More

    Şpăgile frontieriştilor s-au evaporat anul trecut

    spaga

    În mod ciudat, contrabandiştii n-au încercat în cursul anului trecut să corupă niciun poliţist de frontieră. Cel puţin aşa spun statisticile oficiale. Asta în condiţiile în care în anii precedenţi chiar şefii Poliţiei de frontieră sătmărene se plângeau la ce presiuni sunt supuşi subordonaţii lor din partea contrabandiştilor. Şpaga minimă era de cel puţin 50 de euro pentru fiecare bax de ţigări ucrainene introdus în ţară. La o singură şi mică acţiune de contrabandă, care implica vreo zece baxuri de ţigări, un frontierist şi-ar fi asigurat o mită echivalentă cu salariul său lunar. DGA Satu Mare va investiga cum a fost posibil ca, în decursul unui an întreg, niciun frontierist să nu devină victima tentativelor de mituire din partea contrabandiştilor de ţigări ucrainene.

    Şapte într-un singur an
    În ultimii ani, poliţiştii de frontieră s-a desistat pe capete, anunţându-şi superiorii şi lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie că au fost contactaţi de diverşi contrabandişti, care le-au promis diverse sume de bani pentru a-i lăsa să introducă în ţară ţigări ucrainene. Numai în 2012, şapte agenţi au refuzat să se lase mituiţi. Contrabandiştii nu glumeau în privinţa banilor, oferindu-le sume de ordinul miilor de euro. Unui agent i-au oferit chiar şi 24.000 de euro. Potrivit DNA, în perioada aprilie – iunie 2012, inculpaţii Ioan Gherman, Vasile Pintea şi Ioan Tătar au promis unui agent de poliţie de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Negreşti Oaş sume de bani cuprinse între 5.000 de euro şi 24.000 de euro şi un autoturism, din care au remis efectiv suma totală de 14.000 de euro, pentru ca agentul de poliţie să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să le faciliteze introducerea în ţară, în mod ilegal, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, a unor cantităţi de ţigări de contrabandă provenite din Ucraina, să furnizeze date şi informaţii referitoare la dispunerea şi repartizarea lucrătorilor Poliţiei de frontieră pe graniţă şi la amplasarea dispozitivelor de supraveghere pe timp de noapte a frontierei de stat. De asemenea, în aceeaşi perioadă, cei trei inculpaţi au introdus în ţară din Ucraina, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, cantitatea totală de 379 de baxuri cu ţigări de contrabandă, care au fost trecute peste frontiera verde de către cetăţeni ucraineni, după care au fost preluate şi depozitate de către inculpaţi şi persoane din anturajul acestora. Cei trei inculpaţi s-au ales cu dosare penale pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi contrabandă, în formă continuată.

    Niciunul anul trecut
    În cursul anului trecut, niciun poliţist de frontieră din judeţul Satu Mare nu a anunţat lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie despre faptul că ar fi fost victima vreunei tentative de mituire din partea contrabandiştilor. La prima vedere, ar părea că cinstea şi onoarea au pus stăpânire pe efectivele Poliţiei de frontieră de pe raza judeţului Satu Mare. S-ar putea presupune şi faptul că, începând cu data de 1 ianuarie 2013, contrabandiştii au renunţat brusc la încercările de a corupe poliţişti de frontieră. Însă este greu de crezut că acestea ar fi într-adevăr motivele pentru care în cursul anului trecut nu s-a înregistrat, din punct de vedere oficial, nici măcar o singură tentativă de mituire a frontieriştilor.
    Lipsa tentativelor de mituire a poliţiştilor de frontieră în cursul anului trecut este suspectă şi în ochii conducerii DGA Satu Mare. “Într-adevăr, am remarcat şi noi acest lucru deosebit de ciudat. Vom efectua o analiză, să vedem care sunt explicaţiile. Vom solicita un punct de vedere şi şefilor Poliţiei de frontieră din judeţul Satu Mare. Imediat ce vom avea rezultatele acestei analize, le vom aduce la cunoştinţa presei sătmărene”, ne-a declarat şeful DGA Satu Mare, comisarul şef Stelian Călugăru.

    Contrabanda, la cote ridicate
    Fenomenul merită analizat cu toată atenţia. În anii precedenţi, chiar conducerea fostului Inspectorat Judeţean al Poliţiei de Frontieră Satu Mare reclama presiunile tot mai mari ale contrabandiştilor asupra subordonaţilor. Contrabandiştii le ofereau poliţiştilor de frontieră din cadrul sectoarelor PF Halmeu, Tarna Mare şi Negreşti Oaş, direct sau prin diverşi intermediari, câte 50 de euro pentru fiecare bax de ţigări pe care l-ar fi putut aduce în ţară. Culmea e că poliţiştii de frontieră nici nu ar fi riscat mare lucru, ei trebuind doar să-i înştiinţeze pe contrabandişti care zonă a frontierei nu este patrulată, pentru a putea acţiona în linişte. Contrabandiştii nu aveau nevoie decât de câteva minute pentru a transporta baxurile de ţigări de pe fâşia verde în depozitele clandestine din zona de frontieră.
    Deşi niciun poliţist de frontieră nu a reclamat anul trecut că s-ar fi încercat mituirea sa, contrabandiştii au continuat să acţioneze în stil mare, în special în zona Oaşului. În tot cursul anului trecut, bişniţarii din Piaţa Someş, devenită un adevărat barometru al contrabandei, n-au avut probleme în a se aproviziona şi apoi a vinde cu amănuntul ţigările cu timbru fiscal ucrainean. O dovadă clară că grupările de contrabandişti au reuşit să introducă în ţară suficiente ţigări pentru a satisface cererea existentă pe piaţa neagră în tot cursul anului precedent.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE