More

    Vă construiţi casă? De ce trebuie să ţineţi cont pentru facturi mai mici la energie

    2
    Pe parcursul unui an, diferen­ţele de temperatură din Ro­mânia pot ajunge chiar şi la 60 de grade, cu maxime de 40 de grade în timpul verii şi minime de minus 20 grade iarna. Cu toate acestea, în case ideal ar fi ca temperaturile să rămână în intervalul 20-22 de grade cu plus atât vara, cât şi iarna, cu un efort energetic cât mai redus. ZF a pus cap la cap o serie de sfaturi pentru cei care îşi construiesc o lo­cuinţă şi sunt dispuşi să investească eficient, de la începutul lucră­rilor, pentru mai puţine bătăi de cap când temperaturile ajung la extreme.
    Costurile în creştere cu facturile la în­călzirea sau răcorirea spaţiilor de locuit i-au determinat pe cei care mai au totuşi bani în perioada de criză pentru construcţia unei case să fie din ce în ce mai atenţi la izolarea termică a locuinţelor şi la materialele de construcţii folosite. Dincolo de confortul pe care o casă cu o izolare termică eficientă îl oferă – căldură pe timp de iarnă şi răcoare în perioada de vară -, România trebuie să respecte directivele europene privind per­for­man­ţele energetice.
    La ce trebuie să fie atenţi cei care aleg să îşi construiască singuri casa, fără a apela la dezvoltatori imobiliari şi la proiecte de locuinţe „la cheie“?
    Un proiect de casă bine izolată începe chiar de la elementele de zidărie, spune Ionel Trandafir, consilier materiale de con­strucţii în cadrul magazinului Hornbach Berceni. In­diferent că se alege BCA sau cără­midă, respectivele materiale de con­strucţii trebuie să aibă anumite caracte­ristici tehnice. „Spre exemplu, dacă folosim cără­mizi, este de preferat să le utilizăm pe cele mai late şi să construim un perete cu o grosime de 25-30 de centimentri, pentru că izolează mai bine“, spune Trandafir.
    La exterior se aleg de obicei plăci de polistiren cu grosimi de 10 centimetri, cu un indice de conductivitate termică (capacita­tea unui material de a transfera căldură) cât mai mic. Dacă noua construcţie este am­pla­sată într-o zonă în care există, spre exemplu, risc de viscol, Trandafir spune că se preferă izolarea la exterior cu polistiren grafitat, care este cu 20% mai eficient din punct de vedere termic comparativ cu plăcile nor­male de polistiren.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE