More

    Sătmărenii au spus un NU hotărât extremismului

    maghiari

    Sătmărenii de naţionalitate maghiară au dat dovada faptului că sunt cât se poate de europeni, spunând sâmbătă prin modul de manifestare un NU hotărât extremismului. Dacă acţiunile organizate de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni s-au bucurat de o participare record, fiind cea mai reuşită sărbătoare din ultimele două decenii, cele organizate de Partidul Popular Maghiar din Transilvania al europarlamentarului Laszlo Tokes au avut o participare foarte scăzută, de maxim 100 de persoane. Ca şi o dovadă concludentă a opţiunilor democratice ale sătmărenilor de naţionalitate maghiară, la evenimentele organizate de către Uniunea Democrată a Maghiarilor din România discursul premierului României, Victor Ponta, a fost aplaudat de către toţi participanţii, în timp ce la evenimentul organizat de către Partidul Popular Maghiar din Transilvania nici măcar nu s-a dat citire mesajului premierului român, optându-se pentru citirea mesajului premierului ungar Viktor Orban.

    Mii de persoaneau sărbătorit în Satu Mare
    Circa două mii de sătmăreni au ales să participe sâmbătă la acţiunile organizate de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Totul a început în jurul orei 11.00, prin depunerea unor jerbe la placa memorială a poetului naţional al maghiarilor Petofi Sandor, situată pe strada Horea. De aici, în frunte cu mai mulţi husari călare şi pe ritmul fanfarei din Căpleni, circa două mii de sătmăreni au străbătut traseul Piaţa Libertăţii – strada Ştefan cel Mare – Piaţa Eroii Revoluţiei. Manifestarea din faţa bustului lui Petofi Sandor a debutat cu o rugăciune rostită de către episcopul romano-catolic Eugen Schonberger şi protopopul reformat Kovacs Sandor. În continuare, actorul Varga Sandor a dat citire mesajului premierului României, Victor Ponta, respectiv consulul general al Ungariei la Cluj, Aranyi Andrea, a citit mesajul premierului Ungariei, Viktor Orban. Ambele mesaje au fost răsplătite cu aplauze mai mult decât generoase de către miile de participanţi. La finalul manifestării au fost depuse jerbe de flori la bustul lui Petofi Sandor. Preşedintele Organizaţiei Municipale Satu Mare a UDMR, deputatul Kereskenyi Gabor, a recunoscut în discursul său că minoritatea maghiară se bucură de “libertate deplină şi respect” din partea “populaţiei majoritare”, a acuzat faptul că anumite cercuri i-ar condamna pe maghiari la statutul de “eternă problemă”, îndemnându-i pe maghiari să nu umble “cu capul plecat”. Oficialul a precizat că maghiarii cer “doar ce li se cuvine, nimic mai mult”, idee repetată de două ori, semn că a început deja campania electorală şi în UDMR.

    Senatorul Pataki critică extremismul
    Seria de evenimente s-a mutat în final la Filarmonica de Stat “Dinu Lipatti”, unde a avut loc un program cultural şi o decernare de premii şi distincţii. În cadrul evenimentului, oficialii UDMR l-au premiat pe jurnalistul Megyeri Tamas de la secţia Carei a portalului Szatmar.ro pentru aportul pe care îl aduce sistematic în informarea comunităţii maghiare din Carei şi din împrejurimi. Mai mult, distincţia poartă numele regretatului jurnalist Fodor Istvan, care s-a stins prematur din viaţă, un veritabil profesionist care a luat la pas toate localităţile rurale ale judeţului, aducând în atenţia opiniei publice atât bucuriile cât şi tristeţile oamenilor din mediul rural. Cu aceeaşi ocazie, preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a UDMR, senatorul Pataki Csaba, a lansat un îndemn la raţiune, condamnând ultimele încercări de escaladare a tensiunilor interetnice, precizând că “au fost persoane care au încercat ca prin acţiunile lor noi să nu ne putem manifesta azi”. Senatorul Pataki Csaba a mai precizat că trebuie subliniat faptul că “libertăţile maghiarilor din România nu se îndreaptă împotriva cuiva”. Discursul liderului UDMR a fost aplaudat de o sală plină, dându-se astfel un semnal pentru normalitate.

    tokes

    Eternul nemulţumit Tokes Laszlo
    Prezent sâmbătă la Satu Mare, liderul Partidului Popular Maghiar din Transilvania, europarlamentarul Laszlo Tokes, a criticat în cadrul unui discurs rostit în faţa a doar 100 de sătmăreni adunaţi în Grădina Romei “isteria antimaghiară” a autorităţilor române, care au interzis accesul în ţară al unor cetăţeni ungari, spunând că se vrea să fie “înăbuşite în faşă” dorinţa şi drepturile maghiarilor şi că aceştia nu se vor lăsa jigniţi şi ameninţaţi. El a criticat şi politica UDMR, care face “spectacole”, dar care nu apără eficient drepturile maghiarilor din Transilvania, ci vrea doar “să se îngraşe” şi “să se îmbogăţească”. Referindu-se la Revoluţia din 1848, el a susţinut că atunci “asupritorii ne-au întors unii împotriva altora”, iar “de atunci situaţia s-a repetat”, astfel încât “a trebuit să ne luptăm împotriva ocupaţiei străine, împotriva sovieticilor, apoi a comuniştilor”. Manifestarea organizată, sâmbătă, de PPMT a durat aproximativ o oră, desfăşurându-se în prezenţa unui singur invitat din Ungaria, consulul general al Ungariei la Cluj, Aranyi Andrea, şi sub supravegherea mai multor echipaje ale Poliţiei Locale Satu Mare, ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare şi ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Satu Mare.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE