More

    Petre Roman: Voi contesta decizia ANI, în cazul meu nici nu ar fi trebui să facă obiectul discuţiei

    Deputatul PNL Petre Roman a declarat, pentru MEDIAFAX, că va contesta decizia ANI emisă în cazul său privind o posibilă incompatibilitate, precizând că inspectorii de integritate nici nu ar fi trebuit să ia în discuţie speţa legată de faptul că a desfăşurat activitate pe PFA.2

    “Decizia este contestabilă din ambele puncte de vedere, şi legal şi funcţional. Legal pentru că în Codul civil adoptat în 2011 nu mai face referire la calitatea de comerciant, aceea care se referă şi la persoană fizică autorizată – deci nu mai există această încadrare juridică. Asta e pe fond, formal, e foarte grav, dar în afară de asta, pe partea funcţională, e foarte rău că Agenţia Naţională de Integritate al cărui rol îl consider în continuare foarte important, mai ales că am fost promotor al acestei agenţii când eram în comisia juridică a Senatului, prin 2003-2004, chiar am contribuit cu ceva la textul legii privind organizarea şi funcţionarea ANI. Ea trebuie să stabilească în esenţă dacă un demnitar, un deputat, un senator, în exercitarea mandatului său a avut o lipsă de integritate vizavi de o calitate comercială care i-a adus un profit. Or, cel puţin în cazul meu, pe PFA-ul pe care îl deţineam nu am avut niciun fel de operaţiuni cu venit de cu vreo doi ani înainte de participa în alegeri, şi după aceea, nici atât”, a declarat Roman.

    Deputatul PNL a precizat că din perspectiva scopului pentru care funcţionează ANI nici nu ar fi trebuit luat în discuţie cazul său.

    “Prin asta nu vreau să spun că instituţia în sine se dovedeşte inutilă, sau nu-şi are rostul. Eu cred în continuare că a fost şi rămâne o instituţie importantă, numai că ea trebuie chiar să-şi facă datoria, respectiv să constate care sunt cazurile de ruptură integritate a demnitarului”, a mai spus Roman.

    El a menţionat că va ataca în instanţă raportul ANI emis în cazul său.

    De asemenea, şi deputatul PNL Ioan Viorel Teodorescu a declarat că va contesta raportul ANI, menţionând că inspectorii de integritate nu au dreptate, dar fără să facă alte precizări.

    ANI a anunţat, miercuri, că a constatat că 22 de deputaţi şi 10 senatori au fost în incompatibilitate pentru că au deţinut şi alte funcţii, iar unii dintre aceştia sunt suspectaţi şi de fals în declaraţiile de interese, în aceste cazuri fiind sesizat Parchetul.

    Potrivit ANI, Petre Roman se află în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât deţine, simultan, funcţia de deputat şi calitatea de persoană fizică autorizată – Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE