More

    Matematica, puntea suspinelor la simulare

    matesimu

    În cadrul simulărilor pentru examenele de Bacalaureat, ieri s-a desfăşurat cea mai dificilă probă, şi anume proba obligatorie a profilului. Majoritatea dintre cei peste 6.300 de elevi de clasa a XI-a şi a XII-a au susţinut proba la matematică, probă care le-a dat mari bătăi de cap, elevii afirmând că subiectele au fost mult mai grele decât se aşteptau.

    Şase eliminaţi în total
    Potrivit metodologiei, accesul elevilor în săli a fost permis până la ora 8:30, iar examenul a început la ora 9:00, când elevii au primit subiectele. Elevii au avut trei ore la dispoziţie pentru a rezolva subiectele şi nu au putut părăsi sala de examinare mai repede de 10.30. Elevii au fost repartizaţi în clase în ordine alfabetică, listele au fost publicate pe uşa clasei, câte un elev în bancă. În cazul în care un liceu nu a avut spaţiul necesar, elevii au putut fi aşezaţi şi câte doi în bancă, dar cu condiţia ca elevii alăturaţi să fie din ani de studiu diferiţi.

    În afară de cei doi elevi eliminaţi în prima zi, au mai fost înregistrate încă două eliminări la proba de Limba Maternă, fiind vorba despre doi elevi care au vrut să schimbe ciornele între ei. De asemenea, şi ieri au fost eliminaţi doi elevi, unul de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, pentru că avea un telefon mobil asupra sa, şi unul de la Liceul Teoretic Carei, care a fost prins cu fiţuici cu formule matematice. Astfel, numărul eliminaţilor la simulările de la Bac au ajuns la şase, câte doi pentru fiecare probă.

    Subiecte grele la matematică
    Simularea s-a desfăşurat la Matematică pentru filiera teoretică, profilul real, specializarea matematică – informatică şi filiera vocaţională, profilul militar, specializarea matematică – informatică, respectiv Istorie, pentru celelalte specializări. Subiectele pe care elevii le-au avut de rezolvat la specializarea matematică au fost structurate pe trei cerinţe mari, fiecare cu mai multe sub-puncte. În ambele cazuri, au avut de rezolvat funcţii, ecuaţii, matrici şi alte subiecte considerate foarte grele de către candidaţi. “La Limba română a fost mult mai uşor decât la matematică. Nu mă aşteptam să primim subiecte atât de grele şi nu cred că am făcut mare lucru. Dacă vreau să-mi iau Bac-ul trebuie să învăţ serios”, ne-a spus un elev sătmărean. “A fost foarte greu mai ales subiectele doi şi trei. Subiectul întâi, chiar dacă a fost mai mult de lucru pe el, a fost ceva mai uşor. Nu mă aştept la o notă foarte mare, eventual un şapte”, ne-a spus şi o elevă de clasa a XI-a.

    Cei care au susţinut însă proba la Istorie nu s-au plâns, afirmând că “subiectele nu au fost chiar atât de grele” şi că “dacă te-ai pregătit cât de cât poţi lua o notă bună”.
    Simulările vor continua mâine cu ultima probă, cea la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate în data de 14 martie şi nu pot fi contestate şi nici trecute în catalog.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE