More

    Ponta spune că nu a discutat cu Băsescu legat de memorandumul cu FMI

    ponta

    Premierul Ponta a declarat că nu a avut niciun dialog cu preşedintele Băsescu legat de memorandumul cu FMI şi nici nu există vreo garanţie că acesta va semna documentul, amintind că, potrivit procedurii legale, memorandumul nu poate intra în board-ul Fondului fără un mandat din partea preşedintelui.

    Întrebat de presă dacă a avut vreun dialog cu preşedintele legat de memorandumul cu FMI şi dacă există vreo garanţie că acesta va semna documentul, premierul a răspuns că nu, adăugând că despre acest lucru trebuie întrebat chiar şeful statului. Întrebat în continuare ce se va întâmpla în cazul în care preşedintele nu va semna acest document, şeful Guvernului a declarat: “Nu se va întâmpla nimic, pentru că există foarte clar angajamentul Guvernului şi al majorităţii parlamentare de a păstra stabilitatea macroeconomică a României. Singurul efect va fi acela că, probabil, nu vom mai beneficia de acel top-up de 10% la cofinanţare, ne lăsau să punem cofinanţarea din fonduri europene de 95% şi, aşa, o să rămână la 85%”, a spus Ponta.

    Întrebat dacă va avea, totuşi, un dialog cu preşedintele pe această temă, Ponta a răspuns că un dialog poate fi oricând doreşte şeful statului, dar că în ultimul timp acesta este “cam incapabil” de dialog. “Singurul efect direct pe care îl avem este pierderea acelui top-up, acel 10% în plus pe care îl primim ca şi cofinanţare de la UE. Practic, e vorba de 1,7 miliarde de lei pe an, deci 150 de milioane lei pe lună, deci 30-35 de milioane de Euro pe care îi piedem în fiecare lună de la Comisia Europeană, pentru că, în loc de 95% cofinanţare, primim doar 85%”, a spus atunci Ponta.

    În decembrie, când preşedintele a refuzat să semneze memorandumul cu FMI, premierul Victor Ponta a declarat că România pierde astfel 150 de milioane de lei pe lună, banii reprezentând cei 10% în plus pentru cofinanţare de la UE.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE