Botulismul a reapărut la Satu Mare

Filed under: Locale |

smurd

Viaţa unui sătmărean a atârnat de un fir de aţă după ce a fost intoxicat cu bacteria ce provoacă botulism. Tânărul a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Satu Mare, iar după diagnosticare s-a constatat că nu există stoc de ser antibotulinic. Conducerea Spitalului Judeţean a stat pe telefoane la acest sfârşit de săptămână pentru a putea face rost de fiolele necesare ca să salveze viaţa tânărului. Cum nu s-a găsit ser antibotulinic în niciun spital din ţară, intervenţiile au ajuns până la nivelul Ministerului Sănătăţii, astfel încât ministrul Nicolae Bănicioiu şi secretarul de stat Raed Arafat au reuşit să găsească ser antibotulinic în farmacia Aeroportului Otopeni, pacientul fiind salvat in extremis. Tânărul, internat acum la Spitalul de Contagioase, se simte mai bine. Se pare că de vină pentru intoxicare ar fi şunca pe care a consumat-o şi care nu a fost tratată termic.

Diagnostic grav: botulism
Tânărul, în vârstă de 20 de ani, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Satu Mare în cursul zilei de sâmbătă, în stare letargică şi cu semne de paralizie la nivelul feţei. Investigaţiile medicale au arătat că tânărul suferă de botulism. “La Satu Mare a apărut un caz de botulism la un bărbat în vârstă de 20 de ani, domiciliat într-o localitate rurală de pe raza judeţului. Pacientul s-a prezentat sâmbătă la Unitatea de Primire Urgenţe a SJU Satu Mare cu acuze digestive (constipaţie), dureri musculare, fatigabilitate, dureri oculare, uşoară paralizie facială etc. După o serie de investigaţii complexe, existând suspiciunea infestării cu “clostridium botulinum”, pacientul a fost internat la Secţia de boli infecţioase unde, ulterior, a fost confirmat diagnosticul iniţial”, se arată într-un comunicat de presă remis de Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare.

Cursă contracronometru pentru salvare
De aici însă şi până la tratarea sa a fost o cale lungă. Nici în Spitalul Judeţean Satu Mare dar nici în cele din alte judeţe nu au fost găsite fiolele de ser necesare tratării botulismului. Şi asta de când a fost oprită producţia de la Institutul Cantacuzino. După zeci de telefoane, fiolele salvatoare au fost găsite în stocul Aeroportului Otopeni şi trimise cu avionul şi ambulanţa la Satu Mare. “Cum în stocul Spitalului Judeţean Satu Mare nu exista ser antibotulinic, a cărui administrare este obligatorie în aceste situaţii, s-a luat legătura cu mai multe spitale de profil din zonă, dar şi din Bucureşti. Cum nici aceste spitale nu deţin acest ser, conducerea SJU Satu Mare, prin managerul Erica Venemozer şi directorul medical Paula Mare, a contactat Ministerul Sănătăţii, inclusiv pe ministrul Nicolae Bănicioiu şi pe secretarul de stat Raed Arafat. Cu ajutorul acestora s-au identificat câteva fiole de ser antibotulinic în cadrul unui aeroport. Trei dintre aceste fiole au fost trimise la Cluj cu un avion, de unde cu o maşină SMURD, fiolele au ajuns duminică, în jurul orei 16.00, la Satu Mare. Serul a fost deja administrat pacientului şi se poate spune că în felul acesta i-a fost salvată viaţa”, se mai arată în sursa citată.

Cauză în dubiu
Mama băiatului susţine că a mâncat atât ea cât şi fiul ei, dar spre norocul femeii nu a păţit nimic. Mai mult, femeia susţine că a consumat şuncă în ultimele luni dar nu a păţit nimic până în prezent. “Am mâncat şi eu, a mâncat şi copilul meu mai mic. Am tot mâncat de la Crăciun, aproape că nici nu mai este din ea, dar până acum nu a păţit nimeni nimic”, a declarat mama tânărului. Pacientul susţine că nici el nu ştie încă de la ce i s-ar putea trage boala, invocând atât câteva bucăţi de pizza cât şi câteva bucăţi de şuncă. “Adevărul este că am mâncat şi pizza şi şuncă, nici nu mai ştiu de la ce mi s-a tras totul. Atât mi s-a spus că boala este foarte gravă. Acum mă simt mai bine, asta pot să spun sigur”, a precizat acesta. Toxina botulinică este una dintre cele mai periculoase toxine întâlnite în natură. Bacteria care produce substanţa ce poate fi letală se dezvoltă în mediul anaerob, de aceea este cel mai adesea întâlnită în conserve, dar ea poate fi prezentă şi în intestinele animalelor, de aceea medicii recomandă gătirea termică a produselor animaliere la 120 de grade Celsius.

Silvia Spanciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *