More

    Liceul, inaccesibil pentru romi

    romani

    Copiii de etnie romă au risc de zeci de ori mai mare decât ceilalţi să abandoneze şcoala, iar percepţia şcolii ca un mediu neprietenos sau nefamiliar este cel mai puternic indicator care explică abandonul şcolar, care poate fi explicat prin suport familial redus, existenţa unui mediu şcolar neprietenos, neincluziv, notele mici obţinute de elev la clasă, trecerea de la un ciclu educaţional la altul şi prin apartenenţa la un grup vulnerabil. Specialiştii în educaţie au constatat că şi trecerea de la clasa a VIII-a la liceu reprezintă o încercare aspră în continuarea studiilor, înregistrându-se o rată de abandon semnificativ mai mare în clasa a IX-a faţă de clasele gimnaziale. Din păcate, statisticile Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare vorbesc de la sine: doar 3% din elevii romi ajung la liceu şi doar 5% învaţă limba şi istoria romani.

    Abandon enorm în rândul copiilor romi
    În condiţiile în care specialiştii susţin că cea mai eficientă formă de integrare socială a minorităţilor defavorizate o reprezintă accesul la educaţie, copiii romilor ajung să abandoneze băncile şcolilor încă de la vârste fragede. Mai exact, conform unor evidenţe ale Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, din numărul total de 58.685 de elevi, potrivit recensământului de anul trecut, un număr de 5.645 de elevi provin din rândul etniei rome. Dacă în clasele primare sunt înscrişi 2.551 de elevi, în clasele de gimnaziu au mai rezistat doar 1.744 de elevi. Dezastrul este la liceu, acolo unde mai sunt înscrişi doar 173 de elevi, un mare semnal de alarmă tras de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare.

    Mai mult decât atât, aceştia îşi pierd propria identitate, în condiţiile în care doar 297 de elevi învaţă limba maternă, şi anume limba romani. Concret, este vorba despre şcolile din Sărăuad, Săcăşeni, Acâş şi Cidreag. Din păcate, majoritatea copiilor de etnie romă nu vorbesc limba română de acasă, mai ales în mediul rural, fiind nevoiţi să ajungă să o înveţe pe băncile şcolii, pornind din start cu un handicap faţă de colegii lor.

    Locuri speciale în licee
    Pentru a veni în sprijinul elevilor de etnie romă, statul român le asigură acestora, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, locuri speciale pentru romi. La ultima repartizare s-au înscris un număr de 48 de candidaţi, s-au prezentat toţi, aceştia fiind repartizaţi pe baza mediei de admitere şi a opţiunilor solicitate. Cele mai solicitate licee au fost Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş” şi liceele tehnologice din judeţ. De asemenea, au fost solicitări şi pentru locurile alocate în cadrul colegiilor naţionale pe filieră teoretică, atât la secţia română cât şi la secţia maghiară.

    Autorităţile trag un semnal de alarmă
    Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, a precizat la sfârşitul anului trecut că se impune o inventariere a problemelor majore din marile comunităţi în care trăiesc cetăţenii de etnie romă, să le pună pe foaie şi apoi să fie solicitate fondurile necesare pentru a le rezolva problemele. „Vă propun să facem o inventariere la cele mai mari cartiere din judeţul Satu Mare, mă refer la Stâna, Acâş, Tăşnad, Ardud, Tiream, Sanislău. Sunt şapte-opt astfel de comunităţi. Vă spun, ar trebui mers punctual, şi atunci lucrurile s-ar putea rezolva foarte simplu. Trebuie făcut un inventar real şi început: infrastructură, drumuri, trotuare, apă curentă, canal, curent, grădiniţe şi şcoli, acolo unde nu sunt rezolvate. Dacă acestea ar fi efectiv rezolvate, şi sumele nu sunt mari, ar fi varianta cea mai bună. La nivelul judeţului Satu Mare pentru şapte sau zece comunităţi dacă s-ar aloca pentru infrastructură în mod special un 10 milioane de euro, la nivel de judeţ şi numai pe problema romilor, eu vă garantez că ar fi rezolvată toată problema. Nu ar trebui bieţii oameni să umble în noroi până-n gât. Dacă se vrea să se pună piciorul în prag şi se vrea să fie ajutaţi aceşti oameni aşa se face. Se face un inventar real, vedem care sunt problemele efective, notat şi intervenit. Poveştile le putem întinde până la următoarele alegeri”, a precizat Govor.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE