25 June 2018

Pohta ce-a pohtit Crinuleț: sinuciderea PNL

Filed under: Editorial |

USL s-a rupt. Pohta ce-am pohtit, așa a sunat anunțul dat marţi seară de Crin Antonescu. Asta și-a dorit Antonescu de ceva vreme. Și potrivit proverbului, să fii atent ce-ţi dorești, că ți se va îndeplini! Nu întâmplătoare au fost întâlnirile liderului PNL cu Traian Băsescu, fără știrea lui Victor Ponta. De ceva vreme cei doi așa-ziși dușmani își coordonau atacurile la adresa Guvernului Ponta. Așa-zisa criză Iohannis nu a fost decât un pretext, nicidecum cauza destrămării USL. Chiar din momentul în care Klaus Iohannis a intrat în PNL, acesta a condiționat un sprijin al partidului pentru postul de prim-ministru. Adică, un joc politic care să ducă la înlocuirea lui Victor Ponta din fruntea Guvernului.

Klaus nu vroia să stea în umbră, privit ca un tehnocrat, bun doar pentru poze. Așa că mașinăria de propagandă a lui Crin și-a pornit motoarele. Loviturile permanente, de multe ori sub centură la adresa premierului nu erau întâmplătoare. Iar planurile liderului PNL nu erau departe de cele ale lui Băsescu. Scopul locatarului de la Cotroceni era să scape de Ponta și de PSD, iar Crin putea deveni un bun aliat.

În același timp, varianta Iohannis, ca adversar puternic al lui Ponta, era pe gustul lui Băsescu, mai ales că pe partea dreaptă, deocamdată nu este nimic atrăgător din perspectiva președintelui. Elena Udrea trebuie să mai crească, ea având deocamdată sarcina de a-l da jos pe Vasile Blaga din fruntea PDL și să preia partidul, într-o formulă de fuziune cu PMP. Poate cu Emil Boc preşedinte. Acum, când USL s-a spart, Antonescu va fi prins în capcanele întinse de Băsescu. El își va pune partidul preș în fața șefului statului pentru că altfel nu are șanse să ajungă în topul candidaților la președinție. PSD va prelua electoratul USL, un electorat solid anti-Băsescu, iar Crin se va vedea obligat să curteze electoratul simpatizant al lui Băsescu. Iar voturile lui Băsescu o să-l coste enorm. Mai ales că nu o să-l ducă pe Crin la victorie. Așa că el își va sacrifica partidul.

Mai întâi a scos PNL de la guvernare, de pe o poziție extrem de solidă (jumătate din puterea executivă), deși nu merita acest lucru. Așa au dat liberalii cioara de pe gard numai pentru ambițiile personale ale lui Crin. În același timp, PSD, deși cu o majoritate fragilizată va putea deține întreaga putere, își va putea pune în aplicare propriul program, fără cârâielile permanente ale lui Antonescu și va ajunge mai ușor la ceea ce-și propune. Social-democrații își vor pune propriul candidat care, cu ceva greutate, va câștiga prezidențialele și vor guverna singuri ( cu partidulețe satelit) până în 2016. La așa mană cerească nu se putea aștepta PSD! Mai ales că liberalii și-au făcut-o cu mâna lor, social-democrații fiind doar spectatori la sinuciderea acestora.

Marius Oproiu

2 Responses to Pohta ce-a pohtit Crinuleț: sinuciderea PNL

 1. Domnule Oproiu, nu va cunosc, dar apreciez analiza D-voastra, clara ca lumina zilei. Chiar asa este si asa se contureaza! Un salut calduros!

  ion satamareanu
  26 February 2014 at 23:29
  Reply

 2. Cand s-a constituit USL i-am spus vecinului (cu orientare basista) ca in aceasta ecuatie nu diferenta de doctrina este problema ci prezenta unei persoane Crin Antonescu. Nu vreau sa spun mai multe decit un sfat <<NU DORMITI CU CRINII IN CAMERA , va consuma oxigenul>>,iar Crin cred ca se ofioleste incet incet cu voia ,, gradinarului-marinar''.

  ulpius
  27 February 2014 at 09:55
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *