More

    Crimă urmată de sinucidere la Aciua

    aciua

    În cele din urmă, Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare a renunţat la atitudinea sa eschivantă. După ce timp de şapte luni au fugit de presă şi apoi au refuzat să comunice informaţii legate de stadiul cercetărilor, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare au anunţat în sfârşit ieri că au soluţionat cazul de la Aciua. După cum Gazeta de Nord-Vest a dezvăluit în luna ianuarie a acestui an, toate probele strânse în timpul anchetei au confirmat faptul că, înglodat în datorii, pastorul Traian Blaga şi-a ucis cu sânge rece copilul, după care s-a sinucis. După apariţia articolului, colegii pastorului Blaga au lansat o adevărată campanie de denigrare a Gazetei de Nord-Vest, campanie care a fost alimentată şi de poziţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, care a negat rezolvarea cazului. Acum, acelaşi Parchet anunţă că cele scrise în urmă cu două luni în Gazeta de Nord-Vest sunt reale. Întortocheate sunt căile Domnului!

    Parchetul a emis verdictul
    În cele din urmă, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare au rezolvat în mod oficial cazul de la Aciua, stabilind cu certitudine că pastorul Traian Blaga şi-a ucis copilul, Timotei Blaga, iar apoi s-a sinucis, dar nu înainte de a încerca să incendieze duba cu care s-au deplasat din Bistriţa până în judeţul nostru.
    “Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare au finalizat cercetările şi, prin ordonanţa din 10.III.2014, în temeiul art. 315 alin.1 lit.b, rap. la art. 16 alin.1 lit.f şi b din Noul Cod de Procedură Penală, au dispus clasarea cauzei privind omorul sesizat la data de 6.VIII.2013, pe raza localităţii Aciua, comuna Pomi, jud. Satu Mare. Din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că Traian Blaga a incendiat autoutilitara, folosind motorina cumpărată în acest scop. În timpul incendiului, acesta i-a aplicat minorului Timotei Blaga lovituri la nivelul capului şi gâtului cu ciocanul şi maceta, corpuri delicte identificate la faţa locului, lovituri care i-au cauzat moartea, după care, cu aceeaşi macetă şi-a provocat o leziune la nivelul gâtului, secţionându-şi vasele sangvine. În aceste împrejurări, Traian Blaga a inhalat importante cantităţi de fum şi monoxid de carbon, care i-au provocat moartea. Conform raportului medico-legal, moartea acestuia survenea şi din cauza leziunii autoprovocate la nivelul gâtului. Pe cele două cadavre nu au fost identificate urme de autoapărare. Expertizarea genetică ADN a corpurilor delicte şi a altor obiecte ridicate de la faţa locului au pus în evidenţă profilul genetic aparţinând celor doi decedaţi şi nu alte profile. Din analiza şi interpretarea tuturor probelor administrate, rezultă fără putinţă de tăgadă faptul că, în cauză s-a comis infracţiunea de omor calificat, pe raza localităţii Aciua, judeţul Satu Mare, în autoutilitară, la data de 6.VIII.2013, omor comis asupra minorului Timotei Blaga de către tatăl său, Traian Blaga, după care acesta s-a sinucis. În cursul cercetărilor s-au exclus succesiv variantele privind omorul în scop de jaf sau interes material, omorul în scopul recuperării unor sume de bani sau omorul din răzbunare”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, semnat de prim-procurorul Marinela Pop.

    Campanie de denigrare via Bistriţa
    Gazeta de Nord-Vest a dezvăluit încă din data de 12 ianuarie 2014 că, în urma testelor ADN și a probelor analizate cu atenție, anchetatorii au ajuns la o concluzie șocantă: pastorul Blaga și-a ucis fiul cu sânge rece, după care și-a pus capăt zilelor, dar nu înainte de a încerca să incendieze mașina. Anchetatorii au mai stabilit că pastorul Blaga avea probleme financiare, în ziua sângerosului eveniment trebuind să achite chirii de aproximativ 7.000 de euro pentru casele de tip familial din Bistrița ale mişcării Calvary Chapel, a mai arătat atunci Gazeta de Nord-Vest.
    Apariţia articolului a stârnit reacţii virulente din partea membrilor din Bistriţa ai mişcării Calvary Chapel. În cadrul unei adevărate campanii de denigrare a Gazetei de Nord-Vest, au umplut spaţiul virtual cu comentarii jignitoare la adresa ziarului şi a autorului articolului. De asemenea, au postat pe diverse aşa-zise site-uri de ştiri din Bistriţa tot felul de articole în care cică dezminţeau cele scrise de Gazeta de Nord-Vest. De asemenea, tot felul de autointitulaţi experţi au început să avanseze tot felul de ipoteze aberante legate de modul în care au murit pastorul Blaga și fiul său. De la ucigaşi profesionişti ucraineni, cămătari veroşi, până la interlopi sătmăreni sunt câteva din variantele avansate de aceşti pseudospecialişti de doi lei.
    Parchetul a alimentat campania de denigrare
    Aceste reacţii au fost alimentate şi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, care a reacţionat extrem de ciudat. Deşi comunicatele de presă legate de cazurile instrumentate într-un an pot fi numărate pe degete, Parchetul s-a grăbit să emită un comunicat de presă prin intermediul căruia anunţa că procurorii nu au dat soluţie în cazul de la Aciua. “Urmare a apariţiei articolului intitulat “Crima de la Aciua a fost rezolvată” în cotidianul Gazeta de Nord Vest din data de 13 ianuarie 2014, raportat la interesul pe care îl prezintă acest dosar, aducem la cunoştinţa opiniei publice faptul că dosarul având ca obiect moartea pastorului BLAGA ADRIAN TRAIAN şi a fiului acestuia nu a fost încă soluţionat, în cauză urmând să se dispună în continuare administrarea de probe pentru justa soluţionare a cauzei”, se arăta în comunicatul respectiv.
    Cu alte cuvinte, în loc să admită că nu au nicio altă variantă plauzibilă, înafara celei privind omorul urmat de sinucidere, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare au preferat să se eschiveze, alimentând campania de denigrare a Gazetei de Nord-Vest. Iar acum, la nici două luni distanţă, procurorii anunţă, că au clasat dosarul pe aceeaşi variantă a crimei urmată de sinucidere.

    O descoperire macabră
    În data de 6 august 2013, pe un teren viran între localităţile Pomi şi Aciua nişte săteni au găsit într-o autoutilitară cadavrele unui bărbat de 39 de ani şi cel al fiului său, în vârstă de 9 ani, din Bistriţa. Ambii aveau urme de lovituri pe corp. Mașina fusese incendiată, însă aceasta a ars doar în partea din faţă. Ulterior s-a descoperit că tatăl, Traian Blaga, era pastor penticostal şi venise cu fiul său, Timotei Blaga, să caute un loc de tabără în judeţul Satu Mare. După primele cercetări s-a luat în calcul că cei doi ar fi fost ucişi de către una sau mai multe persoane foarte probabil pentru bani. Ulterior a fost luată în discuţie şi varianta în care tatăl şi-ar fi ucis fiul, după care s-ar fi sinucis.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE