22 April 2018

Candidaturi europarlamentare

Filed under: Editorial |

Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul ANI şi a decis că Mircea Diaconu poate candida la alegerile pentru Parlamentul European. Decizia este definitivă, îndrăgitul actor fiind incompatibil doar pentru funcţia de senator, nu şi pentru cea de europarlamentar.

Deşi oficial liberalii nu se declară speriaţi de candidatura ca independent a lui Mircea Diaconu la europarlamentare, mulţi dintre ei consideră că, din cauza deciziei Curţii de Apel Bucureşti, PNL va pierde 1-2 procente. Sună liniştitor acest pronostic care nu ţine cont de faptul că şi nehotărâţii vor contribui la obţinerea unui mandat de europarlamentar de către Mircea Diaconu. În acelaşi context al incertitudinilor, liberalii se mai aşteaptă ca postul Antena 3 să continue să promoveze această candidatură şi să atace PNL. De asemenea, pentru a-i scădea fostului liberal din popularitate, foştii săi colegi de partid s-au declarat convinşi că inclusiv infrastructura PSD a contribuit la strângerea de semnături în favoarea acestuia, tocmai pentru a produce prejudicii electorale taberei peneliste.

Liderul PNL, Crin Antonescu, s-a arătat convins că votanţii partidului nu vor vota cu Mircea Diaconu, ci cu lista partidului la europarlamentare. Mai mult, liberalii nu au de gând să-l atace public pe Diaconu, pentru a-l victimiza. Va fi lăsat să-şi vadă de propria candidatură. Ceea ce ar putea reprezenta pentru liberali un risc de dimensiuni greu de prevăzut, în condiţiile în care nu sunt puţini cei ce-l consideră pe actor un potenţial candidat la prezidenţialele din noiembrie.

La fel apoi, în cazul lui Corneliu Vadim Tudor, Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia acestuia la decizia Tribunalului Capitalei şi a decis definitiv că poate candida la alegerile pentru Parlamentul European. Vadim Tudor a contestat decizia Biroului Electoral Central prin care i-a fost respinsă candidatura.

În sfârşit, partidul de guvernământ din Ungaria, FIDESZ, şi-a prezentat săptămâna trecută lista pentru alegerile parlamentare de luna viitoare. Surprinzător sau nu, pe poziţia a treia pe listă se află europarlamentarul român de etnie maghiară Laszlo Tokes. Se pare că partidul lui Viktor Orban poate să obţină 10 până la 12 mandate, iar aleşii se declară susţinători fermi ai intereselor ungare în Parlamentul European şi hotărâţi să refuze acceptarea de “dictate” din partea Comisiei Europene. Cert este că Laszlo Tokes şi-a găsit din nou locul de unde va continua cu acelaşi tupeu veninos să calomnieze România, ţara în care niciun partid sau formaţiune politică nu i-a acceptat candidatura. FIDESZ i-a oferit în schimb şansa să rămână tot ce-a fost şi tot ce este în fond. Mai urmează doar să-l înfieze.

Voicu D> Rusu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *