More

    Reprezentări plastice ale corpului uman, în expoziție la Muzeul din Zalău

    La Muzeul de Artă „Ioan Sima” din Zalău va avea, vineri, de la orale 12.30, o expoziţie cu totul inedită. Este vorba de reprezentări plastice ale corpului uman, realizate de-a lungul timpului, aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

    Potrivit organizatorilor, expoziția tratează corpul uman ca obiect de interes al reprezentării artistice care apare din cele mai vechi timpuri fiind expresia vizuală a omului. Sunt expuse reprezentări artistice ale corpului și ale corporalității prin intermediul artefactelor antropomorfe și zoomorfe executate în străvechile epoci preistorice, deasemenea reprezentări antice de figură umană, icoane pe lemn și sticlă, precum și sculpturile și picturile din patrimoniul muzeal de artă.

    „Corpul uman va putea fi urmărit în contexte diferite: cel sacral, cel laic, reprezentări ale picturii moderne și contemporane, reprezentări de portret și figură umană întreagă în picturi și sculpturi, cu caracter de simbol sau formă pur plastică cvasi-abstractă, totodată câteva nuduri ecxecutate în diferite tehnici și materiale. Perioadă scurtă de început al secolului XX și a doua jumătate a secolului XX ne permite doar o percepție mai vagă a fenomenului general. Ne lipsește tocmai perioada interbelică (din motive obiective), iar din perioada postbelică ne găsim într-o perioadă când de exemplu între 1950-1965 nudul sau corporalitatea cu accent erotic a fost total exilat din estetica și filosofia proletcultistă, apoi socialist-realistă. De-abia pseudo-deschiderea spre „autonomia esteticului” perioadei 1965-1975 va permite lucrări considerabile cu acest subiect. Totuși, expoziția este o veritabilă
    reprezentare a subiectului redus la patrimoniul deținut de muzeu”.
    Iulian Duma

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE