More

    Piaţa de maşini, promenadă de duminică

    piata

    Piaţa de maşini se transformă, duminică de duminică, în loc de promenadă pentru sătmăreni. Marea majoritate a celor care vizitează această piaţă, cu excepţia celor care doresc să vândă maşini, vin aici doar pentru a se plimba. O parte dintre ei se arată interesaţi de unele maşini, şi doar o parte infimă chiar doresc să-şi achiziţioneze un autoturism. În ceea ce priveşte oferta, aici pot fi găsite maşini bune, dar scumpe, mult peste ce-şi poate permite un român de rând, în timp ce cele ieftine pot fi catalogate drept rable.

    Plimbarea de duminica dimineaţa
    Vânzoleală mare ieri în Piaţa de maşini şi la cum decurgeau lucrurile se părea că va fi o piaţă bună. Însă din ceea ce se putea constata din interior, cu excepţia celor care ar fi dorit să-şi vândă o maşină, marea majoritate a celor aflaţi în piaţă au venit doar să se plimbe. Întrebat dacă doreşte să-şi cumpere o maşină, un sătmărean aflat în piaţă ne-a declarat că a venit să vadă ofertele, să vadă preţurile şi, în eventualitatea în care găseşte maşina potrivită, să o schimbe cu cea pe care o are în prezent.
    Am găsit şi un sătmărean, având-o alături pe soţia sa, care ne-a declarat că doreşte să-şi cumpere o maşină, numai că nu-şi găseşte ce şi-ar dori. “Îmi caut o maşină ieftină şi bună. Încă nu am găsit-o. Cele bune sunt foarte scumpe şi nu mi le pot permite, iar cele ieftine sunt rable. Nu mă grăbesc, aşa că mai caut”, ne-a spus bărbatul.

    Cei care îşi doresc să vândă maşini spun că în această perioadă piaţa este foarte proastă, dar că nu se gândesc să mai lase din preţ. “Vin pentru a patra oară cu maşina asta în piaţă, dar până acum, în afară că a mai venit unul şi altul să se intereseze de preţ şi de capacităţile ei, nimeni nu mi-a făcut o ofertă concretă”, ne-a spus vânzătorul. Întrebat dacă nu s-a gândit să lase din preţ, acesta a precizat că se poate negocia uşor, dar nu prea mult, pentru că altfel riscă să nu-şi scoată nici măcar cheltuielile cu aducerea maşinii în ţară.

    Maşinile bune sunt scumpe
    Oferta de maşini poate fi catalogată în două categorii, la fel cum a spus şi unul dintre sătmăreni. În prima categorie sunt maşinile relativ bune, nu mai vechi de 10 ani, dar foarte scumpe, mult peste ce-şi poate permite un om de rând. În a doua categorie sunt maşinile ieftine, până în anul 2000, dar care pot ascunde diferite defecte ascunse. “Mi se pare absurd ca pentru un Passat din 2000 să ceri aproape 3.000 de euro. Dacă vrei o maşină mai nouă, de cel mult 10 ani, trebuie să scoţi din buzunar peste 5.000 de euro, la care se mai adaugă şi taxa de timbru, ajungându-se la peste 6.000 de euro. Nu oricine îşi poate permite acest lucru. Sunt convins că la primăvară se vor mai ieftini maşinile, altfel nu şi le vor putea vinde”, ne-a spus un alt sătmărean.
    O altă alternativă la vânzare sunt schimburile. Însă aceste schimburi se fac, de obicei, între cei care-şi duc maşinile la vânzare. Cert este că vânzările efective de maşini, după cum o spun chiar comercianţii, sunt foarte puţine în această perioadă.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE