More

    Primăria Carei vrea să promoveze legumicultura pe bani europeni

    eugen-kovacs

    Primăria Carei vrea să iniţieze un proiect integrat prin intermediul căruia să promoveze legumicultura în zonă, asocierea fermierilor în vederea înfiinţării unui depozit frigorific şi a unei fabrici de conserve din fonduri europene. Legumicultura ar constitui o alternativă la agricultura clasică din zonă, bazată pe cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, care le-ar asigura venituri mult mai mari fermierilor. Viitoarele sere ar putea fi încălzite cu apă termală, la costuri reduse. Prin acest proiect s-ar putea crea până la 500 de noi locuri muncă, apreciază primarul Kovacs.

    Proiect integrat bazat pe asocierea fermierilor
    Fermierii careieni şi-ar putea maximiza profiturile reorientându-se spre legumicultură, este de părere primarul Eugen Kovacs. “Consider că legumicultura le-ar putea asigura fermierilor careieni câştiguri mult mai mari decât cultivarea strictă a cerealelor şi a plantelor industriale. Nu trebuie omis faptul că resursele bogate de apă termală ar putea fi folosite uşor pentru încălzirea serelor. Serele ar putea fi construite prin forţe proprii de fermieri sau poate chiar şi prin intermediul unor proiecte europene”, afirmă primarul Eugen Kovacs.

    Primăria Carei este dispusă să contribuie la implementarea unui proiect integrat, vizând dezvoltarea legumiculturii, urmată de înfiinţarea unui depozit frigorific şi a unei fabrici de conserve. “Pentru a putea accesa fonduri europene, fermierii ar trebui să se asocieze. Numai aşa ar putea obţine finanţări nerambursabile pentru depozitul frigorific şi pentru fabrica de conserve. Îi vom ajuta şi noi cu ce putem, de exemplu să le forăm puţurile pentru apa termală folosită la încălzirea serelor. Mai putem să îi ajutăm la redactarea cererii de finanţare, respectiv la implementarea proiectului. Le propun societăţilor agricole din zonă să încercăm să găsim o formă de asociere pentru a putea accesa fonduri, întrucât până la sfârşitul anului se vor definitiva axele de finanţare pentru următorii şase ani”, ne-a declarat primarul Kovacs.

    Locuri noi de muncă pentru careieni
    Administraţia locală îşi doreşte să fie un liant între societăţile agricole, să le ajute să se asocieze şi să contribuie chiar şi financiar la implementarea proiectului integrat, cu scopul declarat de a se crea noi locuri de muncă. “Legumicultura în sine ar duce la crearea de noi locuri de muncă. Vor putea fi angajate inclusiv persoanele necalificate. Dacă s-ar înfiinţa şi depozitul şi fabrica, consider că am avea cel puţin 500 de noi locuri de muncă în zona Careiului”, spune primarul Eugen Kovacs. În plus, societăţile agricole şi fermierii ar obţine câştiguri mult mai mari, afirmă edilul şef careian. “În Occident, fermierii care se ocupă de legumicultură câştigă zeci de mii de euro pe hectar. Nu văd care ar fi motivul pentru care fermierii careieni ar putea refuza oportunitatea unor asemenea câştiguri, cramponându-se în venituri de câteva mii de euro de pe urma cultivării cerealelor şi a plantelor tehnice”, ne-a declarat primarul Kovacs.

    Careiul a avut o industrie alimentară dezvoltată în vremea regimului comunist. Aici funcţionau fabrica de ulei, fabrica de zahăr, fabrica de conserve şi CLF-ul. Din păcate, după Revoluţie, aceste fabrici şi-au închis rând pe rând porţile, cu excepţia fabricii de ulei Ardealul Carei, deţinătorul cunoscutelor branduri de ulei vegetal “Ardealul” şi “Floare de aur”. Având în vedere această tradiţie, construirea unei noi fabrici de conserve ar putea duce la relansarea industriei alimentare pe plan local, este de părere primarul Kovacs.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE