More

    Adepţii lui Tokes, prinşi cu mâţa-n sac

    boicot

    După ce au fost prinşi că s-au folosit de un ONG pentru a închiria sala mare a Muzeului Judeţean, încercând să organizeze un eveniment politic de 15 Martie, liderii Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) se plâng că au fost boicotaţi de autorităţi şi de UDMR. PPMT a fost înfiinţat de europarlamentarul Tokes Laszlo, fost episcop reformat de Piatra Craiului. În schimb, vicepreşedintele naţional al PPMT, Zatyko Gyula, nu a putut oferi o explicaţie plauzibilă de ce PPMT nu şi-a asumat organizarea evenimentului, apelând la paravanul oferit de Asociaţia Szent Laszlo din Oradea. Răspunzând acuzaţiilor, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta, arată că s-a decis anularea evenimentului întrucât, în urma verificărilor întreprinse, a reieşit că nu este vorba de un eveniment cultural organizat de asociaţia care a închiriat sala, ci de un eveniment politic organizat de PPMT prin interpuşi.

    PPMT reclamă boicotul
    Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), prin vicepreşedintele naţional Zatyko Gyula, se plânge că a fost boicotat sâmbătă, la manifestările organizate de 15 Martie, de UDMR şi de Muzeul Judeţean. Potrivit celor declarate ieri de Zatyko Gyula, în cadrul unei conferinţe de presă, în luna februarie Asociaţia Szent Laszlo din Oradea a închiriat sala mare a Muzeului Judeţean pentru data de 15 Martie, unde urma să se desfăşoare un concert cu melodii paşoptiste, organizat cică în parteneriat cu PPMT. Deşi chiria de 300 lei a fost achitată de Asociaţia Szent Laszlo, conducerea Muzeului Judeţean nu a mai fost de acord să pună sala la dispoziţie PPMT. Vicepreşedintele Zatyko a adăugat că totul a pornit de la faptul că directorul adjunct al Muzeului Judeţean, Szocs Peter, a observat vineri, la montarea unui banner, că este vorba de un eveniment organizat şi de PPMT, nu doar de Asociaţia Szent Laszlo. Deja atunci Szocs Peter a anunţat că sâmbătă după-amiază nu va avea loc niciun spectacol la muzeu.

    Zatyko a acuzat UDMR de abuz de putere, adăugând că numai într-o dictatură se poate interzice un program cultural. Potrivit celor afirmate de Zatyko, asemenea boicoturi au avut loc nu numai la Satu Mare, ci şi în alte oraşe din Ardeal. Cu toate acestea, vicepreşedintele naţional al PPMT nu a putut oferi o explicaţie plauzibilă de ce sala mare a muzeului nu a fost închiriată direct de PPMT, fără să se mai ascundă în spatele Asociaţiei Szent Laszlo.

    Un răspuns lămuritor
    Directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta, a răspuns acuzaţiilor aduse de PPMT prin intermediul unui comunicat de presă. Directorul Marta a explicat condiţiile în care a fost închiriată sala. “La Muzeul Judeţean Satu Mare a fost aprobată o cerere din partea Asociaţiei Szent Laszlo referitoare la organizarea unei expoziţii de instrumente tradiţionale a artistului Birinyi Jozsef din Ungaria. În spiritul multicultural ce guvernează activitatea Muzeului Judeţean Satu Mare şi apreciind că evenimentul are o încărcătură culturală ce reprezintă o exprimare identitară în contextul Zilei maghiarilor de pretutindeni, conducerea Muzeului Judeţean Satu Mare a aprobat desfăşurarea acestui eveniment”, se arată în comunicatul de presă.

    Directorul Liviu Marta a explicat şi considerentele pentru care a decis anularea evenimentului. “Pe parcursul zilei de 14 martie am fost informat că natura evenimentului pentru care a fost solicitat spaţiul muzeului este altul decât acela pentru care a fost cerut, atât în ce priveşte conţinutul cât şi în ce priveşte susţinătorul său. În concret, la sediul muzeului, în loc să fie aduse pentru expunere instrumente tradiţionale, respectiv să fie solicitate materiale-suport pentru expoziţia propusă, a fost adus un banner ce conţinea însemnele Partidului Popular Maghiar şi nu ale asociaţiei ce a solicitat închirierea spaţiului. Având în vedere că evenimentul urma să fie susţinut de o altă organizaţie decât aceea care a solicitat închirierea şi luând în considerare că datele arătau că evenimentul urma să conţină o altă tematică decât aceea preconizată, “Expoziţie de instrumente”, conducerea Muzeului Satu Mare a contactat în mod repetat telefonic Asociaţia Szent Laszlo. De asemenea, verificarea materialelor informaţionale din presă au confirmat că evenimentul de la muzeu nu era susţinut de această asociaţie. În lipsa unui răspuns din partea Asociaţiei Szent Laszlo, conducerea muzeului a decis anularea evenimentului, decizie comunicată prin email în data de 14 martie”, se arată în comunicatul de presă.

    Confirmarea rolului de paravan
    Directorul Liviu Marta arată că a obţinut şi o confirmare că Asociaţia Szent Laszlo a fost doar un paravan pentru PPMT. “Ca dovadă că Asociaţia Szent Laszlo a fost utilizată pentru a masca o acţiune politică a unei organizaţii politice este faptul că, în dimineaţa de 15 martie, când s-a reuşit contactarea telefonică a reprezentantului Asociaţiei Szent Laszlo, acesta a transmis mai departe decizia noastră către conducerea Partidului Popular Maghiar. Acesta din urmă, prin vocea vicepreşedintelui, s-a simţit lezat, confirmându-ne astfel caracterul politic al evenimentului, diferit de acela expoziţional, pentru care am fost solicitaţi”, se arată în comunicatul de presă semnat de directorul Liviu Marta.

    Asociaţie apropiată de vicepreşedintele PPMT
    Potrivit informaţiilor existente în presa maghiară din Bihor, Asociaţia Szent Laszlo este foarte apropiată de vicepreşedintele naţional al PPMT, Zatyko Gyula, care este implicat în acţiunile ONG-ului. Asociaţia Szent Laszlo a fost înfiinţată în 2011 şi a devenit mai cunoscută publicului maghiar după ce reprezentanţii acesteia au intrat în conflict cu UDMR Bihor din cauza Zilelor Szent Laszlo, a căror primă ediţie s-a desfăşurat în cursul anului trecut. UDMR a încercat să înregistreze la OSIM drepturile intelectuale asupra denumirii “Zilele Szent Laszlo” pe motiv că numele unui sfânt nu ar trebui folosit pentru organizarea unui festival profan. Zatyko Gyula s-a erijat în principalul organizator al ediţiei de anul trecut al Zilelor Szent Laszlo în Oradea.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE