22 April 2018

Avertismentul lui Kim Jong-un: Situaţia din peninsulă este „foarte gravă”

Filed under: Externe |

c

Liderul Coreei de Nord a calificat drept „foarte gravă” situaţia din peninsula coreeană, care cunoaşte de câteva zile o intensificare a tensiunilor, cu un schimb de focuri pe mare, între Sud şi Nord, şi noi ameninţări cu un test nuclear lansate de Phenian.

„Situaţia actuală este foarte gravă”, a declarat Kim Jong-un în cadrul unei reuniuni, marţi, cu oficiali militari de rang înalt, potrivit declaraţiilor sale, prezentate miercuri de agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

Liderul a acuzat autorităţile de la Seul şi Washington că iau în derâdere semnalele de deschidere lansate de Nord şi că sunt responsabile de fricţiunile actuale.

„Statele Unite şi alte forţe ostile, ignorând generozitatea şi bunăvoinţa noastră, şi-au intensificat manevrele militare pentru a ne distruge republica din punct de vedere politic, pentru a o izola economic şi a o zdrobi militar”, a declarat liderul nord-coreean, în vârstă de aproximativ 30 de ani şi ajuns la putere după decesul tatălui său, la sfârşitul lui 2011.

Armata şi poporul din Coreea de Nord nu vor accepta această „ostilitate americană” şi „o vor face bucăţi şi bucăţele”.

Ca în majoritatea cazurilor, retorica lui Kim Jong-un se adresează în primul rând unei audienţe domestice şi frazele cele mai războinice nu sunt traduse din coreeană în engleză, în ştirea KCNA.

Relaţiile dintre Seul şi Phenian au traversat la începutul lui 2014 o perioadă de relativă acalmie, marcată de o întâlnire la nivel înalt între oficialii celor două ţări şi o reuniune – de câteva zile – a membrilor familiilor separate de războiul Coreei (1950-1953).

Începutul manevrelor anuale comune dintre forţele sud-coreene şi cele americane au provocat proteste din partea Phenianului, dar mai puţin violente decât în urmă cu un an.

De câteva zile însă, tonul s-a înăsprit. Coreea de Nord a efectuat mai multe tiruri de rachetă cu rază scurtă de acţiuni, după care, săptămâna trecută, a testat rachete cu rază medie de acţiune.

Duminică, ea a ameninţat cu un al patrulea test nuclear, iar luni a efectuat exerciţii în Marea Galbenă, în apropiere de frontiera maritimă dintre cele două Corei, pe care o contestă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *