Jobbik incită la şovinism

Filed under: Anchete&Reportaje,Locale,Top News |

jobbik

Partidul de extremă dreaptă Jobbik, care jinduieşte după voturile sătmărenilor cu dublă cetăţenie la alegerile parlamentare din Ungaria din 6 aprilie, a organizat ieri un forum cetăţenesc la Satu Mare. Forumul a fost prezidat de vicepreşedintele partidului, Gyure Csaba, deputatul Szavai Istvan şi candidatul Jobbik din Transilvania pentru Parlamentul Ungariei, Erdely Bela. La reuniunea care s-a desfăşurat într-un local din centrul municipiului Satu Mare au participat circa 40 de sătmăreni, majoritatea lor trecuţi de a doua tinereţe. În discursurile lor, politicienii Jobbik au criticat atât partidul de guvernământ din Ungaria, FIDESZ, cât şi Partidul Socialist Ungar (MSZP), aflat în opoziţie.

Jobbik jinduieşte la voturile sătmărenilor
La forumul cetăţenesc organizat ieri de Jobbik au participat circa 40 de sătmăreni. Majoritatea lor erau vârstnici nostalgici faţă de Ungaria Mare, semn clar că ideologia de extremă dreaptă a partidului nu are priză la tineretul maghiar din Satu Mare. Politicienii Jobbik speră să obţină voturile sătmărenilor care au dublă cetăţenie la alegerile parlamentare ce vor avea loc în 6 aprilie 2014 în Ungaria. Aceştia pot să voteze prin corespondenţă, cu condiţia să îşi înregistreze intenţia de a vota la autoritatea electorală din Ungaria.

Vicepreşedintele Jobbik Gyure Csaba a declarat că în ultimii 45 de ani, în Ungaria “ciuntită” a avut loc o adevărată spălare de creiere, astfel că din conştiinţa locuitorilor ţării a fost scos faptul că trăiesc numeroşi maghiari şi în afara graniţelor actuale ale Ungariei. Acesta a catalogat adoptarea Legii dublei cetăţenii de către Parlamentul Ungariei o realizare la care Jobbik a avut un merit deosebit. De asemenea, reprezentanţilor Jobbik se datorează şi dreptul de vot stipulat în aceeaşi lege, a declarat Gyure. Legat de viitoarele alegeri, vicepreşedintele Jobbik a afirmat că peste 200.000 de maghiari din afara graniţelor şi-au înregistrat intenţia de a vota în 6 aprilie. Gyure Csaba a prezentat apoi pe scurt programul electoral al Jobbik, care prevede creşterea nivelului de trai prin sprijinirea firmelor şi investitorilor maghiari, asigurarea ordinii şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi de situaţia actuală a Ungariei.

Numai maghiari în firmele maghiare
Deputatul Szavai Istvan a declarat că forumul organizat ieri la Satu Mare este primul organizat de Jobbik în Ardeal. De asemenea, acesta a admis că reprezentanţii Jobbik au umblat mult prin Ardeal, pe motiv că ar fi încercat să cunoască problemele cu care se confruntă minoritatea maghiară. Deputatul Szavai s-a declarat convins că Jobbik va câştiga alegerile parlamentare din Ungaria pe motiv că are un program electoral solid, spre deosebire de FIDESZ, “care va veni cu un program frumos ilustrat, cu text răsfirat”, respectiv faţă de cei de la MSZP, “care va veni cu nişte treburi pe care nici măcar ei nu le cred”.

În discursul său, deputatul Szavai Istvan a instigat făţiş la şovinism. Acesta a declarat că societăţile cu capital unguresc care activează în România, cum ar fi CBA sau OTP, care obţin avantaje pe piaţă ca urmare a faptului că provin din Ungaria, să angajeze doar persoane vorbitoare de limbă maghiară. Prin acest fel, ar scădea numărul şomerilor de naţionalitate maghiară în Ardeal, a adăugat Szavai.

Acuzând actualul Guvern de la Budapesta că acordă prea uşor dubla cetăţenie, deputatul Jobikk s-a declarat revoltat de numărul mare de oşeni care au obţinut cetăţenia maghiară fără să ştie o boabă ungureşte. În România, Ucraina şi Serbia s-a format o adevărată mafie în privinţa obţinerii dublei cetăţenii, a acuzat Szavai. În acelaşi timp, activişti pentru drepturile maghiarilor din aceste ţări nu primesc cetăţenia maghiară pe motiv că ar constitui pericol pentru siguranţa naţională a Ungariei.

Toate partidele fug de Jobbik
Referitor la colaborarea cu formaţiunile politice maghiare din România, vicepreşedintele Gyure Csaba a declarat că Jobbik vrea să colaboreze cu orice formaţiune care reprezintă interesele maghiarilor, însă acestea nu sunt dispuse să-şi asume o asemenea colaborare. Gyure nu şi-a pus niciun moment problema că acest lucru se datorează orientării extremiste a partidului său.

Deputatul Szavai a atacat Partidul Civic Maghiar, afirmând că, din cauza actualei conduceri, acesta începe să renunţe la ideile pentru care a fost înfiinţat. Deputatul Jobbik a previzionat că, în curând, PCM va deveni o platformă în cadrul UDMR. Szavai a declarat că Jobbik are o colaborare minimală cu Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), chiar dacă acesta este apropiat de FIDESZ. Deputatul ungar nu a scăpat prilejul de a ataca şi partidul de guvernământ din ţara vecină, FIDESZ, pe care l-a acuzat că a început să colaboreze tot mai bine cu UDMR, care a uitat să mai reprezinte interesele maghiarilor din România.

Szasz Lorand

18 Responses to Jobbik incită la şovinism

 1. da nu iti baga p u la in mama voastra de ji go d ii imputite dupa ce cristos ati coborat din copaci

  ungur i m p u t i t
  03/03/2014 at 03:21
  Reply

 2. O poza face cat o mie de cuvinte,dar in cazul de fata aceasta poza nu avea ce cauta in articol.Unde este steagul romanesc ? Cine a autorizat intalnirea de ce nu a impus abordarea drapelului ROMANIEI?

  ulpius
  03/03/2014 at 08:38
  Reply

 3. Va rog sa imi scomunicati numele localului sa il evitam, noi ROMANII !!!!!

  Vasile
  03/03/2014 at 11:13
  Reply

 4. De ce nu i-a impuscat cineva ?

  Bozgor
  03/03/2014 at 11:21
  Reply

 5. Parafrazând celebra axiomă: „Somnul raţiunii naşte monştri”, putem spune fără teama de a greşi că letargia autorităţilor române naşte noi monştri revizionisto-iredentişti maghiari.
  Constatăm domnilor, că nici o instituţie abilitată a statului nu a luat atitudine împotriva acţiunii cu profound caracter sfidător şi scop iredentist
  Să fie oare calculul politic mai important ca stabilitatea ţării?

  ciprian
  03/03/2014 at 13:53
  Reply

 6. ALO!!!!!Vreau sa vad si eu comentariul….

  ciprian
  03/03/2014 at 14:09
  Reply

 7. Letargia autorităţilor române naşte noi monştri revizionisto-iredentişti maghiari.
  Nici o instituţie abilitată a statului nu a luat atitudine împotriva acţiunii cu profund caracter sfidător şi scop iredentist
  Să fie oare calculul politic mai important ca stabilitatea ţării?

  ciprian
  03/03/2014 at 14:21
  Reply

 8. sa fi pus cineva o bomba in localul respectiv

  gobi
  03/03/2014 at 14:43
  Reply

 9. Daemi

  mihnea
  03/03/2014 at 17:03
  Reply

 10. Dupa comentari se vede ca cine-i civilizat,Satmar nu-i Satu Mare, parerea mea ca fiecare natie si nu vorbim d doua,trei persoane pentru ca avem minoritati semnificative au deptul sa foloseasca liber simbolurile lor…amin

  magyar
  03/03/2014 at 17:09
  Reply

 11. sunt comentari false de mai sus…

  magyar
  03/03/2014 at 17:57
  Reply

 12. Ce aveti domnilor? pe voi va mint comunistii de la Bucuresti si va preocupa partidul Jobbik? au dreptate, prea multi oseni au obtinut cetatenia maghiara pe motiv ca esti "mai bine vazut" ca un ungur in toata Europa decat roman.

  szatmari
  03/03/2014 at 22:29
  Reply

 13. Alupegus(a se citi invers) la bozgori nenorociti, au uitat de unde se trag aceste epave migrationiste si eredentiste? sau vor din nou sa li se puna opinca pe palatul din buda(pfiuuuuuu ce pute) pesta? granita-i aproape, ia pastele vostru de bozgori migrati in patria voastre momo. Va jucati cu primejdia si aceasta va paste cat de curand. Aici ROMANIA nu hungario! Nu convine la voi acase, napoi case si acolo vomati cu jubik.

  cosmarul ungurilor
  03/03/2014 at 22:55
  Reply

 14. veci nepomenirea voastra

  cosmarul ungurilor
  03/03/2014 at 22:58
  Reply

 15. Alupegus(a se citi invers) la bozgori nenorociti, au uitat de unde se trag aceste epave migrationiste si eredentiste? sau vor din nou sa li se puna opinca pe palatul din buda(pfiuuuuuu ce pute) pesta? granita-i aproape, ia pastele vostru de bozgori migrati in patria voastre momo. Va jucati cu primejdia si aceasta va paste cat de curand. Aici ROMANIA nu hungario! Nu convine la voi acase, napoi case si acolo vomati cu jubik.

  cosmarul ungurilor
  03/03/2014 at 23:08
  Reply

 16. ma mir cum scriu unii despre maghiari,dar si autorul acestui articol e maghiar,dupa 1000de ani sau mai mult eu cred ca suntem acasa…relax nu se fura nimeni tara…haha

  magyar
  04/03/2014 at 02:48
  Reply

 17. Organele puterii locale ce pazesc? N-au atributiuni pe linia sigurantei nationale? Cand aveti de gand domnilor alesi sa interveniti si sa va faceti datoria pentru care sunteti platiti? Nu credeti ca s-a depasit limita bunului simt din partea acestor iredentisti maghiari care se plimba in teritoriul romanesc ca la ei acasa? Cata rabdare sa mai avem noi romanii cu acesti intrusi?

  ciprian
  04/03/2014 at 09:33
  Reply

 18. magyar, da dupa 1000 de ani ai dreptul sa crezi ca esti acasa, asa cum si noi romanii suntem acasa.Asa ca hai sa ne comportam ca atare si lasam dracului sovinism-ul asta imbecil intr-o Europa Unita!

  povi
  05/03/2014 at 13:42
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *