More

    Un eşec dureros: coplata

    În balamucul politic general, în care toată lumea se ceartă cu toată lumea, a trecut neobservată o declaraţie a ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Constatând eşecul marelui său pariu numit coplata în spitale, ministrul a declarat: „Vom face evaluarea după închiderea anului bugetar. Dacă o să fie în regulă, vom continua. Vom vedea dacă drumul a fost bun sau nu. Dacă nu, probabil că vom renunţa şi vom încerca să găsim alte formule, poate că introducerea pachetului”.

    Coplata a fost introdusă la 1 aprilie 2013. Cu câteva zile mai devreme am scris un text pe care realitatea, din nefericire, l-a confirmat. Întrucât argumentele sunt la fel de actuale, îl reiau, de data asta nu cu furie.

    Nicolăescu a precizat că Ministerul Sănătăţii propune la coplată o limită minimă (5 lei) şi una maximă (10 lei), urmând ca nivelul efectiv pentru fiecare spital să fie aprobat de Consiliul de Administraţie al respectivului spital. «Coplata se plăteşte o singură dată de către pacient, când se externează. Sumele colectate în acest mod vor constitui venituri proprii ale spitalelor şi vor fi cheltuite așa cum vor considera acestea, în limitele legii», a spus Nicolăescu.

    Problema n-ar fi introducerea acestei noi taxe, ci prezentarea contabilicească a domnului ministru. Căci musiu Nicolăescu a zia aşa: introducerea coplăţii, în limitele modice anunţate (minimum 5 lei, maximum 10 lei per spitalizare), va descuraja internările nejustificate.

    Carevasăzică, pus să plătească 10 lei pentru o săptămână de spitalizare (cu loc în salon, asistenţă la pat şi trei mese pe zi), bolnavul se va speria şi va prefera tratamentul ambulatoriu, adică să stea acasă. La observaţia unei ziariste , care i-a atras atenţia că 10 lei nu este o sumă care să descurajeze internările pe termen lung, ministrul a oferit următorul răspuns : «Nu râdeţi, că în ţara asta sunt oameni pentru care 5 sau 10 lei chiar contează!»

    Or fi contând ei, dar nu atunci când, în schimbul lor, stai o săptămână în spital, cu masă, casă şi tot ce trebuie.

    Nu se agaţă nimeni de jugulara lui Nicolăescu pentru că a introdus coplata, care oricum trebuia introdusă. Căci coplata e făcută nu pentru a bifa o nouă taxă, ci pentru a aduce bani în bugetele spitalelor, ca să poată oferi servicii şi condiţii civilizate. Or, cu 10 lei pe o perioadă lungă de spitalizare, este ratat chiar scopul acestei taxe. De exemplu, dacă un cetăţean stă 10 zile în spital, el va plăti 10 lei la externare, deci în medie un leu pe zi! Cu aceşti bani nu poţi ţine în viaţă nici măcar un dispensar comunal, darmite un spital municipal. Logic ar fi ca mult trâmbiţata coplată să fie calculată pe ziua de spitalizare: între 5 şi 10 lei pe zi, după cum va stabili conducerea fiecărui spital. Ce Dumnezeu, cu banii ăştia abia iei o şaorma în oraş, nu trei mese la spital!

    Plata direct proporţională cu numărul zilelor de spitalizare este nu doar raţională, ci şi etică. Nu e normal ca un pacient care a stat o zi în spital să plătească la fel ca unul care a stat două săptămâni!»
    Grigore Cartianu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE