22 June 2018

Satu Mare, o haltă pentru judecători

Filed under: Locale |

tribunal

Volumul mare de muncă, dar și faptul că la Satu Mare nu există o Curte de Apel, face ca tot mai puțini sătmăreni să devină interesați în a deveni judecători. Deşi vor fi vacantate nouă posturi nu prea există speranțe că vor fi tineri care să dorească să vină pe locurile judecătorilor plecați sau pensionați. Volumul de muncă îi sperie pe eventualii doritori, în condiţiile în care deși numărul de dosare rulate de fiecare judecător în parte a scăzut anul trecut față de 2012, Satu Mare se află totuşi printre primele județe din țară când vine vorba de încărcătura de cauze a fiecărui judecător în parte.

“Tribunalul, un fel de fosta gară Războieni”
Preşedintele Tribunalului Satu Mare, Rodica Grosoş-Maxim, a declarat că instituţia pe care o conduce a a devenit “un fel de fostă gară Războieni”, acuzând că judecătorii nu vor să vină în judeţ, iar cei actuali vor să plece. “La momentul întocmirii raportului aveam opt posturi de judecători vacante, de atunci încă un coleg mai dorește să se transfere. Tinerii nu vor să vină aici, la Tribunalul Satu Mare. Am avut recent un tânăr în practică, și acesta va pleca la Oradea. Tinerii vor să ajungă la Curțile de Apel, avem colegi buni care ar merita să ajungă acolo, dar e mai greu să îți iei casa în spinare și să pleci după ce ți-ai întemeiat aici o familie. Puțini reușesc să intre în magistratură și așa s-ar explica de ce nu avem judecători aici. Un post de grefier este liber la Negrești, blocat pentru un absolvent al Instiutului Național de Magistratură, dar nimeni nu a venit pe post și dacă lucrurile continuă așa nici nu cred că postul se va ocupa”, a declarat Rodica Grosoş-Maxim.

Munca a scăzut, dar rămâne multă
Stabilitatea legislativă, dar și intrarea în vigoare a noului Cod Civil au făcut ca anul trecut volumul de muncă de la nivelul instanțelor de judecată de la Satu Mare să înregistreze o scădere în 2013 față de 2012. Cele mai multe dosare au fost judecate în cadrul Secției II civil, în timp ce Secția de penal a avut o încărcătură mai mică de dosare. Pe masa unui judecător au fost în medie 959 de dosare în cursul anului 2013, faţă de 1.239 de dosare în cursul anului 2012.

Instanțele sătmărene au avut de soluționat anul trecut un număr de 44.834 cauze, din care 16.856 au fost dosare aflate pe stoc și aproape 27.978 au fost nou intrate. Volumul de activitate a scăzut cu 19,94% față de anul precedent. Cu toate că volumul de muncă s-a diminuat, Satu Mare rămâne printre primele instanțe din țară la numărul de dosare pe judecător. De asemenea, există dosare care sunt pe rolul instanței chiar și de circa 15 ani când vorbim de falimente sau cazuri care se află în comisii rogatorii, cum se întâmplă cu dosarul “Frontieriștilor”. Legea fondului funciar cauzează și ea un număr mare de dosare.

Silvia Spanciu

8 Responses to Satu Mare, o haltă pentru judecători

 1. d-na presedinta, considerati ca un judecator doreste sa lucreze la ordin si sa pronunte soluti dupa interesele unora, va mirati ca pleaca judecatorii din institutia dumneavoastra, daca doriti voi reveni si cu probe.

  cetatean
  14 February 2014 at 00:37
  Reply

 2. sa fim cinstiti. Nu e mai multa munca decat inainte si decat in alte parti.
  Trebuie doar profesionalism si corectitudine.
  Mai putine plimbari in timpul programului de munca.
  Intreb, ce cauta magistratii pe strazi,piete,magazine ,in timpul programului ?
  Ne izbim de ei peste tot.
  Sunt si ei oameni au nevoi. Corect. Atunci ori sa nu se mai planga ori sa stea la birou cele 8 ore si sa-si faca treaba.
  Nu ne insultati inteligenta.

  profesionalism
  14 February 2014 at 09:06
  Reply

 3. sa fim cinstiti. Nu e mai multa munca decat inainte si decat in alte parti.

  profesionalism
  14 February 2014 at 09:23
  Reply

 4. 18 dosare pe sedinta(atat este. (impartiti nr. de dosare pe judecator)
  NU este mult !
  De ce va plangeti ?
  Trebuie doar profesionalism si operativitate.
  Sa nu se mai intre in sedinta fara a se cunoaste dosarul.
  Sa nu se mai lalaiasca si sa se tot amane la nesfarsit.

  2profesionalism
  14 February 2014 at 09:28
  Reply

 5. Din locul sa se ocupe de cauze pe plan teritorial si sa aduca atingere asupra dorintei de interes propriu contra partiilor, si sa reduca actele considerabile de coruptie si de abuzuri – magistratii pleaca. Magistratiilor nu banii conteaza, viata, lupta fata de sine si lupta fata de persoana ca doreste protectie sociala si civila, este prima baza de cobduita preventiva. Hotararea voi o dispuneti, invatati sa ganditi si sa luptati drept

  Suci
  15 February 2014 at 12:13
  Reply

 6. Deci domna rodica grosos spune mai indirect sa se desfinteze INM ca sa intre avocatii mult mai slbi intelectual pe posturi de judecatori. Pai eu unul nu am incredere intr-un avocat de rand care se viseaza judecator. Este coruptibil si cu experienta in inselatorii. Avocatii care sunt profesori univesrsitari in drept, din partea mea sa intre in sistem, nu prietenii unora care saliveaza la slujirea in scopuri proprii a autoritatii judecatoresti.

  benone
  15 February 2014 at 15:36
  Reply

 7. De ce nu ati postat comentariul lui bucur-ciobanul? Pai cum sa cenzurati opinia publica. Voi chiar vreti sa fiti distrusi?

  benone
  16 February 2014 at 08:37
  Reply

 8. O citez pe doamna Presedinte Grosos Rodica, "Un post de grefier este liber la Negrești, blocat pentru un absolvent al Instiutului Național de Magistratură, dar nimeni nu a venit pe post și dacă lucrurile continuă așa nici nu cred că postul se va ocupa”. Pai spre binele actului de justitie este ca unor astfel de grefieri din Scoala Nationala de Grefieri sa li se rezerve posturi. Pentru ca la Palatul de Justitie Satu Mare aveti grefieri intrati pe pile, cu concursuri de admitere cu aranjamente interne. Aspectul ce spune multe este ca aveti grefieri care nu stiu ce rol are intr-un proces paratul si ce rol are reclamantul. Nu este normal sa ai o astfel de apreciere cu privire la un proiect de combatere a incompetentei, prin profesionalism, de catre institutii de formare a personalului din cadrul Ministerului Justitiei. As spune ca este doar o apreciere ce aduce un plus propriilor interese de turma ci nu cetateanului.

  Constantin
  4 March 2014 at 12:10
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *