23 June 2018

Primăria Pericei a avut probleme cu „tăblițele”

Filed under: Actualitatea Salajeana |

7

Conform unui raport al Instituției Prefectului Județului Sălaj informează, în cursul anului trecut Primăria Pericei a încălcat legea privind dreptul unei minorităţi de a folosi limba maternă în administrația publică locală.


După ce s-a cerut respectarea legii, pe clădirea în care funcţionează Consiliul Local al Comunei Pericei, au fost amplasate atât stema României, cât şi tăbliţele indicatoare ale Consiliului Local al Comunei Pericei şi ale Primăriei Comunei Pericei, inscripționate atât în limba română, cât şi în limba maghiară.

De menționat faptul că Primăria comunei Pericei a fost implicată într-un scandal de discriminare în urma organizării unui concurs pentru postul de secretar, introducând printre criterii și cunoașterea limbii maghiare.

Florian Mocan, simțindu-se discriminat de această prevedere, a contestat concursul la Consiliul Național de Combatere a Discriminării (CNCD), dar aceasta i-a fost respinsă. El și-a căutat dreptatea în instanță, iar Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a hotărât definitiv și irevocabil că Florian Mocan a fost discriminat, iar CNCD a fost obligată la plata unor daune morale de 1.000 de lei. În ceea ce privește acțiunea în instanță prin care Mocan cere anularea concursului, aceasta urmează să se judece tot la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Curtea de Apel Cluj a dispus anularea concursului şi a obligat Agenția Națională a Funcționarilor Publici şi Primăria Pericei să-i achite bărbatului despăgubiri morale în valoare de 5.000 de euro, dar cele două instituții au făcut recurs.
Iulian Duma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *