26 June 2019
Festivalul Berii Artizanale

APIA a achitat toate plăţile către fermieri

Filed under: Locale |

apia

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Satu Mare şi-a achitat, până la această dată, toate plăţile către fermierii sătmăreni aferente anului 2013, astfel că este pentru prima dată în ultimii ani când la finele lunii aprilie nu mai are datorii către agricultori. Potrivit conducerii APIA, în acest an, în conturile fermierilor sătmăreni au fost făcute plăţi de aproape 48 de milioane de euro. Detalii despre aceste plăţi precum şi despre situaţia depunerii cererilor pentru subvenţiile europene pe anul 2014 au fost făcute publice ieri în cadrul unei conferinţe de presă de directorul APIA, Gabriel Leş, directorul adjunct, Gheorghe Mihalca, şi de şeful de serviciu, Viorel Bencze.

Cereri de subvenţii pentru peste 121 de mii de hectare
În prima parte a întâlnirii cu presa, directorul APIA, Gabriel Leş, a arătat că până la finele săptămânii trecute la centrele instituţiei din judeţ au fost depuse 14.577 de cereri pentru Plata Unică pe Suprafaţă pentru peste 121.000 de hectare, reprezentând 78% din planificările iniţiale. Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, au fost depuse cereri pentru circa 30.000 de hectare mai mult. “Ne bucură faptul că a crescut substanţial numărul hectarelor pentru care s-a solicitat plata unică pe suprafaţă. Asta înseamnă că suprafeţele lucrate în judeţul Satu Mare sunt în creştere”, a precizat Gabriel Leş.

În ceea ce priveşte cererile ce urmează a fi depuse pentru bovine, ovine, caprine, cotele de lapte şi zonele defavorizate, conducerea APIA Satu Mare a afirmat că în acest an va fi depusă doar o singură cerere pentru toate speciile şi nu separat, aşa cum se întâmpla până acum. “Cererile vor avea câte un modul separat pentru fiecare dintre specii şi vor fi depuse într-o singură zi. Condiţia generală obligatorie este ca toate animalele să fie înregistrate în registrul individual de exploataţie”, a precizat Viorel Bencze. APIA Satu Mare va organiza întâlniri cu fermierii din judeţ pentru a le aduce la cunoştinţă noile prevederi. Astfel de întâlniri vor avea loc azi la Livada (ora 9.00), Certeze (ora 12.00) şi Turţ (ora 14.00), şi mâine la Carei (ora 10.00) şi Tăşnad (ora 13.00). Cererile vor fi preluate începând cu data de 5 mai.

Datorii achitate
Tot cu această ocazie, directorul APIA Satu Mare a afirmat că au fost achitate toate plăţile către fermierii sătmăreni aferente anului 2013. În total, în conturile fermierilor sătmăreni au intrat aproape 48 de milioane de euro. Astfel, din plăţile unice pe suprafaţă a fost achitată suma de 150 de milioane de lei (circa 33,33 milioane de euro), iar din alte plăţi de sprijin suma de 49,63 milioane de lei (circa 11 milioane de euro). De asemenea, pentru reconversia plantaţiilor viticole a mai fost achitată suma de 3,42 milioane de euro.

De asemenea, angajaţii APIA au efectuat în cursul acestui an o serie de controale atât pe suprafeţele cultivate cât şi pentru animalele pentru care au fost depuse cereri de plată.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă pentru anul 2014, fermierii trebuie să depună cererile la centrele APIA până în data de 15 mai. După această dată vor mai putea fi depuse astfel de cereri până cel târziu la data de 10 iunie, însă cu o penalitate de 1% pe zi.

Florin Dura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *