24 April 2018

Clinica “Sfântul Anton”, marea realizare a doctorului Cosmin Raţiu

Filed under: Locale |

ratiu3

Mi-aduc aminte cu drag de emisiunea televizată “Oameni şi fapte”, realizată cu ceva timp în urmă, cu renumitul dr. Cosmin Raţiu din municipiul Satu Mare. Era foarte bine cunoscut în tot judeţul şi nu numai, dar am dorit să afle lumea despre gândurile, ideile, împlinirile şi neîmplinirile unui om ce trăieşte cu toată fiinţa sa pentru oameni. Am aflat cine este Cosmin Raţiu şi mi-am dat seama că în familia în care a crescut, educaţia a fost pe primul loc, lucru ce l-a continuat şi cu propria-i familie. Ce frumos! Continuarea frumoasei pasiuni în a vindeca şi a ajuta a familiei şi păstrarea acestei minunate tradiţii! Nobilele idei ale lui Cosmin Raţiu n-au fost zadarnice încheindu-şi, cu el, un protocol al realizării sale ca medic specialist, alături de soţie, protocol intim, urmărit cu atâta perseverenţă ani în şir ai facultăţii şi apoi alţi ani de specializare deplină, spre bucuria soţilor, a familiei, a prietenilor adevăraţi, a pacienţilor şi a societăţii noastre.

Dr. Cosmin Raţiu, omul cumpătat, luminat, degajat şi echilibrat
Perseverenţa l-a caracterizat în toţi anii tinereţii, menţinându-se în fruntea unei comunităţi mari care îi este profund recunoscătoare. În cele două emisiuni realizate, l-am plasat pe dr. Cosmin Raţiu, în fruntea medicilor cu preocupări multiple, cu gânduri pentru reînfiinţarea cabinetelor stomatologice în şcolile municipiului şi judeţului Satu Mare, fiind pe aceeaşi gândire cu primarul dr. Dorel Coica şi cu renumitul dr. Simu.

ratiu1

N-a suportat nicicând dr. Cosmin Raţiu promisiunile neonorate şi a găsit formula cea mai potrivită momentului, păstrându-şi demnitatea şi identitatea profesională. Dar şi cea firească, a omului integru, responsabil pentru tot ce înfăptuieşte. A devenit omul cumpătat, luminat, tradiţional ardelenesc, degajat şi echilibrat. Paşii săi au devenit încercaţi cu timpul şi au străbătut drumurile întortocheate ale vieţii cu încercări de tot felul.

A rămas orientat spre realizări rar întâlnire la nivelul oricărui judeţ. Gândul lui devine realitate, iar Clinica “Sfântul Anton” din Satu Mare devine steaua călăuzitoare în rezolvarea atâtor probleme de sănătate care se ivesc în viaţa sătmărenilor, a celor din judeţele învecinate şi, de ce nu, din ale ţări. De fapt, specialiştii selectaţi pentru a sluji clinica sunt din diverse centre puternice din ţară şi din afară. Ce clădire primitoare, ce cabinete dotate cu aparatură de ultimă oră, ce săli de operaţii şi saloane confortabile, dotate cu tot ceea ce este necesar unui pacient cu cele mai înalte pretenţii! Cam aşa arată în cuvinte această clinică realizată cu sudoarea frunţii acestui minunat om al Cetăţii, cu dăruirea şi pasiunea lui.

Un luptător tenace în realizările vieţii
Consider aproape suficiente motive pentru acest pas al meu, pas însoţit de două camere de luat vederi, mânuite de remarcabilul cameraman al Nord Vest TV, Radu, martori ai unui dialog de la om la om, din care am aflat ce l-a determinat pe Cosmin Raţiu să devină un luptător tenace în realizările vieţii, pot spune. Am constatat că acest Cosmin Raţiu nu s-a ameţit niciodată cu apă rece! Nu ne-a ameţit nici pe noi, dar nici camerele nu pot minţi.

Totul este realist, bazat deja pe experienţă acumulată, pe încredere în oameni, pe încredere în forţele sale, pe sprijinul familiei pe care o iubeşte atât de mult. Când un tată şi o mamă spun că fiul “este lumina ochilor lor”, înseamnă că iubirea este fără margini! Ce frumos, când această iubire este reciprocă! Ce poate simţi un părinte când îşi vede fiul reuşit! Este ca şi când elevul îşi depăşeşte profesorul! Asta înseamnă că roadele educaţiei s-au văzut! Dr. Cosmin Raţiu rămâne credincios profesiunii sale, credincios Cetăţii şi neamului, a veşniciei acestei frumoase meserii şi cu nădejdea în dăinuirea medicinei şi a ideilor sale oriunde ar fi!

Un suflet cât o instituţie medicală
Cert este că dr. Cosmin Raţiu, din capul locului, s-a simţit obligat, guvernat de acest gest al corectei şi dreptei cumpăniri a lucrurilor gândite, decurgând dintr-o necesară realizare ivită dintr-o ambiţie strict profesională. Timpul a trecut, anii şi-au pus amprenta şi pe sufletul lui Cosmin Raţiu şi pot spune, acum, spre finalul împlinirilor, că are un suflet cât o instituţie medicală atât de necesară unei colectivităţi ce-i aduce mulţumire. Nu există cetăţean care să nu se bucure la ivirea acestei clinici moderne! Chiar dacă nu ştie să mulţumească, în sinea fiecăruia există un suspin al bucuriei, o mândrie, un pic de orgoliu ce se naşte în orice om avizat sau mai puţin avizat!

Cred, cu tărie, că sunt acestea argumente invocate de mine, ca realizator al emisiunii “Oameni şi fapte”, care mă îndreptăţesc să măsor de şapte ori şi să spun o singură dată, cântărit bine: Felicitări, dr. Cosmin Raţiu pentru tot ce ai făcut! Noi, cei de la Nord Vest TV şi de la Gazeta de Nord-Vest, ştim să-i preţuim pe oamenii devotaţi celor mulţi şi ne-am bucura dacă în judeţ am avea mai mulţi oameni ca Dvs! După cele două emisiuni realizate, am aşteptat finalizarea lucrărilor şi am dat curs întrebărilor pe care noi le-am pus, ajungând la concluzia că rar am întâlnit un om atât de ambiţios, exigent cu sine şi cu alţii, caracterizat prin tenacitate, care iese învingător din orice situaţie limită, convins că poate apăra dreptatea. Un om impus în plan social, economic, cultural şi politic. Un om care nu a lins clanţa uşii nimănui, care nu s-a ploconit în faţa nimănui, un om ce şi-a păstrat demnitatea! Regretă că nu a putut face şi mai mult pentru oameni, dar “n-au intrat zilele în sac” şi anii tinereţii sale îi dau posibilitate să bată la porţile vieţii, care pentru oameni ca şi dr. Cosmin Raţiu se deschid larg, primitoare! Este încrezător şi nu agreează naivitatea. Nu agreează slugărnicia!

6 Responses to Clinica “Sfântul Anton”, marea realizare a doctorului Cosmin Raţiu

 1. Frumos articolul, este un elogiu adus acestui nene Ratiu. A costat ceva bani articolul asta… ca reclama nu este gratis.

  radu
  17 martie 2014 at 22:45
  Răspunde

 2. Sa speram ca si rezultatele vor fi pe masura,sa nu se limiteza la sursa de facut bani.

  ulpius
  18 martie 2014 at 09:55
  Răspunde

 3. Desi nesemnat, articolul miroase de la o posta a Teodor Curpas. Cat despre contrapartida baneasca, antepostatorii mei au pefecta dreptate – e substantiala si va fi in forma continuata. Ca e de unde!

  george pop
  18 martie 2014 at 13:16
  Răspunde

 4. Felicitari doctore esti corect ,ambitios ,bun profesionist,ajuti multi satmareni si te lupti cu cei neseriosi

  satmarean
  18 martie 2014 at 20:52
  Răspunde

 5. Ei, nu doar a teodor Curpas, ci si a whiskan de calitate extra, in ambalaj de minim un litru…. . Articol…unii mai eurpoeni in gandire i-ar spune curata prostitutie jurnalistica.
  Dar cum onor gazetarul Curpas e profund filoslav, ii intelegem si devierea asta balcanica. Asteptam insa urmatorul articol, avand ca tema, de ex… inocenta si marinimia lui Tukacs.

  ardelean
  18 martie 2014 at 22:12
  Răspunde

 6. "…Nu agreează slugărnicia!" – asta-i cea mai buna poanta in toata compunerea asta :))

  Pupam si noi dreapta (si dosul), dottore Ratiu,

  ardelean
  18 martie 2014 at 22:14
  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *