More

    Pariurile sportive, un microb care face ravagii

    pariu

    În ultima vreme, pariurile sportive acaparează toate categoriile de vârstă și toate categoriile sociale. Nu scapă nici persoanele majore, dar nici persoanele minore. Aceștia din urmă ajung să-și dea toate economiile și banii de buzunar primiți de la părinți în schimbul biletelor de pariuri. Un gest necugetat din partea lor și o ilegalitate din partea celor care le sunt părtași. Dar cine să mai constate aceste abateri când toți sunt prea ocupați să parieze. Dovadă stau agențiile sportive care s-au deschis precum ciupercile după ploaie. Care criză economică?, ne-am putea întreba.

    Drumul de la simplu jucător la împătimit
    Casele de pariuri încep să cucerească teren în rândurile sătmărenilor, cei mai mulţi sătui de anii în care au „cotizat” la Loto, fără ca visurile de câştig să li se împlinească vreodată. Dorinţa de câştig rapid şi facil a stăpânit minţile oamenilor dintotdeauna. Nici sătmărenii nu fac excepţie. Dimpotrivă, aceştia îşi încearcă norocul în toate planurile. Dezamăgiţi de Loto, la care marele premiu nu se dă câştigat prea uşor, se apelează tot mai des la agenţiile de pariuri sportive. Sediile acestora sunt aglomerate mai tot timpul săptămânii. Clienții pariază de obicei pe sume mici, dar sunt şi persoane care au pus la bătaie câteva sute de lei pe un bilet. Deşi câştigurile nu se ridică nici pe departe la nivelul aşteptărilor, fiind de cele mai multe ori sume modeste, încasările obţinute din bilete se ridică la sume foarte frumoase.

    Iubită cu noroc
    „De obicei, bărbaţii pariază, iar uneori aceştia îşi pun iubitele să pună biletele ca să le poarte noroc. Sunt persoane de toate vârstele şi din toate categoriile sociale. Au venit şi domni la costum şi oameni îmbrăcaţi modest. Câştigurile nu sunt mari, mai ales la biletele cu meciuri puţine, dar le dă măcar speranţă”, a declarat una dintre fetele de la ghișeul unei agenţii de pariuri. Bazându-se pe noroc şi dorind să câştige sume mari cu o singură încercare, jucătorii devin clienţi fideli ai agenţiilor de pariuri. „La început pariam ca să mă distrez, dar acum am mai multă experienţă şi vreau să devină o sursă importantă de venit. Cea mai mare sumă pe care am câştigat-o a fost cam 600 de lei”, a spus Dan, unul dintre jucători. Oricât de mare ar fi suma câştigată, nu depăşeşte toate investiţiile făcute pentru a o câştiga.

    Nu există cale de întoarcere
    Pentru majoritatea pariorilor nu mai există cale de întoarcere. Plăcerea este mult prea mare, devenind un adevărat viciu. Adrenalina generată în cantităţi apreciabile merită fiecare leu, spun pariorii. Totul începe cu doar câţiva lei pariaţi. Apoi, miza atinge valori cu mai multe zerouri. Pentru foarte mulţi împătimiţi ai jocurilor de noroc, agenţiile de pariuri sportive au devenit o a doua casă. De cele mai multe ori, aceştia ajung să îşi cheltuiască şi ultimii bani pe un bilet. “Sunt conştient de faptul că ies mai mereu în pierdere. Cu toate că mai şi câştig din când în când. Atât de mare este miza încât am ajuns să cunosc componenţa fiecărei echipe de fotbal. Sincer, nu e vorba de faptul că nu mă pot opri. De fapt, nici nu vreau să renunţ. Este un hobby de-al meu. Aşa cum alţii preferă să meargă la pescuit, eu prefer să pariez”, a declarat Mihai, un parior ferm convins că știe ce face.

    Nu scapă nimeni
    Din febra pariurilor sportive nu scapă nimeni. Cu atât mai puțin minorii. Deși aceștia nu au voie să intre în sala de jocuri, nimeni nu îi oprește, iar conform articolului 171 (publicat în Monitorul Oficial din 22 aprilie 1999), sancțiunea este cuprinsă între 50 și 100 de lei. Dar cine să urmărească acest fenomen în condițiile în care chiar polițiștii sau chiar dascălii sunt clienți fideli ai acestor unități, de multe ori pariind cot la cot cu elevii?! Așa se face că mulți dintre adolescenți cumpără aproape zilnic câte un bilet. ”Nu cumva ai câțiva lei că nu mi-ajunge de-un bilet?”, e una dintre frazele rostite foarte des pe holurile școlilor. Am aflat de la elevi că se mai întâmplă să fie dați afară din sălile de pariuri, dar că ”intră pe ușa din dos”, adică îi roagă pe adulți să le pună biletele. ”Uneori nu ne lasă să intrăm la pariuri, da’ găsim pe unul pe altul care să ne pună și nouă biletul”, ne-a declarat un băiat de 15 ani, aparent împătimit al pronosticurilor sportive.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE