More

    Obiective amânate

    Deşi considerat la un moment dat logic, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a renunţat public la proiectul unificării Dreptei după alegerile europarlamentare. În mod surprinzător, liderul democrat-liberal îşi vede viitorul politic alături de Crin Antonescu printr-o necesară unire a forţelor, dar numai după alegerile prezidenţiale sau, eventual, mai târziu. Planul are totuşi în vedere unificarea cu liberalii într-un mare partid de Dreapta care să se opună cu succes PSD. Dar şi PMP este considerat de Vasile Blaga un adversar al partidului pe care îl conduce.

    Deşi socotite importante, atât prin rezultatele lor, cât şi ca argumente pentru strategii şi regrupări ulterioare, lideri ai PDL au respins, şi ei, orice discuţii cu PMP după alegerile pentru Parlamentul European. În acelaşi timp, declaraţiile lor contravin intenţiilor altor formaţiuni de Dreapta care consideră că Opoziţia ar trebui să se unifice după europarlamentare şi să prezinte un candidat unic la alegerile prezidenţiale.

    Întrebat ce se întâmplă cu partidele mici de Dreapta, Vasile Blaga s-a declarat convins că “vor veni spre matcă dacă vor dori”.

    Cu siguranţă, despre orgoliosul PMP nici nu poate fi vorba. Lideri ai acestui partid nou înfiinţat şi aflat la dispoziţia familiei prezidenţiale afirmă constant că dacă strategia lui Vasile Blaga este să întoarcă PDL împotriva lui Traian Băsescu şi să-l aşeze la căruţa PNL, aşa cum se înţelege din declaraţiile sale recente, viitorul acestui partid este lipsit de şanse. În aceeaşi opinie, PDL a devenit nu numai un partid anti-Băsescu, ci şi unul anti-Boc. Adică, cei doi oameni despre care se susţine jenant şi nedrept că au trecut ţara prin cea mai gravă criză economică a ultimilor 50 de ani. Iar despre sacrificiile la care a fost supusă majoritatea covârşitoare a românilor în perioada lăudată nu se pomeneşte nimic. Se induce în schimb constant aprecierea că prezidenţiabilul PDL, Cătălin Predoiu, stă cel mai prost dintre cei luaţi în calcul de pe zona de centru-dreapta. Din acest motiv, temporizarea pe care o promovează Vasile Blaga în privinţa unei alianţe cu PNL şi Crin Antonescu nu face decât să dea apă la moară celor care mai cred în şansa absurdului tandem Emil Boc – preşedinte, Traian Băsescu – premier. Dar istoria nu se mai poate repeta nici printr-o nouă ignorare a voinţei milioanelor de români convinşi că opţiunea lor se cuvine respectată, aşa cum a fost ea demonstrată, fără echivoc.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE