More

    Încă două săptămâni cu reduceri la plata impozitelor locale

    ditl

    Pentru a putea beneficia de bonificaţia de 10%, în cazul persoanelor fizice, şi 5%, în cazul persoanelor juridice, contribuabilii sătmăreni mai au la dispoziţie încă aproape două săptămâni pentru a-şi achita integral taxele şi impozitele locale. Potrivit şefului Biroului de Executare Silită al Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale (DITL) Satu Mare, Dan Mirel, până ieri şi-au achitat integral aceste plăţi aproape 40% dintre sătmăreni.

    Bonificaţie până la finele acestei luni
    Luni, 31 martie, este ultima zi până la care contribuabilii sătmăreni pot beneficia de reducerea de 10%, pentru persoanele fizice, respectiv 5%, pentru persoanele juridice, în cazul în care îşi achită integral taxele şi impozitele locale. Practic, sătmărenii mai au la dispoziţie aproape două săptămâni pentru a putea beneficia de această bonificaţie.
    Conform celor afirmate de şeful Biroului de Executare Silită al Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale (DITL) Satu Mare, Dan Mirel, până ieri şi-au achitat integral taxele şi impozitele locale pentru acest an 37% dintre contribuabilii persoane fizice, şi 9% dintre cele juridice. “Procentul este mult mai scăzut în cazul persoanelor juridice deoarece plata se face, de obicei, în ultimele zile”, a precizat Dan Mirel.

    Astfel, până în prezent, de la persoanele fizice s-au încasat 3,5 milioane de lei pentru impozitul pe clădiri de la 18.201 contribuabili, 700.000 de lei pentru impozitul pe teren de la 6.209 contribuabili, şi 1,4 milioane de lei pentru impozitul auto de la 10.387 de contribuabili. De asemenea, de la persoanele juridice s-au încasat până ieri 1,3 milioane de lei pentru impozitul pe clădiri de la 284 de firme, 186.000 de lei pentru impozitul pe terenuri de la 175 de firme şi 635.000 lei pentru impozitul auto de la 690 de firme.

    Măsuri suplimentare
    Conducerea DITL Satu Mare a luat măsuri în eventualitatea în care sătmărenii vor dori să-şi plătească integral taxele şi impozitele locale până la finele acestei luni. A fost dublat numărul de ghişee deschise în această perioadă pentru a fi evitată aglomeraţia. “După o perioadă de acalmie, în ultima perioadă am sesizat o creştere a numărului de contribuabili care doresc să-şi achite taxele şi impozitele locale. Dacă va fi cazul, vom deschide şi patru ghişee”, a mai precizat Dan Mirel. Ieri, spre exemplu, erau deschise două astfel de ghişee.

    Dările locale pot fi plătite zilnic, de luni până vineri, între orele 8.00 şi 17.00, cu numerar sau cu cardul. Totodată, cei care au parole, pot achita aceste taxe şi on-line pe portalul ghiseul.ro.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE