26 April 2018

Abandonul şcolar, combătut la Odoreu

Filed under: Locale |

odoreu

Atât grădiniţa cât şi şcoala gimnazială Odoreu desfăşoară, în această perioadă, proiecte de integrare a preşcolarilor şi şcolarilor care provin din familii cu situaţie materială precară. În cadrul acestui proiect, ieri au fost organizate activităţi specifice în cadrul săptămânii “Şcoala Altfel”.

Integrare pentru preşcolari romi
La Grădiniţa “Floare de Lotus” din Odoreu ieri s-a desfăşurat atelierul de creaţie intitulat “Meşteri mici şi mari, meşteri făurari”, în cadrul căruia preşcolarii de etnie romă, alături de părinţi, au făcut obiecte tradiţionale care ulterior au fost expuse într-o miniexpoziţie în holul Primăriei Odoreu. Acţiunea face parte din proiectul “Viitorul începe cu tine”, desfăşurat de Grădiniţa Odoreu în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Odoreu, Asociaţia de părinţi ai grădiniţei, Asociaţia “Ce poţi face?” şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Satu Mare. Potrivit directorului grădiniţei, Monica Avăşan, proiectul “Viitorul începe cu tine” are ca prioritate combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi sprijinire a copiilor proveniţi din grupuri sociale aflate în situaţii de risc, iar subiectul vizează abordarea incluzivă a procesului de educaţie. De asemenea, propune identificarea şi aplicarea în parteneriat mixt a unor soluţii pentru asigurarea accesului la educaţie a copiilor proveniţi din familii aflate în situaţii de risc în special a celor din comunitatea de romi.

La eveniment a fost prezent şi primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, care a felicitat iniţiatorii acestui proiect şi care a adăugat că atât Primăria cât şi Consiliul Local sprijină activităţile desfăşurate. Proiectul este apreciat şi de preşedintele Asociaţiei “Ce poţi face?”, Remus Oanţă.

Hai la şcoală!
Un proiect asemănător desfăşoară şi Şcoala Gimnazială Odoreu. Acesta se numeşte “Hai la şcoală” şi are ca obiectiv combaterea fenomenului de abandon şcolar. În cadrul acestuia, ieri a fost organizată o serbare în care au fost implicaţi câte 16 copii de la Şcoala Gimnazială Odoreu şi Şcoala Gimnazială Culciu Mare şi care a avut ca titlu “Egali. Diferiţi. Împreună – Şcoala pentru toţi”. Atât directorul CJRAE, Sânziana Cristea, cât şi directorul Şcolii Gimnaziale Odoreu, prezenţi la eveniment, au punctat importanţa derulării acestui proiect, adăugând că, pe lângă reducerea abandonului şcolar se urmăreşte şi dezvoltarea comunicării între parteneri.

Decizia implementării proiectului la Odoreu şi Culciu Mare a fost luată observându-se că absenteismul şi fenomenul de abandon şcolar au o frecvenţă mai ridicată în rândul elevilor care aparţin unor familii dezorganizate în care părinţii nu acordă suficientă atenţie şi implicare educaţiei copilului. Combaterea acestui fenomen urmăresc cele două proiecte aflate în derulare la unităţile de învăţământ din Odoreu.

Florin Dura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *