27 April 2018

Satu Mare, cap de pod pentru expansiunea Jobbik

Filed under: Anchete&Reportaje,Locale,Top News |

jobbik

De peste un an, Gazeta de Nord-Vest a semnalat periodic faptul că, sub privirile îngăduitoare ale autorităţilor, partidul de extremă dreaptă din Ungaria şi-a stabilit o bază de acţiune în judeţul Satu Mare. Mai precis, Jobbik a deschis un cabinet europarlamentar la Satu Mare, şi-a recrutat un cerc stabil de simpatizanţi, iar acum a trecut la organizarea de forumuri cetăţeneşti, sub pretextul că îşi face campanie electorală pentru alegerile parlamentare din Ungaria, programate pentru 6 aprilie 2014. Având această bază în judeţul nostru, politicienii Jobbik au început să se extindă şi în alte judeţe din Ardeal. În cursul lunii ianuarie 2014 reprezentanţii Jobbik au deschis oficial o filială a partidului în judeţul Sălaj. Preşedintele pentru organizaţiile din afara graniţelor Ungariei al Jobbik este deputatul Jobbik în Parlamentul Ungariei, Szavay Istvan, un obişnuit al cabinetului deschis de europarlamentarul Jobbik Kovacs Bela la Satu Mare. În ultimele zile, premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au luat atitudine vizavi de acţiunile reprezentanţilor Jobbik, cerând interzicerea acesului acestora pe teritoriul ţării noastre, în frunte cu preşedintele acestui partid de extremă dreaptă, Vona Gabor, devenit un obişnuit al plaiurilor sătmărene.

Omul Jobbik în judeţul Satu Mare
Individul care i-a ajutat pe cei de la Jobbik să-şi deschidă punctul de lucru de la Satu Mare este un cunoscut revizionist maghiar cu domiciliul în Satu Mare, pe nume Rudolf Krako, căruia actualele graniţe ale statului român par să-i provoace o gravă alergie. Rudolf Krako a intrat în atenţia opiniei publice în luna iulie a anului 2010, când a organizat o manifestare revizionistă în Dorolţ. Manifestarea a fost intitulată “Podul peste Partium” şi a fost organizată pe un teren pus la dispoziţie de parohia reformată din localitate, pe care a fost amplasată o tabără cu corturi, scenă şi steaguri ale Ungariei Mari. Invitatul de onoare al acestei manifestări revizioniste a fost liderul partidului de extremă dreaptă Jobbik din Ungaria, Vona Gabor, cunoscut şi ca fondator al Gărzii Maghiare, care a fost scoasă în afara legii în 2009 de autorităţile ungare. Alături de alţi fârtaţi din Ungaria, liderul Jobbik, Vona Gabor, şi-a expus în voie ideile extremiste la Dorolţ, în aplauzele celor câteva zeci de participanţi strânşi în tabără de fostul tâmplar Rudolf Krako, reprofilat în preşedinte al Asociaţiei Podul.

Judeţul Satu Mare, bază pentru Jobbik
Judeţul Satu Mare pare să fi devenit în ultimii ani o zonă preferată a reprezentanţilor Jobbik. Europarlamentarul ungar Szegedi Csanad, membru al partidului de extremă dreaptă Jobbik, şi-a inaugurat în mai 2011 un birou teritorial în Satu Mare, acesta fiind al doilea birou deschis în România după cel de la Târgu Mureş.

Europarlamentarul Szegedi Csanad le-a declarat jurnaliştilor prezenţi la inaugurare că susţine autonomia maghiarilor din Secuime şi din zona Partium. Colaboratorii europarlamentarului Jobbik susţin audienţe, pretinzând că îi consultă pe cetăţeni în privinţa obţinerii autonomiei teritoriale, activiştii formaţiunii înfiinţându-şi un grup activ de simpatizanţi, denumit Cercul Prietenilor Jobbik. Ulterior, cabinetul de la Satu Mare a fost preluat de europarlamentarul Jobbik Kovacs Bela, care se laudă că mai are un cabinet similar şi în localitatea Berehove (Beregszász) din Ucraina, ţară care nu este membră a Uniunii Europene.

Jobbik incită la şovinism
Deputatul Jobbik în Parlamentul Ungariei, Szavay Istvan, a susţinut o serie de conferinţe de presă virulente în sediul cabinetului europarlamentarului Jobbik Kovacs Bela, situat pe strada Petofi Sandor din municipiul Satu Mare, la care au fost invitaţi numai anumiţi jurnalişti. În cadrul unei asemenea conferinţe a anunţat că partidul de extremă dreaptă va face campanie electorală în rândul maghiarilor sătmăreni ce deţin dublă cetăţenie pentru a le obţine voturile la alegerile parlamentare din Ungaria, programate în luna aprilie a acestui an. Szavay Istvan deţine funcţia de coordonator al cabinetului de politici naţionale din Jobbik, adică de responsabil pentru activităţile destinate maghiarilor din afara graniţelor Ungariei. Potrivit legislaţiei maghiare, sătmărenii care deţin dubla cetăţenie pot vota la aceste alegeri prin corespondenţă, cu condiţia să se înregistreze la autoritatea electorală din ţara învecinată.
În urmă cu aproape două săptămâni, Jobbik a organizat un forum cetăţenesc la Satu Mare. Forumul a fost prezidat de vicepreşedintele partidului, Gyure Csaba, deputatul Szavai Istvan şi candidatul Jobbik din Transilvania pentru Parlamentul Ungariei, Erdely Bela. La reuniunea care s-a desfăşurat într-un local din centrul municipiului Satu Mare au participat circa 40 de sătmăreni, majoritatea lor trecuţi de a doua tinereţe. În discursurile lor, politicienii Jobbik au criticat atât partidul de guvernământ din Ungaria, FIDESZ, cât şi Partidul Socialist Ungar (MSZP), aflat în opoziţie. Deputatul Szavai Istvan a instigat făţiş la şovinism. Acesta a declarat că societăţile cu capital unguresc care activează în România, cum ar fi CBA sau OTP, care obţin avantaje pe piaţă ca urmare a faptului că provin din Ungaria, să angajeze doar persoane vorbitoare de limbă maghiară. După acelaşi model, patentat la Satu Mare, Jobbik a început să-şi deschidă filiale şi să organizeze forumuri cetăţeneşti şi în celelalte judeţe din Ardeal.

Discursurile xenofobe, abandonate la Satu Mare
În cadrul manifestărilor organizate la Satu Mare, reprezentanţii Jobbik au renunţat pe deplin la discursurile naţionaliste şi şovine adoptate în Ungaria. Prin ideologia sa, partidul Jobbik, partid eurosceptic, antisemitic, antiimigraţie, este calificat de oponenţii săi drept xenofob, această xenofobie fiind îndreptată mai ales contra ţiganilor şi contra evreilor. În august 2007, Jobbik are iniţiativa constituirii Gărzii Maghiare, asociaţie de tip paramilitar care provoacă un mare scandal în Ungaria. În 25 august 2007, Jobbik a oficiat o ceremonie în care a înfiinţat organizaţia paramilitară Garda Maghiară. Cu această ocazie, primii membri ai Gărzii au depus jurământul de credinţă. În 2 iulie 2009, Curtea de Apel Budapesta a hotărât, în mod definitiv şi irevocabil, scoaterea în afara legii a Gărzii Maghiare. La alegerile parlamentare din Ungaria, care au avut loc în primăvara anului 2010, Jobbik a obţinut 855.436 de voturi, adică 16.67% din voturi. Partidului Jobbik i-au revenit 47 de locuri în Parlamentul Maghiar.
Până în prezent, Jobbik şi-a creat un cerc de simpatizanţi în judeţele din Ardeal, în special în Satu Mare. Apelând la sprijinul lor, reprezentanţii Jobbik încearcă să-i convingă pe etnicii maghiari din Ardeal, care deţin dubla cetăţenie, să-i voteze la alegerile parlamentare ce vor avea loc în 6 aprilie 2014 în Ungaria. De-a dreptul comic este faptul că, la Satu Mare, politicienii Jobbik nu suflă o vorbă despre xenofobia îndreptată împotriva ţiganilor şi a evreilor. În Ardeal, Jobbik încearcă să pozeze într-un partid respectabil, care nu are nimic în comun cu ideologia de extremă dreaptă, arogându-şi meritul acordării dublei cetăţenii, merit care revine, de fapt, actualului partid de guvernământ din Ungaria, FIDESZ.

GNV cere măsuri împotriva Jobbik la Satu Mare
Prin prisma măsurilor luate în discuţie de premierul Victor Ponta şi de preşedintele Traian Băsescu, Gazeta de Nord-Vest solicită autorităţilor din judeţul Satu Mare să ia atitudine împotriva reprezentanţilor Jobbik care încearcă să-şi promoveze ideologia extremistă în judeţul nostru, apelând în special la ajutorul extremistului sătmărean Rudolf Krako, care nu se mai simte bine pe teritoriul statului român. Judeţul Satu Mare, pe teritoriul căruia convieţuiesc paşnic români, maghiari, şvabi, romi şi ucraineni, nu are nevoie absolut deloc de ideile propagate de Jobbik. Autorităţile ar trebui să le interzică acestor extremişti să organizeze manifestări în judeţul nostru. Dacă legea nu poate să le interzică accesul pe teritoriul ţării noastre, autorităţile ar trebui să verifice legalitatea funcţionării biroului europarlamentarului Jobbik Kovacs Bela în Sătmar, în condiţiile în care biroul acestuia poate funcţiona, conform normelor fixate de Parlamentul European, numai cu ajutorul unor asistenţi parlamentari acreditaţi. Conform Deciziei Biroului Parlamentului European din 19 mai şi 9 iulie 2008, privind normele de aplicare ale Statutului deputaţilor în Parlamentul European (2009/C159/1), asistenţii locali ar trebui să îşi desfăşoare activitatea în statele în care au fost aleşi parlamentarii. Astfel, ar fi interesant de văzut cum sunt angajaţi şi plătiţi pentru activitatea din cadrul biroului de la Satu Mare asistenţii europarlamentarului Jobbik Kovacs Bela, ales în Ungaria. Închiderea acestui cabinet ar duce la autodesfiinţarea cercului de prieteni Jobbik la Satu Mare, în frunte cu extremistul Rudolf Krako. Deşi nu se simte bine în România, respectiv în Satu Mare, acesta refuză să emigreze în Ungaria, unde ar putea deveni membru al Jobbik cu acte în regulă.

Szasz Lorand

11 Responses to Satu Mare, cap de pod pentru expansiunea Jobbik

 1. Da chiar nimeni nu-l poate pune la rost pe Krako asta? Cat il mai tin in spate episcopul Sconberger, Sasz Piroska, Turos si altii ca ei? Chiar face ce vrea in orasul acesta, da cu tifla la toti? Niste bastoane pe spinare si un sut sanatos undeva ar face minuni in cazul lui…..

  marcel
  14 martie 2014 at 00:05
  Răspunde

 2. dai draq!
  acu catva ani au facut ceva manifestatie cu ajutorul domnilor rauformati(terenul lor) la dorolt.
  acolo toata spuma sovinismului din Satu Mare si de peste gard.nebunii cu 100.000 persoane prezente, scandal, etc.
  momentul manfestatiei=vreo, hai cu indulgenta 50 de persoane din care copii pana la 20 de ani cam 30 si asta a fost marea manifestatie de erau mai multi ascunsi sai observe decat marii sovini.
  eu cred ca s-au saturat si de alde pisti si elvira satmareni de minciunile lor:))
  singurul avantaj care il au mai mare decat noi e campania electorala: la ei toti pentru unul(de popi vb.), la noi unu pentru toti(tot de popi vb.):)))

  ala
  14 martie 2014 at 01:16
  Răspunde

 3. …poate fac astia ordine in tara,dupa 24 de ani da facut nimic.

  mitica
  14 martie 2014 at 10:39
  Răspunde

 4. Ce vor sa faca ungurii cu autonomia? o sa le tina de cald? De ce nu cer autonomie svabii, ucrainienii sau tatarii din sudul tarii? Politicienii maghiarai isi aduc aminte de electorat tot la 4 ani si atunci ii momeste cu tot felul de prostii iar unii maghiari pun botul si vor autonomie. Oameni buni, uitativa in buletinul vostru si cititi cu voce tare ROMANIA

  radu
  14 martie 2014 at 20:04
  Răspunde

 5. da poi pana cand a mai basadi jobicu asta? nu crezi ca toi pune o talpa pa fata si un picior in gura? pana cand paste vostru mai suflati pa pamant romanesc? bagsama ca toi face niste franjuri din pielea ta mai jobik si toi pune capatana pa parlamentul ungar sa put acolo nu aci.

  cioban rau
  14 martie 2014 at 21:53
  Răspunde

 6. da pune comentaru ori si tu esti ungur?

  cioban rau
  14 martie 2014 at 21:55
  Răspunde

 7. Sa-ti plateste datoriile nenorocitul, copii lui sufera de foame iar el seimbraca de la Inedit cu costum pentru conferintele lui. Sa meraga statul sa-i ia bani ce datoreaza lui Ildiko si la copii lui, ca nu le-a dat nimic, l-a ajutat avocatul de la reformati, cu prietenul lui de acolo, protopopul, sa ascunda banii primiti pe fundatia lui Hid, mii de euro in fiecare an.
  Sa nu mai conteze ca el e prieten cu toti, si cu Miklos de la reformati, si cu deputatul Gabor, sa mearga sa dea banii pentru care este sentinta de la judecator pentru bani, la copii lui si la Ildiko. Si apoi sa-si vada de Jobbikul lui, si de horty si de tot ce vrea el si sefii lui din Ungaria. Szegyengyalazat…

  kinga
  14 martie 2014 at 22:48
  Răspunde

 8. Vreau doar sa va spun ca acest om a fost dat afara de la firma noastra, datorita unei lipse de peste 10 000 ron in gestiunea magaziei sale. Am renuntat la plangerea la Politie pentru faptul ca, la acel moment, se prefacea a fi sarac lipit, dat fiind faptul ca trebuia sa plateasca o alocatie de crestere a copiilor exagerat de mare – suma de 450 ron lunar. Abia ulterior, colegii sai mi-au adus la cunostinta faptul ca acest individ – hot ordinar din punctul meu de vedere, gestioneaza sume importante prin fundatia pe care o patroneaza. Din punct de vedere legal, fapta sa s-a prescris, insa aviz persoanelor care dau curs solicitarilor sale.

  SC Ricatela SA
  15 martie 2014 at 23:04
  Răspunde

 9. kosovo , peninsula crim se modifica granitele constituite prin constrangere, hotie ,oare cine urmeaza?

  guru
  16 martie 2014 at 12:08
  Răspunde

 10. Urmeaza rahatul ala de pusta…

  ciprian
  17 martie 2014 at 09:55
  Răspunde

 11. In armata hitleristă termenul Panzergrenadier era folosit atât pentru trupele de infanterie ale diviziilor Panzer, cât și pentru noile divizii Panzergrenadier. Majoritatea acestor divizii PzGren ale armatei germane au evoluat din divizii de infanterie în divizii de infanterie motorizată, apoi în divizii Panzergrenadier. Alte divizii, precum divizia Großdeutschland (Germania Mare), au fost create prin întărirea (augmentarea) batalioanelor și regimentelor de elită. Diviziile Panzergrenadier ale Waffen SS au fost create în mod similar. Câteva divizii Panzergrenadier ale Wehrmachtului și ale Waffen SS au fost transformate în divizii Panzer spre sfârșitul războiului.
  Când eram copii, fiindcă ne-am născut imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, ne jucam uneori de-a "Războiul" sau de-a "Hoții și vardiștii". Jocuri dure, dar noi eram mult prea intoxicați cu filme și scrieri despre glorioasa Armată Roșie care i-a bătut măr pe hitleriști. Ca arme aveam bețe, puști de lemn fabricate de noi, pietre și mai ales țărână.
  Acum trăim cu totul alte timpuri și copiii din zilele noastre au ca jucării arme extem de sofisticate, angajându-se cu ele în războaie intergalactice, dar cei mai "evoluați" dintre ei pot să se joace și de-a trupele motorizate, fiindcă părinții lor au furat destui bani în postcomunism ca să le poată cumpăra până și ATV-uri.
  Și adulții, fiindcă acum trăiesc în democrație, au o mult mai mare libertate, mai ales dacă sunt și nostalgici. Se pot juca și ei de-a războiul, așa cum face de exemplu și adunătura de copiii imaturi numită Panzergrenadier-Carei.
  Nu-i cunosc, habar n-am cine sunt și nici ce vor. Sunt credincioși, mănâncă cu o cruce și o icoană așezată pe perete. După moacă, se pare că cel puțin unul dintre ei este licean. Probabil că doar așa mai știu să se joace băieții în zilele de azi. Par însă cam fioroși. Mă întreb dacă pacifiștii o să mai poată călca vreodată prin Carei sau vor trăi cu teama că un june necopt le va pune un Kalashnikov drept în piept și că o să fie apoi arestați de PzGren-ii ăia ai lui? Băieții afirmă despre ei că trupă de combatanți de jucărie din Carei, numită atât de poetic Panzergrenadier-Carei se bazează îndeosebi pe oameni poveniți din echipa Airsoft Carei, cea formată prin anul 2007. Și eu care știam că pe la Airsoft Carei se practică un sport, că pe la Carei se trage cu vopsea, că te mânjești pe față și mai ales pe fund dacă ești laș, dacă te intorci cu spatele la adversar sau dacă nu "lupți" inteligent, dar văd în schimb că bărbații ăștia de pe la Panzergrenadier-Carei se joacă chiar serios de-a războiul. Cel puțin așa rezultă din fotografii https://www.facebook.com/PanzergrenadiergruppeCar
  Nu pun decât o singură intrebare: N-ar fi oare mai bine să se mute băieții ăștia imaturi de-a dreptul în Crimeea, sau eventual la granița dintre marea țară a lui Putin și Ukraina? Eu cred că da, fiindcă acolo jocul de-a războiul ar fi acum, mai mult ca sigur, extrem de palpitant și pentru ei. Mai ales fiindcă rușii și ucrainenii îi dușmănesc până și în ziua de azi de moarte pe hitleriști, pe Waffen SS-iști și pe Panzergrenadieri.

  George Vultur
  24 martie 2014 at 07:08
  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *