More

    Zeci de milioane de lei pentru reabilitarea blocurilor din Zalău

    1
     
    Primăria Zalău va utiliza un credit de 7,5 milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de cofinanţare a proiectelor europene de reabilitare termică a blocurilor din municipiu. 
    Potrivit primarului Radu Căpîlnaşiu, până în prezent sunt semnate contracte privind reabilitarea cu fonduri europene a blocurilor din întreaga zonă centrală a oraşului în valoare totală de circa 26 milioane de lei, pentru care trebuie asigurată o parte de cofinanţare de circa 40%. 
     
    „Este vorba de cofinanţările la proiectele de reabilitarea termică a blocurilor, acele finanţări nerambursabile la care cota de cofinanţare a municipiului este de 20%, plus 20% din partea asociaţiilor de proprietari – ele sunt cuprinse majoritatea între 10 şi 30% parte de cofinanţare, în funcţie de veniturile realizate pe acele asociaţii de proprietari. (…) Banii vor fi folosiţi strict pentru cofinanţări la aceste proiecte. Sunt semnate deja contracte în valoare de 26 de milioane de lei”, a precizat primarul Căpîlnașiu.
    Partea de cofinanţare a locatarilor va fi recuperată de la aceștia de primărie în decurs de maxim doi ani, prin instituirea unei taxe speciale.
    Creditul a fost contractat deja la CEC Bank în 2013, dar nu a fost utilizat deoarece lucrările de execuţie pentru reabilitarea termică a blocurilor vor demara abia în primăvara acestui an, condiţii în care consilierii locali au aprobat, luni, posibilitatea utilizării creditului până la finele acestui an.
    Primarul Zalăului a mai subliniat faptul că pentru acest tip de proiecte vor mai fi semnate suplimentar doar câteva alte contracte, după care nu vor mai fi promovate proiecte noi de reabilitare termică a blocurilor deoarece municipalitatea nu va mai putea susţine parte de cofinanţare.
    Iulian Duma

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE