More

    Luminiţa de la capătul tunelului

    2013 a fost anul care a marcat un nou record pozitiv în ceea ce priveşte cota de încredere în rândul românilor de la declanşarea crizei economice până în prezent, potrivit indicelui general măsurat de Barometrul de Încredere a Consumatorului realizat de GfK pentru Comisia Europeană, care a atins o medie anuală de -35%. “Încrederea populaţiei va continua să crească, ca urmare a promisiunilor din campaniile electorale la care românii vor fi intens expuşi anul acesta, fapt observat şi în anii anteriori în care au fost alegeri. De fiecare dată în aceste perioade, nivelul a atins cote mai înalte decât media”, afirmă Andi Dumitrescu, director GfK România.

    Aproape 40% dintre români spuneau luna trecută că situaţia financiară a familiei lor este mai dificilă decât în urmă cu 12 luni, în vreme ce 13% dintre locuitori credeau că aceasta este mai bună. Situaţia cunoaşte o îmbunătăţire faţă de finele anului trecut, când peste jumătate din populaţie îşi vedea finanţele personale deficitare comparativ cu 2012.

    În privinţa perspectivelor financiare, doar 32% au spus de-a lungul anului 2013 că acestea se vor înrăutăţi, cea mai bună medie anuală din 2009 până în prezent. 58% dintre cei chestionaţi afirmă că starea generală a economiei a suferit un regres anul trecut faţă de 2012.

    Cu toate acestea, situaţia se prezintă mai bine decât în luna decembrie 2012, atunci când 68% dintre români considerau acelaşi lucru, cu 10 procente mai mult. Există şi români care au văzut o îmbunătăţire a situaţiei economice din ţara noastră în ultimul an, în vreme ce speranţele pentru 2014 sunt ceva mai ridicate, 18% dintre ei aşteptând să meargă mai bine. În decembrie 2013, percepţia asupra evoluţiei inflaţiei din ultimul an este mai bună decât în aceeaşi lună din 2012. Aproape 7 din 10 români cred că preţurile au fost mai ridicate în comparaţie cu anul anterior, faţă de 83% care credeau acelaşi lucru în ultima lună a anului 2012.

    Singurul indicator care s-a înrăutăţit comparativ cu 2012 este cel privind şomajul. Media pesimiştilor în 2013 se situează la două treimi din populaţie faţă de 63,5% în 2012. Şi procesul optimiştilor s-a micşorat – doar 5% dintre cei chestionaţi spun că sunt optimişti în privinţa evoluţiei ratei şomajului, faţă de 7% cu un an în urmă.

    Ioan Raţiu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE