More

    Festivalul “Recitatio” – felicitări!

    Frumoasă iniţiativă a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Satu Mare. O instituţie, un om consecvent, ce lucrează conform unui grafic al acţiunilor şi… iată că acest festival a ajuns la ediţia a VIII-a!

    Interesant că, acest concurs de recitări din opera poeţilor sătmăreni s-a ţinut exact de Ziua Poeziei Mondiale, zi atât de însemnată în cultura Europei şi a lumii. Dacă în Cluj Napoca, în localurile publice, pe şerveţele era inscripţia-invitaţie: “Ziua Poeziei Mondiale”, cu reducere de preţ la consumaţie pentru cei care compun câteva versuri, la noi nici nu s-ar fi amintit de această sărbătoare dacă nu era planificarea lui Felician Pop. Felicitări! Directorul Fatyol s-a dovedit o gazdă, mereu acelaşi, primitoare, iar scena a depăşit orice aşteptări! Felicitări!

    S-au prezentat 74 de concurenţi din şcolile generale şi cele liceale, din care 3 grupuri de interpreţi de colaje: Liceul Teoretic Carei, Colegiul Economic Satu Mare şi Liceul Teoretic Tăşnad. S-au prezentat elevi foarte bine pregătiţi, talentaţi, unii dornici să urmeze arta teatrală. Am putea spune că 10% au fost pe placul publicului şi al juriului. Îi felicităm pe interpreţi, care nu numai că s-au pregătit serios, dar au venit pe scenă într-o ţinută de sărbătoare. Şi în sufletul lor, încărcat de emoţii, a fost o mare sărbătoare. A fost o întrecere frumoasă, la reuşita ei contribuind, fireşte, dascălii de specialitate.

    Sigur, unele şcoli n-au dat atenţia cuvenită şi au trimis la concurs elevi fără a se ocupa nimeni de ei, dar şcoala respectivă bifează că au “prezenţă fizică” la o activitate judeţeană de prestigiu. Noroc că există instituţii care nu-i uită pe elevi şi face cunoscut judeţului şi ţării, chiar şi altor ţări, că acest judeţ are talente în literatură şi interpretare. Şi câte talente stau necunoscute. Nu credeţi? Presa nu exagerează şi camera nu minte!
    Cu ceva timp în urmă, tot pe acea scenă, s-au întrecut la un concurs “Cine ştie, câştigă!” cinci elevi din cinci licee ale judeţului, elevi ce au demonstrat o temeinică pregătire vizând opera lui Eminescu. Laude lor: Mariş Evelin, Talpoş Ştefania, Schlachter Anetta, Todika Raul şi Sava Ionuţ Eugen Radu! Îi vom urmări în curând pe micile ecrane, îi vor urmări telespectatori din cinci judeţe şi din toată Italia.

    Revenind la “Recitatio”, am remarcat un talent ieşit din comun, un elev care înţelege fiecare vers şi fiecare cuvânt şi expresie din poezie, putând “discuta” cu publicul. Acesta este Coza Dan, de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”. Îi dorim reuşită la admiterea la arta teatrală din Capitală! O talentată elevă este Mihali Roxana Mihaela, de la Liceul Teoretic din Carei, apoi Telegdi Aron, de la Liceul “Ham Janos”, Costescu Narcisa, de la Liceul de Artă, Şiman Claudean Ciprian, de la Liceul Teoretic Careik, Fogaş Sergiu, de la Liceul Teoretic Carei, Şichet Mădălina, de la Liceul Tehnologic Tarna Mare, Giurgiu Larisa, de la Colegiul Naţional “Doamna Stanca, Pop Titusz, de la Liceul Reformat şi alţi mulţi elevi talentaţi.

    Interesant că, până la finele jurizării, pe scenă s-au perindat o serie de interpreţi, care adunaţi sub bagheta unui inimos, s-ar realiza o formaţie de elită cu muzică uşoară, muzică populară şi de operă. Felician Pop a ştiut şi de această dată să întreţină sala cu un spectacol îndelung aplaudat de public. Premiile au fost acordate de viceprimarul Marcela Papici şi preşedintele juriului, actorul Radu Botar. Diplome reuşite, ce vor fi păstrate în ramă pentru viitorime şi premii în bani oferite de Consiliul Judeţean Satu Mare. În final, interpreţi şi spectatori au fost invitaţi la o masă, invitaţie făcută de acelaşi Consiliu Judeţean, pătruns de importanţa actelor de cultură.

    Teodor Curpaş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE