24 June 2018

Avalanşă de demisii în MAI

Filed under: Anchete&Reportaje,Locale,Top News |

plecat

Tot mai mulţi poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi şi pompieri sătmăreni renunţă de bunăvoie la locurile de muncă şi pleacă în străinătate, nemulţumiţi de salarii, de dotări şi de volumul mare de muncă. Aşa se face că în ultimii ani zeci de cadre din Poliţie, Poliţia de Frontieră, Jandarmerie şi Pompieri au plecat din sistem pentru a căuta o viaţă mai bună. Ei nu mai fac faţă cheltuielilor, mai ales că legea nu le permite să-şi ia un al doilea loc de muncă. Majoritatea purtătorilor de uniformă care şi-au dat demisia au până în 35 de ani, familii şi rate bancare. La fel, majoritatea poliţiştilor demisionari au ales să îşi încerce norocul în străinătate, pentru locuri de muncă mai bine plătite. Deocamdată, reprezentanţii structurilor Ministerului Afacerilor Interne susţin că demisiile nu afectează activitatea instituţiilor.

Statistici îngrijorătoare
Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi cei ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” susţin că plecările nu afectează deocamdată bunul mers al activităţilor. La nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare au părăsit sistemul un număr de 18 persoane, dintre care cei mai mulţi şi-au prezentat demisiile în căutarea unui trai mai bun. Nici la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi situaţia nu este mai fericită. “În ultimii trei ani, 17 jandarmi au părăsit rândurile cadrelor active ale unităţii, ca urmare a demisiei sau ca urmare a pierderilor naturale (pensionare sau deces). Dintre cei 17 jandarmi care au părăsit Jandarmeria, trei s-au pensionat, doi au decedat şi 12 au demisionat”, susţine Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” au părăsit sistemul un număr de 25 de purtători de uniformă, potrivit inspectorului şef al ISU “Someş” Satu Mare, colonelul Dan Gheorghe.
Poliţia de Frontieră suferă cel mai mult
De departe, cea mai îngrijorătoare situaţie se înregistrează la nivelul Poliţiei de Frontieră Satu Mare. Potrivit unei statistici a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, în ultimii trei ani la nivelul judeţului Satu Mare s-a înregistrat o pierdere de personal în număr de 148 de cadre. Majoritatea au fost demisii, însumând 68 de cazuri, urmate de 49 de persoane care au plecat în urma reducerilor de posturi. Cele mai multe demisii s-au înregistrat la nivelul anului 2011 – respectiv 44, urmat de anul 2013 cu 13 demisii şi anul 2012 cu 11 demisii. În ceea ce priveşte pensionările, s-au retras din activitate 23 de poliţişti de frontieră, cei mai mulţi plecând din sistem în anul 2011 – respectiv 14, urmat de anul 2012 cu opt plecări şi 2012 cu un singur caz de pensionare. La categoria “Altele” s-au înregistrat opt cazuri, fiind vorba despre decese sau demiteri în urma incompatibilităţii statutului persoanelor în cauză cu statutul de poliţist de frontieră.

Puşi pe fugă
Dacă salariile poliţiştilor, poliţiştilor de frontieră, pompierilor şi jandarmilor erau, până nu demult, printre cele mai consistente din sistemul bugetar, în momentul de faţă aceştia trebuie să aducă de acasă hârtie pentru imprimantă şi pixuri pentru a-şi putea face meseria. De asemenea, purtătorilor de uniformă le-au fost suspendate în ultimii ani şi anumite drepturi, iar plata banilor aferenţi chiriilor pentru oamenii legii care îşi desfăşoară activitatea în alt oraş decât în cel în care îşi au domiciliul este în întârziere. Mai mult, din cauză că angajările au fost suspendate, în anumite posturi comunale se simte o criză acută de personal, poliţiştii angajaţi acolo fiind nevoiţi să suplinească şi locurile rămase vacante. Pentru că riscurile pe care aceştia şi le asumă de cele mai multe ori nu compensează remuneraţia de la stat, mulţi purtători de uniformă se gândesc serios să renunţe la sistem.

28 Responses to Avalanşă de demisii în MAI

 1. Functionarilor publici si personalului contractual din administratia publica locala cand li se va face dreptate? Traim din salar minim pe economie de aproape patru ani. Cu studii superioare, vechime de 28 de ani in campul muncii dintre care 11 ani in administratia publica si cu clasa de salarizare 36, beneficiez de un venit lunar de aprox. 900 lei. I-mi poate explica cineva de ce?

  pero
  19 March 2014 at 14:15
  Reply

  • Ai salariul acesta de mizerie pentru ca esti un bou agramat. Degeaba te lauzi cu studiile tale superioare terminate la 4O de ani, la particulara si pe bani, daca esti analfabet. Pune pe cineva sa corecteze ce scrii, maimutoiule!

   bebe
   20 March 2014 at 08:38
   Reply

   • Esti mai prost ca pero bebe !Sigur esti subofiter cu studii superioare!

    lol
    20 March 2014 at 13:18
    Reply

   • Touche, bebe!

    xXa
    21 March 2014 at 01:49
    Reply

   • Mi-a placut. Nu i-o puteam zice mai bine.

    tatiana
    21 March 2014 at 02:18
    Reply

   • bebe…no comment!
    Nivelul de cultura de care dai dovada te recomanda, ca fiind un plictisit transpirat care nu a muncit decat in constructii in italia de unde ai fost dat afara din cauza problemelor cu alcoolul!

    roman
    21 March 2014 at 10:25
    Reply

  • poate pentru că ortografia lasă de dorit…”î-mi” se scrie de fapt ”îmi”.

   Eleonora
   20 March 2014 at 16:27
   Reply

  • Vorba lui bebe, la cum scrii si 900 este prea mult

   free man
   20 March 2014 at 17:27
   Reply

  • poate din cauza asta ,,I-mi poate … "

   andy
   16 April 2014 at 06:52
   Reply

 2. Titlu pretentios, material scremut. Pe pariu ca, sub masca anonimatului se furiseaza un Batea Ciprian, scxriitor care, in opinia multora, dupa ani si ani, va ajunge un ziarist batran si cam atat. Hotarat, nu veti posta nici comentariul asta! Pe Lebada lui de unchi Vasile, daca nu se va intampla asa. Parol!

  george pop
  19 March 2014 at 21:15
  Reply

 3. Asa este, eu sunt cazul unui tanar care a plecat din politie ptr un trai decent in strainatate, chiar daca iubea aceasta meserie.
  Prea multa nedreptate privind salariul si statutul de a nu fi respectat nici apreciat ptr munca depusa, suntem doar de fatada…si, din pacate, cetateanul de rand nu ne sustine! Sefii nu ne sustin, legile nu ne ajuta, alergam dupa hoti,ii prindem, azi sunt retinuti si audiati de instanta de judecata, maine sunt pusi in libertate, iar fura, iar alergam dupa ei, iar ii prindem si ne rad in fata ca nu avem ce sa le facem! E dificil…imi pare rau ca nu exista unitate si solidaritate sa luptam ptr a schimba ceva.
  Tara are nevoie de politisti instruiti, corecti si motivati si din punct de vedere financiar, adica cu salarii bune nu cu spagi…inka mai sper ca plecarea noastra va vorbi pentru noi! Multumim ptr articol! Numai bine!

  Cris
  20 March 2014 at 00:38
  Reply

  • Sper ca daca lucrurile se vor schimba in Romania sa te intorci,tara are nevoie de oameni seriosi (nu zic ca esti sau ai fost onest sau nu ai fost corupt)

   Marius
   20 March 2014 at 17:04
   Reply

 4. daca esti asa de bun, te munceste asa de mult si te plateste statul asa de putin, de ce nu pleci la particulari ca noi ceilalti sa vezi cat de bine este ?

  pt pero
  20 March 2014 at 05:51
  Reply

  • eu am fost disponibilizat si acum lucrez la o firma de security ,salarul meu 700 lei si suntem 4 persoane ,si eu am banca ,

   disp.
   20 March 2014 at 14:08
   Reply

 5. Pentru PERO…”I-MI poate explica”…de asta câștigi 900 de lei..pune mana pe almanahe și cetește

  coco
  20 March 2014 at 07:38
  Reply

 6. Pt Pero
  Daca imi scriai legat(i-mi)…iti spuneam de ce ai un salar asa de mic dupa atata vechime…
  Vechime ai…dar sunt 100% convins ca si studiile tale superioare sunt facute cu “lantul”…

  eu
  20 March 2014 at 07:54
  Reply

 7. pt pt pero: Cris susţinea că el este unul dintre cei care A PLECAT din Poliţie pentru a avea un salariu mai decent. Din păcate sunt şi eu unul dintre cei care a lăsat sistemul bugetar pentru cel privat, tot din aceleaşi motive ca şi Cris.

  Cipri
  20 March 2014 at 16:23
  Reply

 8. Papagalilo , nu esti agramat sau analfabet daca ai o gresala care poate fi de dactilografiere. Cei care criticati poate scrieti mai mult decat doua propozitii critice, Bebe 40 se scrie cu zero nu cu ,,O". Pentru Coco si Eu, o fraza intreaga, sa putem critica !!!! PAPAGALILOR!!!!! E usor sa critici!

  mortii
  20 March 2014 at 16:59
  Reply

  • IDIOT CONGENITAL, nu ai cum sa gresesti "i-mi", daca nu esti agramat! Toti papagalii (inclusiv tu) aveti acces la net, va milogiti ca boii, in loc sa puneti dracu' mana pe carte si sa castigati niste bani munciti, indiferent daca in aparatul bugetar sau la privat. O sa ajungem sa ne luam dupa voi, cu "i-mi" si altele, ca prea sunteti multi prosti, "scoliti" tarziu, in tara asta….

   ma-tii
   20 March 2014 at 21:14
   Reply

 9. Eu zic sa va potoliti! Macar noi sa ne sustinem!

  Ana
  20 March 2014 at 20:35
  Reply

 10. sa-i multumeasca cu multe flegeme fraudatorului de la frontiera gimi care a lasat oameni pe strada si intrebarea acea destul de limpede: la constanta s-a putut si la satu mare ce se asteapta? oare! catelus cu musca pe caciula?

  aron
  20 March 2014 at 20:59
  Reply

 11. Pe langa cele mai sus enumerate apar si situatii in care esti nevoit sa iti dai demisia intrucat nu iti sunt aprobate rapoarte de mutare pentru probleme destul de serioase, cazul meu, judetul Satu Mare

  cris
  21 March 2014 at 01:20
  Reply

 12. Dragii mei articolu era de ce se intampla in ministerul de interne la ora actuala in Romania nu de o ora de gramatica facuta la rece de unii dintre voi.Intradevar si eu sunt unul din cei ce am parasit ministerul de interne din cauza banilor,cei de la guvernarea acestei tarisoare trebuie sa reflecteze la ce se intampla in acest minister

  ccp
  21 March 2014 at 03:05
  Reply

 13. bai personajelor kre nu stiti cu ce se mananca politia romana….lasa-ti greselile d gramatica si luati aminte d ceea ce se intampla in statul asta roman…Cris a spus clar ce se intampla în sistemul politienesc…..e o debandada totala..mai ales in zonele rurale…..cine lucreaza in sistem o sa-mi de-a dreptate…cat despre pero…eu cred k este un bugetar c lucreaza in cadrul unei primarii….numai acolo poti sa ai salariul d 900 lei…..nu poti sa ai pretentii prea mari knd marea EBA BASESCU habar nu are sa vorbeasca corect limba romana si a reprezentat romania în parlamentul european…asa k rugativa sa scapam de generatia comunista si de cei care ne conduc in prezent….dar ne va trebuii mai mult d 10 ani sa scapam de ei…dar din pacate nici ce îi vor urma nu stiu decat sa își urmeze interesul….vorba lui BASESCU…nu e bine domn chestor…..

  nu conteaza
  21 March 2014 at 04:01
  Reply

 14. A,,,,,,,, m-am prins ,fugi-ti toti ca sobolani ca nu v-a mai da nimeni ,,spaga,, acum ,vazand criza in care santem.Asa va trebuie,

  radu
  21 March 2014 at 15:47
  Reply

 15. radu,esti mai prost decat prevede legea

  suzana
  21 March 2014 at 21:43
  Reply

 16. La burtile voastre si 900 e prea mult ,singurul lucru bun e, ca a-ti devenit subiect de ,bancuri,.Nu stiti altceva decat sa v-a ascunde-ti in tufis si sa prinde-ti soferii grabiti cu radarul vostru superperformant, donat de colegii vostri din occident ,pt ca acolo a esit din uz fiind prea vechi.Cand aud de voi m-a gandesc la seful vostru GARCEA……………………..A era s-a uit Suzana mama nu vrei tu sa-mi fii profesosra de desteptaciune?.

  radu
  22 March 2014 at 18:30
  Reply

 17. radu dute si te spanzura ca nu gandesti deloc. ce ai vrea ma plapuma imbotita sa-si cumpere politistii radar performant ca sa nu te mai prinda pe tine cu viteza… mai sus se comenta de dotare da tu la cat esti de prost nu ti-ai dat seama..asai? uite cum facem….daca esti prost stai acasa ca te faci de ras.

  vasi
  23 March 2014 at 07:28
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *