More

    Doi eliminaţi la simulările pentru BAC

    simulare

    Doi candidaţi din cei peste 6.300 care au susţinut ieri prima probă, cea la Limba şi literatura română, din cadrul simulărilor pentru examenele de bacalaureat, au fost eliminaţi pentru că aveau telefoanele mobile asupra lor. A fost pentru prima dată când la testare au participat şi elevii de clasa a XI-a. În ceea ce priveşte dificultatea subiectelor, părerile elevilor au fost împărţite.

    Celularul, bată-l vina!
    La simulările pentru examenele de bacalaureat au participat 3.828 de elevi de clasa a XI-a şi 2.500 de elevi de clasa a XII-a, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare. Accesul în săli a fost permis până la ora 8:30, iar testarea propriu-zisă a început la ora 9:00, când profesorii au deschis plicurile sigilate cu subiectele. Elevii au avut la dispoziţie trei ore pentru a rezolva toate cerinţele, aceştia fiind supravegheaţi de doi profesori de alte specialităţi, dar şi de camere video în şcolile care deţin astfel de echipamente.

    Chiar dacă a fost vorba doar despre nişte simulări, doi candidaţi, unul de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” şi unul de la Colegiul Economic “Gheorghe Dragoş”, au fost eliminaţi deoarece aveau telefoanele mobile la ei în timpul desfăşurării examenului. Alte evenimente deosebite nu s-au înregistrat pe parcursul testărilor.

    Subiecte abordabile şi nu prea
    În ceea ce priveşte dificultatea probelor, părerile elevilor au fost împărţite. Unii dintre aceştia spun că au fost abordabile, în timp ce alţii spun că au fost mult peste nivelul de pregătire din clase. “Subiectele nu au fost extrem de dificile. Dacă ai fost cât de cât pregătit ai putut să rezolvi toate punctele. Mă aştept să iau cel puţin un opt dacă nu chiar mai mult”, ne-a spus o elevă. “Consider că subiectele au fost dificile, mai ales ultimul punct. A fost mult peste ce pregătim noi în clasă. Cu astfel de subiecte, trebuie să mă pregătesc intens dacă vreau să iau Bac-ul”, ne-a spus un alt candidat.

    Aşa cum se va întâmpla şi la examen, pentru clasa a XII-a subiectul a fost structurat în trei părţi şi anume un text la prima vedere pe baza căruia elevii au avut de răspuns la câteva întrebări, redactarea unui text argumentativ într-un număr limitat de cuvinte şi de redactat un eseu în care să prezinte particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ studiat din opera scriitorului Liviu Rebreanu. Şi la clasa a XI-a subiectul a avut aceeaşi structură. Subiectul al treilea, care li s-a părut elevilor cel mai dificil, le-a cerut acestora să scrie un eseu de 600-900 de cuvinte, în care să evidenţieze particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-o comedie studiată.
    Simulările vor continua azi cu proba la Limba şi literatura maternă.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE