More

    Extremiştii Jobbik n-au forţat graniţa de 15 Martie

    jobbik

    Anunţul făcut de autorităţile statului român vineri privind nepermiterea intrării în ţară a unor cetăţeni ungari din patru formaţiuni, care desfăşoară în ţara noastră activităţi cu caracter extremist, i-a făcut pe reprezentanţii Jobbik să stea în ţara lor în 15 Martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Deşi sunt în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din Ungaria şi încearcă să obţină voturile sătmărenilor cu dublă cetăţenie la alegerile din 6 aprilie, reprezentanţii acestui partid de extremă-dreaptă nici măcar n-au încercat să treacă graniţa prin vămile Petea şi Urziceni în cursul zilelor de vineri şi sâmbătă. Ar fi avut parte de o surpriză neplăcută, căci poliţiştii de frontieră sătmăreni au primit o listă întreagă de cetăţeni maghiari indezirabili pe teritoriul României.

    Liderii Jobbik au preferat să stea acasă
    La sfârşit de săptămână, niciun reprezentant al partidului de extremă dreaptă din Ungaria nu a riscat să încerce să participe la manifestările organizate cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni pe teritoriul judeţului nostru. Niciunul dintre liderii Jobbik nu a încercat să intre în ţara noastră prin vămile Petea şi Urziceni, ne-au declarat surse din cadrul Poliţiei de frontieră sătmărene. În mod cert, reprezentanţii acestui partid au aflat despre anunţul făcut vineri de autorităţile statului român privind declararea ca indezirabili pentru un număr de cetăţeni ungari care desfăşoară în ţara noastră activităţi cu caracter extremist în favoarea organizaţiilor Noua Gardă Ungară, Mişcarea de Tineret din cele 64 de Comitate, Oastea Haiducilor şi Jobbik. De altfel, nici măcar membrii cercurilor de simpatizanţi Jobbik din judeţul nostru nu au apărut la manifestările organizate de 15 Martie în localităţile judeţului nostru de UDMR şi de PPMT.

    Listă cu indezirabili în vămi
    Potrivit informaţiilor de care dispunem, Poliţia de frontieră a primit o listă întreagă cu cetăţeni care au fost declaraţi indezirabili. În mod cert, capul de listă este Vona Gabor, preşedintele Jobbik şi membru fondator al celebrei Gărzi Maghiare, scoasă înafara legii în Ungaria. Pe listă pare să figureze şi deputatul Jobbik în Parlamentul Ungariei, Szavai Istvan, care a susţinut o serie de conferinţe de presă virulente în sediul cabinetului europarlamentarului Jobbik Kovacs Bela, situat pe strada Petofi Sandor din municipiul Satu Mare. Recent, cu ocazia organizării unui forum cetăţenesc la Satu Mare, deputatul Jobbik a instigat făţiş la şovinism, afirmând că societăţile cu capital unguresc care activează în România, cum ar fi CBA sau OTP, ar trebui obligate să angajeze doar persoane vorbitoare de limbă maghiară. Dacă şi europarlamentarul Jobbik Kovacs Bela se află pe lista cu persoane indezirabile, acesta va fi pus în situaţia de a nu-şi mai putea asigura funcţionarea cabinetului deschis în condiţii dubioase în municipiul Satu Mare. Potrivit surselor, pe listă figurează şi lideri ai celorlalte trei organizaţii, Noua Gardă Ungară, Mişcarea de Tineret din cele 64 de Comitate, respectiv Oastea Haiducilor, la fel de periculoşi precum cei de la Jobbik, dar mai puţin cunoscuţi publicului românesc.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE