More

    Pălincarii din Oaş, debusolaţi de noile prevederi legale

    palinca

    Producătorii de pălincă din zona Oaşului sunt debusolaţi de noile documente pe care trebuie să le depună la autoritatea vamală cu privire la pălinca produsă în cazane. În cadrul şedinţei de lucru care s-a desfăşurat ieri la sediul Primăriei Negreşti Oaş, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Pălincă din Nord-Vest, Gheorghe Ciocan, a încercat să le explice pălincarilor demersurile care trebuie făcute, însă puţini dintre aceştia au înţeles pe deplin ce trebuie să facă.

    Obligaţii noi
    Încă de la începutul întâlnirii, preşedintele Gheorghe Ciocan a explicat demersurile pe care trebuie să le îndeplinească pălincarii sătmăreni pentru a putea produce. Astfel, producătorul de pălincă este obligat să anunţe la autorităţile vamale sătmărene singur, pe proprie răspundere, cantităţile de pălincă obţinute, în termen de 3 zile de la finalizarea procesului de producţie. De asemenea, atunci când într-o gospodărie individuală se doreşte producerea de pălincă din recolta proprie, nu va mai trebui solicitată desigilarea instalaţiei, în condiţiile în care acest sistem va fi desfiinţat. Proprietarul va trebui să îşi notifice în scris intenţia, menţionând cantitatea şi tipul de materie primă ce urmează să fie prelucrate, perioada în care instalaţia va funcţiona, precum şi cantitatea de produs estimată să fie obţinută. În acest caz, producătorul trebuie să deţină şi mijloacele legale necesare pentru măsurarea cantităţii şi a concentraţiei alcoolice a produselor obţinute.
    Totodată, în termen de trei zile lucrătoare de la expirarea perioadei declarate de funcţionare a instalaţiei de producţie de pălincă, proprietarul gospodăriei individuale va fi obligat să solicite singur autorităţii vamale teritoriale calculul accizei datorate. Pălincarilor li s-a mai recomandat să nu declare o cantitate mai mare de 1.000-1.500 de tone de borhot.

    Nemulţumirile pălincarilor
    Producătorii de pălincă din zona Oaşului s-au declaraţi nemulţumiţi de aceste prevederi noi afirmând că nu cred că se vor descurca. De asemenea, aceştia au mai solicitat că ar fi mult mai uşor dacă ar fi stabilită o normă de venit sau dacă acciza ar fi aplicată în funcţie de productivitate.
    Preşedintele pălincarilor sătmăreni a încercat să-i liniştească afirmând că dacă nu vor şti să completeze aceste documente vor fi ajutaţi de angajaţii autorităţilor vamale. De asemenea, Gheorghe Ciocan a mai precizat că este posibil ca de anul viitor pălincarii să plătească o taxă anuală în funcţie de capacitatea cazanului de fiert pălinca. Până atunci, însă, producătorilor de pălincă li s-a recomandat să depună actele cerute în actuala legislaţie că altfel riscă câte un dosar penal.
    Anual, în judeţul Satu Mare se produc circa 6 milioane de litri de pălincă. La o acciză de 1,7 lei/litru, cât cer pălincarii, ar rezulta venituri la bugetul de stat de 10,2 milioane de lei. Însă, la accizele actuale, cei care produc pălincă la ţară nu-şi pot permite să le plătească.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE