21 June 2018

Club inedit de presă la Şcoala Mircea Eliade

Filed under: Locale |

talk01

Dacă în luna noiembrie a anului trecut colegii de la Nord-Vest TV şi Gazeta de Nord Vest au petrecut două zile în mijlocul elevilor şi cadrelor didactice de la Şcoala „Mircea Eliade” din Satu Mare, împărtăşindu-le acestora din tainele meseriei de ziarist, redactor de ştiri şi realizator de emisiuni TV, marţi, 8 aprilie 2014, aceeaşi şcoală a fost „luată cu asalt” de zeci de elevi de gimnaziu din Satu Mare, care au încercat să desluşească câteva din tainele profesiei de ziarist de la profesionişti în mass-media din cadrul trustului de presă Nord-Vest prin participarea la workshop-uri de presă scrisă şi audio-vizual. Realizatorii evenimentelor au fost Valeriu Ioan şi DJ Gaby.

Susţinere concertantă a evenimentului
Iniţiativa Clubului de Presă de la Şcoala Mircea Eliade s-a născut în urma încheierii unui parteneriat de colaborare între Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade”, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Trustul de Presă „Nord Vest TV Advertising” din Satu Mare, având printre obiective experimentarea de către elevii de gimnaziu din cadrul unităţilor de învăţământ din municipiul de pe malurile Someşului a modului de lucru în mass-media, dezvoltarea abilităţilor de comunicare utilizând limbajele specifice şi dezvoltarea spiritului civic de implicare în posibilitatea luării deciziilor la nivelul comunităţii locale utilizând limbajele specifice presei. Până la ora deschiderii lucrărilor s-au înscris şi prezentat echipaje de elevi de la şcolile gimnaziale: „Avram Iancu”, „Lucian Blaga”, „Grigore Moisil” „Mircea Eliade”, dar şi de la Colegiile „Mihai Eminescu”, „Doamna Stanca”, Liceul Teologic „Nicolae Steinhardt” şi Liceul de Arte „Aurel Popp”, ei participând la secţiunile: „presă scrisă”; „ştire de televiziune” şi „talk show”.

Azi elevi, mâine potenţiali jurnalişti
Secţiunea „ştirilor de televiziune” l-a avut drept coordonator pe unul dintre cei mai în vogă realizatori de emisiuni ai televiziunii Nord Vest din Satu Mare, Victor Constantinovici, care este şi redactor sef departamentul de ştiri, care i-a condus pe învăţăcei în tainele realizării unei ştiri TV. El a fost secondat de profesoara Crina Braica, care a supervizat lucrările elevilor; „la tragerea liniei”, echipajul Şcolii „Lucian Blaga”, format din elevii Ardelean Rareş şi Crîşmar Renato, primind Menţiunea II, pentru ca Stan Ioana şi Pustai Gabriela reprezentantele Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” să primească Menţiunea I. Clasamentul a fost completat de Vlad Mulcuţan şi Vivien Kasa de la şcoala gazdă, care au ocupat locul III, pe locul II situându-se George Rîpan şi Darius Vîlcu, reprezentanţii Şcolii „Grigore Moisil”, pentru ca locul I să fie ocupat de Biba Mark şi Ghirasin Adrienne reprezentanţii Liceului Teologic „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare. Un alt episod important s-a consumat prin secţiunea „talk show de televiziune”, echipajele prezente având posibilitatea ca timp de cinci minute să-şi demonstreze aptitudinile de realizatori TV, sub coordonarea celor doi realizatori ai evenimentului, DJ Gaby şi Valeriu Ioan. Au fost recompensaţi cu menţiuni elevii: Evelin Kiss, Larisa Sabău, Teodora Opre, Narcisa Costescu de la Liceul de Arte „Aurel Popp” şi Anda Ciontoş, Denisa Budai, Edgard Mekkert, Iulia Culic de la Şcoala “Lucian Blaga”. Locul III a fost ocupat de echipajul Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” format din elevii Ioana Roman, Silvia Ruba, Tudor Mureșan şi Vlad Știrbu, pe locul II clasându-se elevii Gabriel Sztan, Ioana Roman, Giorgiana Tănase şi Alex Amariei de la Liceul Teologic „Nicolae Steinhardt”, pentru ca locul I să fie cucerit de echipajul Şcolii “Grigore Moisil”, Darius Iancu, Adrian Ilie, Andrei Măgureanu şi Alex Opriş.

Elevii de la “Steinhardt” – surpriza de la “presa scrisă”
Am lăsat la urmă secţiunea de „presă scrisă”, tocmai din nevoia de a surprinde hârtia ziarului cu o lucrare realizată de elevii Roxana Ciobanu şi Ionuţ Buzgău de la Liceul Teologic „Nicolae Steinhardt”, care au desenat efectiv o primă pagină a „Cronicii Sătmărene”, tehnoredactată în stilul clasic „al cuadraţilor”, dovedind astfel organizare şi sistematizare în aşezarea materialelor lăsându-i „cu gura căscată” pe cei doi colegi redactori, mentori ai secţiunii, Pavel Prodaniuc şi Florin Mureşan, fiind recompensaţi de aceştia cu un binemeritat loc I. Pe locul II s-au situat elevele Octavia Apan şi Andrada Uhl, reprezentatele Colegiului Naţional “Mihai Eminescu”, urmate de Andreea Stanciu şi Ariana Hontău de la Colegiul Naţional “Doamna Stanca”, pentru ca elevele Anca Feldi, Carmina Pop Iulia de la Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil” şi Alexandra Eros, Andreea Buzilă de la şcoala gazdă să fie recompensate cu menţiuni.

Concluzii la încă un început de drum
Se cuvine să salutăm acest „nou născut” Club de presă, dorind să ne întâlnim din ce în ce mai des cu dumneavoastră şi prin această modalitate. Mulţumim tuturor cadrelor didactice din şcolile participante care ne-au ajutat să ducem la capăt acest proiect, într-un mod deosebit directoarelor Mariana Sălăgean şi Rodica Manţa, profesoarelor de la catedra de Limba Română a Şcolii „Mircea Eliade” precum şi profesorului – documentarist Timea Bercea, care ne-au ajutat în realizarea acestui proiect. Mulţumim şi până data viitoare să ne-auzim cu bine. Nord Vest TV şi Gazeta de Nord- Vest vă respectă!

Valeriu Ioan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *