26 June 2019
Festivalul Berii Artizanale

Blindate ucrainene au intrat în fieful separatist prorus Slaviansk

Filed under: Externe |

2

Confruntări aveau loc joi între forţe loiale autorităţilor şi separatiştii de la Slaviansk, un bastion prorus situat în estul Ucrainei, soldate cu cinci morţi, după ce Kievul a decis să treacă la ofensivă, în contextul eşecului Acordului de la Geneva, de care Obama a acuzat Moscova. Actele Kievului în estul Ucrainei “vor avea consecinţe”, a avertizat joi preşedintele rus Vladimir Putin, calificând recursul Guvernului la armată drept o “crimă gravă împotriva propriului popor”.

UPDATE 14:00 – Vladimir Putin avertizează că actele Kievului în estul Ucrainei “vor avea consecinţe”

“Dacă regimul actual de la Kiev a început într-adevăr să folosească armata împotriva populaţiei în ţară, este o crimă gravă împotriva propriului popor”, a declarat el.

“Este o operaţiune de reprimare care va avea consecinţe pentru oamenii care iau aceste decizii, în special pentru relaţiile interguvernamentale”, a adăugat preşedintele rus, fără a face precizări cu privire la natura acestor consecinţe.

“Dacă autorităţile actuale de la Kiev au făcut acest lucru, atunci este vorba doar despre o juntă, un fel de bandă criminală”, a afirmat el.

“Până la cinci” insurgenţi proruşi au fost ucişi, iar un militar ucrainean a fost rănit în cursul operaţiunii ucrainene pentru preluarea controlului asupra oraşului Slaviansk, aflat sub controlul separatiştilor, a anunţat Ministerul ucrainean de Interne.

Jurnalişti AFP au auzit focuri de armă la un baraj al insurgenţilor de la intrarea prin partea de nord în Slaviansk, iar ulterior au văzut mai multe blindate, inclusiv una arborând steagul ucrainean, trecând de postul de control, incendiat de către proruşi.

Liderul separatist local al oraşului cu peste 100.000 de locuitori Viaceslav Ponomarev a ordonat civililor să părărsească primăria, a anunţat Stela Horoşeva, purtătoarea sa de cuvânt. “Persoane înarmate care asigură apărarea primăriei rămân pe loc”, a subliniat ea.

Slavianskul se află de mai multe zile sub controlul insurgenţilor proruşi. Persoane înarmate cu puşti de asalt, în uniforme militare dar fără însemne şi cu faţa acoperită de cagule ocupă mai multe clădiri publice, iar Ponomarev i-a cerut duminică preşedintelui rus Vladimir Putin să intervină pentru a “proteja” populaţia.

În oraş, personalul civil din primărie “a primit ordinul să evacueze clădirea”, a declarat pentru AFP Stela Horoşeva, o purtătoare de cuvânt a liderului separatist local Viaceslav Ponomarev.

“Persoane înarmate care asigură apărarea primăriei rămân pe loc”, a subliniat ea.

UPDATE 11:40 – Focuri de armă la Slaviansk; un post de control separatist incendiat

Militanţi proruşi, care au declarat pentru AFP că au incendiat ei-înşişi barajul, se retrăgeau, în timp ce un elicopter survola zona şi se auzeau tiruri.

Un militant a declarat că a văzut şapte blindate ucrainene de cealaltă parte a barajului.

UPDATE 09:52 – Kievul anunţă că a preluat controlul asupra primăriei de la Mariupol

“Primăria este eliberată şi poate să funcţioneze normal”, a scris Avakov într-un mesaj postat pe Facebook.

Clădirea era ocupată de la 13 aprilie.

Poliţia de la Mariupol a anunţat într-un comunicat că a intervenit către ora locală 3.00 (3.00, ora României), după ce a reperat un grup de aproximativ 30 de persoane, înarmate cu bâte de baseball, care încerca să pătrundă în clădire pentru a cere eliberarea acesteia.

“Au izbucnit confruntări”, iar forţele de ordine au intervenit, afirmă poliţia, precizând că cinci persoane au fost rănite.

În seara de 16 aprilie, aproximativ 300 de persoane au lansat un asalt asupra unei baze a forţelor speciale aparţinând Ministerului de Interne, situate la câteva sute de metri de primărie. Asaltul a fost respins, iar trei atacatori au fost ucişi şi alţi 13 răniţi, potrivit Ministerului de Interne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *