More

    Prefectul Avram le cere instituţiilor să comunice cu cetăţenii

    purtatori

    Ca urmare a unor semnale venite dinspre mass media, prefectul Eugeniu Avram i-a convocat ieri în şedinţă pe toţi purtătorii de cuvânt ai instituţiilor publice subordonate. Prefectul Avram le-a solicitat purtătorilor de cuvânt să asigure o mai mare transparenţă a actului decizional, în baza Legii 544 privind liberul acces la informaţii de interes public. De asemenea, Eugeniu Avram le-a cerut reprezentanţilor instituţiilor deconcentrate să depună toate eforturile pentru a remite informări de presă sau informaţii de interes pentru sătmăreni, astfel încât mass media să-i poată informa în timp real şi cât mai obiectiv pe sătmăreni. Interesant este faptul că dintre instituţiile publice deconcentrate subordonate Instituţiei Prefectului unele nici măcar nu aveau desemnată o persoană pentru a asigura comunicarea publică.

    Prefectul cere mai multă transparenţă
    Prefectul Eugeniu Avram le-a cerut reprezentanţilor celor 25 de instituţii publice deconcentrate să dea dovadă de o mai mare transparenţă în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public. “Eu am o relaţie deosebită cu presa sătmăreană, care întotdeauna a oglindit obiectiv mesajele pe care noi am vrut să le transmitem. Mass media ne ajută să putem transmite cât mai clar şi mai rapid informaţiile pe care noi, ca şi instituţii publice, vrem să le transmitem către cetăţeni. De aceea, vă rog, să daţi dovadă de o mai mare implicare în relaţia cu mass media, căci astfel sătmărenii vor fi mai informaţi”, a precizat prefectul Eugeniu Avram. Prefectul judeţului a precizat că o bună informare a cetăţeanului, printr-o relaţie deschisă cu mass media, poate crea doar efecte pozitive, dând exemplul fostului director al Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Mihai Ţurcanu, care a ţinut să secretizeze scandalul aflatoxinei, fapt care a fost descoperit şi expus pe larg de mass media naţională, într-un final oficialul fiind demis. “Dacă ar fi comunicat din start această problemă nu se ajunge la demisie”, a declarat prefectul Avram, rugându-i pe purtătorii de cuvânt să reflecteze la acest caz.

    Comunicare deficitară
    Dacă unele instituţii nici nu aveau purtători de cuvânt iar alţii şomează, prea puţine instituţii au o relaţie corectă cu publicul. De exemplu, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional sau Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor nu aveau un reprezentant desemnat pentru relaţia cu mass media, aceştia fiind numiţi doar după o adresă a Instituţiei Prefectului. Pe de altă parte, instituţiile care aveau desemnate astfel de persoane le-au numit pe degeaba, fiindcă activitatea lor este una opacă, în timp ce comunicarea în spaţiul public este una total deficitară. Printre puţinele instituţii care comunică normal sunt Administraţia Finanţelor Publice, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Casa Judeţeană de Pensii, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” sau Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră. Cu un plus pentru reprezentanţii structurilor Ministerului Afacerilor Interne, care graţie pregătirii şi a statutului lor special înţeleg mai bine să dea curs solicitărilor venite din partea mass media.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE