21 June 2018

Căpuşele fac tot mai multe victime

Filed under: Locale,Top News |

capusa

Judeţul Satu Mare se confruntă în ultimii ani cu o problemă foarte gravă: invazia căpuşelor. Potrivit autorităţilor, căpuşele au migrat, pe căi încă neelucidate, dinspre Occident, ajungând să se transforme într-un veritabil pericol nevăzut din iarbă. Aproape că nu există zonă verde în care să nu îşi ducă veacul. Fenomenul este cu atât mai acut cu cât vremea bună îi scoate pe sătmăreni la iarbă verde. Drept dovadă, zeci de sătmăreni cad victime ale căpuşelor în fiecare lună, potrivit evidenţelor Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. Autorităţile locale le-au declarat război, alocând sume importante de bani pentru stârpirea acestor insecte. Războiul va fi, în mod cert, unul de lungă durată, având în vedere capacitatea acestor insecte de a se adapta la noile condiţii.

Autorităţile sanitare avertizează
Reprezentanţii Spitalului Judeţean Satu Mare şi cei ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au tras sistematic semnale de alarmă cu privire la pericolul generat de căpuşe. De altfel, doar în ultima săptămână au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Satu Mare un număr de 13 persoane muşcate de căpuşe. Conform unor surse medicale, majoritatea înţepăturilor au fost localizate la nivelul membrelor inferioare sau la nivelul toracelui. Potrivit reprezentanţilor DSVSA Satu Mare, ploile din ultima perioadă şi temperaturile care încep să crească determină înmulţirea căpuşelor, aşa că specialiştii ne sfătuiesc să fim cu mare băgare de seamă.

Zeci de pacienţi cu Lyme
O simplă muşcătură a unei căpuşe nu provoacă doar disconfort, ci poate aduce boli grave în organismul uman. “Este foarte important de reţinut că aceasta este perioada ideală pentru apariţia căpuşelor iar muşcătura acestor insecte provoacă boli cu manifestări din cele mai grave şi cele mai diverse”, avertizează specialiştii. Boala Lyme şi encefalita sunt afecţiunile majore provocate de muşcătura de căpuşă. Pericolul de îmbolnăvire este cu mult mai mare în cazul căpuşelor purtătoare a unor viruşi sau bacterii. Concret, potrivit evidenţelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, în ultimii ani s-au înregistrat zeci de persoane cu diagnosticul “boala Lyme”. Astfel, în 2010 au fost înregistrate 28 de cazuri de îmbolnăvire, în 2011 s-au înregistrat 17 cazuri, pentru ca în 2012 să se înregistreze doar cinci cazuri. Din nefericire, în 2013 cazuistica a crescut din nou, ajungând la 13 cazuri.

Nu scapă nici animalele de companie
Conducerea asociaţiei Free Life Satu Mare atrage atenţia asupra numărului mare de căpuşe, care reprezintă un pericol şi pentru animalele de companie, dar şi pentru maidanezii care intră în contact cu alte animale. De altfel, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost sesizată cu privire la aceste probleme. În acest sens, le propune proprietarilor de oi sau câini să facă deparazitarea necesară pentru a stopa acest fenomen care poate să aibă repercusiuni grave. Pe de altă parte, conducerea DSVSA spune că ar trebui să existe o colaborare foarte bună între administraţia locală şi asociaţiile pentru protecţia animalelor pentru a preveni sau diminua cazurile de înţepături de căpuşă.

Ciprian Bâtea

4 Responses to Căpuşele fac tot mai multe victime

 1. "Autorităţile locale le-au declarat război, alocând sume importante de bani pentru stârpirea acestor insecte. Războiul va fi, în mod cert, unul de lungă durată, având în vedere capacitatea acestor insecte de a se adapta la noile condiţii."
  Păi trebuia începută lupta din iarna care nu a fost. Banii economisiţi cu lipsa zăpezii, erau foarte buni. Şi oiţele ţinute departe de zonele verzi(digul Someşului).

  moş ion roată
  7 April 2014 at 23:07
  Reply

 2. "Autorităţile locale le-au declarat război, alocând sume importante de bani pentru stârpirea acestor insecte. Războiul va fi, în mod cert, unul de lungă durată, având în vedere capacitatea acestor insecte de a se adapta la noile condiţii."

  moş ion roată
  7 April 2014 at 23:17
  Reply

 3. capuse in sus – capuse in jos – clar ce trebuie sa facem noi, cum sa ne pazim, cum sa pazim copiii, ies in gradina, ies in parc, in GRADINA ROMEI cum sa-i pazim?

  florica
  8 April 2014 at 13:34
  Reply

 4. Degeaba curatam orasul de capuse daca vin apoi oile la pascut de dig, iar cainii vagabonzi imprastie apoi capusele prin tot orasul.

  radu
  11 April 2014 at 23:13
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *