More

    Satu Mare, pe harta europeană a energiei solare

    energie

    Compania Juwi, care activează în domeniul dezvoltării de parcuri fotovoltaice, a început lucrările de construcţie a unui parc fotovoltaic, cu o capacitate de 5,88 MWp. Investiţia va fi localizată la periferia municipiului Satu Mare, obiectivul urmând să devină operaţional în a doua jumătate a acestui an. Reprezentanţii Juwi au precizat că lucrările de construcţie pentru cele două instalaţii solare au început în baza unui contract pe care compania l-a încheiat cu investitorul chinez HiSun PV, alături de partenerul acestuia, Abacus Renewables.

    Energie pentru mii de locuinţe
    Potrivit dezvoltatorului, parcul fotovoltaic de la Satu Mare va avea o capacitate de 5.88 MWp, urmând ca din cantitatea de energie pompată în sistemul naţional să poată fi alimentate peste 2.000 de locuinţe. Managerul companiei Juwi, Nikola Gazdov, a declarat că sectorul energiei fotovoltaice din România prezintă numeroase provocări, însă este în continuare deosebit de tentant, în ciuda faptului că autorităţile au adus modificări Legii energiei regenerabile prin care s-a amânat acordarea unui număr de certificate verzi. Gazdov a mai susţinut că aceste schimbări pot fi în final benefice pentru piaţă, deoarece pot ajuta la prevenirea unei situaţii în care se va înregistra o creştere substanţială a proiectelor urmată de o prăbuşire abruptă a sectorului, aşa cum s-a întâmplat şi pe alte pieţe.

    Livada, al doilea parc ca mărime din Europa
    Parcul fotovoltaic de pe raza oraşului Livada, ce se întinde pe o suprafaţă de 135 hectare şi este al doilea ca mărime din Europa şi al şaptelea din lume, urmează ca la primăvară să producă energie electrică la capacitatea proiectată. Reprezentanţii companiei spaniole care a realizat investiţia de peste 60 de milioane de euro au precizat că la realizarea investiţiei au muncit 400 de persoane angajate la firme cu care investitorul are relaţii contractuale, urmând ca după funcţionarea la capacitate normală să aibă până la 20 de angajaţi permanenţi, aproape totul fiind automatizat. Valoarea investiţiei este situată între 60 şi 80 de milioane euro, fiind realizată de firma spaniolă Bester Generation, prin sprijinul unor parteneri străini din Coreea. Investiţia va fi amortizată în minimum 8-9 ani. Compania are în dezvoltare cinci parcuri în România şi are intenţii de extindere, inclusiv pe partea eoliană, în funcţie de sprijinul acordat de Guvern pentru dezvoltarea energiilor verzi.
    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE