More

    Expoziţie foto-documentară despre bibliologul Eugen Pavel Barbul

    afis

    Biblioteca Judeţeană Satu Mare, instituţie publică de cultură subordonată Consiliului Județean Satu Mare, organizează azi, cu începere de la orele 14.00, în Sala Multimedia, vernisajul expoziţiei foto-documentare dedicată lui Eugen Pavel Barbul, bibliolog născut pe plaiuri sătmărene. Organizată de către bibliotecarii din cadrul Secţiei Colecţii speciale şi Fond de patrimoniu, expoziţia va fi însoţită de prezentarea celor mai importante momente din biografia lui Eugen Pavel Barbul dar şi lucrări de o deosebită însemnătate pentru studiul bibliologiei. “Prin intermediul acestor activităţi dorim să aducem în atenţia opiniei publice oameni de valoare şi activitatea lor, adevărate modele şi puncte de reper pentru generaţiile care i-au urmat”, a declarat directorul Bibliotecii Judeţene Satu Mare, Lacrima Camelia Istrăuan.

    Eugen Pavel Barbul s-a născut la Lipău, în 23 ianuarie 1875. A studiat între anii 1897-1900 la Facultatea de Litere şi Filosofie din Budapesta, obţinând doctoratul în litere şi filosofie la data de 15 martie 1900. Din 1901 a îndeplinit funcţia de bibliotecar al Universităţii din Budapesta. În această funcţie a avansat până la rangul de prim-bibliotecar şi a frecventat şi cursurile Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Politice din Budapesta.

    Din 1920 a fost numit director al Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj Napoca, fiind primul român care a îndeplinit această funcţie. Dintre lucrările publicate sunt amintite: “Graiul – Dialectul român din Ţara Oaşului” – scris în limba maghiară, “Catalogul Revistelor Bibliotecii Universităţii din Budapesta”, “Capitole din istoria literaturii române”, “Istoriografia română până la 1820”, “Biblioteca Universităţii Regele Ferdinand I din Cluj”, “Costume româneşti din veacul al XVII-lea”, respectiv “ Mihai Viteazu. Chipuri şi documente”.
    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE