20 April 2018

Situaţia din Ucraina e foarte periculoasă pentru România

Filed under: Politic |

Situaţia din Ucraina e foarte periculoasă şi ar putea avea impact asupra României, a declarat, duminică, la emisiunea “După 20 de ani “ a Pro TV, fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein. “Ca româno-american şi ca fost ambasador în România sunt, evident, profund îngrijorat de aceste chestiuni şi împărtăşesc multe dintre temerile exprimate de preşedintele dumneavostră, de prim-ministrul dumneavostră. şi de ministrul Afacerilor Externe. (…) Este o situaţie foarte periculoasă şi ar putea avea impact asupra României “, a spus Gitenstein despre situaţia din Ucraina la emisiunea “După 20 de ani” de la Pro TV.

Întrebat dacă i se pare că siuaţia din Ucraina seamănă cu cea din Republica Moldova şi Transnistria, Gitensteins a răspuns : “Sunt de acord cu preşedintele Băsescu şi cred că e posibil, deşi sper să nu fie aşa, să ajungem să avem două conflicte în regiune, în Transnistria şi în Crimeea, ceea ce cred că ar fi tragic”. El a precizat că este esenţial efortul intens făcut de preşedintele Obama şi de secretarul de stat Kerry pentru a împiedica o asemenea situaţie. “Nu mai vrem un alt conflict aici. Da. Cred că paralela e posibilă. Categoric “, a adăugat Gitenstein.

El a opinat că ceea ce s-a întâmplat în Ucraina nu s-ar putea întâmpla niciodată în România datorită schimbărilor în statul de drept. “Poporul are putere aici. Cu cât poporul are mai multă putere, cu atât e mai puţin probabil ca mogulii să conducă ţara. Şi asta se întâmplă din ce în ce mai mult în România, pentru că daţi putere oamenilor obişnuiţi, graţie pieţei de capital, a respectării legii”, a spus fostul diplomat, în prezent membru al Comitetului Reprezentanţilor din Fondul Proprietatea. El a arătat că, în opinia sa, situaţia din Ucraina are efecte mai profunde asupra statului de drept în genere, dar şi asupra relaţiilor internaţionale şi a securităţii naţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *