26 April 2018

Credinţă şi smerenie în judeţ!

Filed under: Cultura |

Sunt prezent la mai toate sărbătorile religioase şi la marile evenimente, cu semnificaţii aparte, ce duc la existenţa contemporană a românilor în acest “miez” de ţară. Făcând una din emisiuni sub un generic puternic ca un “Glas al Bisericii”, i-aş adăuga, fiind îndreptăţit s-o fac, cu toate argumentele la îndemână, emisiunea de “Credinţă şi smerenie”. Consider că sunt destule fapte demne de a fi relevate, din multele derulate şi reţinute şi în volumele (3 la număr) “Oameni şi fapte”, pentru semnificaţia lor: cunoscuta modestie (o smerenie proverbială a PS Iustin; prezenţa şi cuvântul acestuia în mijlocul mulţimilor de credincioşi; ruga soborului preoţesc pentru neamul acesta românesc, care de-a lungul istoriei zbuciumate a rezistat şi mereu a renăscut; ruga pentru mai binele şi aşteptata prosperitate ale acestui neam).
Privind frumuseţea bisericilor ortodoxe din judeţ şi a mănăstirilor existente, ridicate pe acest fermecător picior de plai al pământului românesc, te împresoară bucuria unui urcuş, a drumului greu, a luptei cu toate opreliştile, multe iscate de ură şi intoleranţă. Poţi gusta această bucurie doar după ce ai depăşit toate hopurile şi ai ajuns undeva sus, de unde poţi să le vezi limpede pe toate acele în urmă lăsate.

Îi cunosc, zic, destul de bine pe PS Iustin şi pe IPS Iustinian (Să le dea Dumnezeu sănătate aşa cum ne rugăm pentru ei în biserică!). Am fost la Episcopie de mai multe ori, am realizat emisiuni interesante pentru Nord Vest TV, am scris despre aceştia, am scris despre reuşita apariţie editorială a PS Iustin “Sfântul Ioan Botezătorul”. Mi-a plăcut aprecierea, la modul general, făcută în emisiune de către PS Iustin la adresa preoţilor din judeţul nostru. Era mândru că aceştia sunt bine pregătiţi. Am constatat emisiune de emisiune că a avut dreptate. M-am bucurat nespus constatând frumoasele explicaţii date pe parcursul emisiunilor, interesul acestora pentru soarta credincioşilor, interesul pentru bunul mers al bisericii. Aceştia demonstrează că au chemarea necesară pentru a sluji pe cei mulţi. În general, instituţiile cu şefii lor se tem să nu fie controlaţi de superiori. Preoţii abia aşteaptă ca PS Iustin să le calce pragul! Chiar socotesc cât timp a trecut de când nu au fost vizitaţi. PS Iustin nu vine niciodată în vizită, ci să slujească alături de preoţi, alături de marea masă de credincioşi, care abia aşteaptă să-l vadă, să-l asculte şi să se bucure că sunt în apropierea sa!

Ce biserici frumoase avem! Îmi vin în minte cele din Tăşnad, din Turţ, din Călineşti Oaş, din Carei, din Tur, din Livada, Poiana Codrului, Medieşu Aurit, Cehal, Tarna Mare, Santău, Batarci, Craidorolţ, Pişcolt, Turulung, Săuca şi, de ce nu, cele din municipiul Satu Mare, unde am realizat emisiuni cu minunaţii preoţi Coriolan Nastai şi Viorel Paşca. De fapt, preoţii din municipiu se cam retrag de la astfel de emisiuni, dar, sper, o să-şi revină, pentru că sunt apreciaţi de toată populaţia oraşului. Mi-a plăcut biserica şi preotul din Balta Blondă, fiind vorba de Radu Şimonca. Am dat o mare importanţă protopopiatului condus de părintele protopop Marian Crainic, realizând emisiuni cu mulţi credincioşi şi participând la Taina Sfântului Maslu în Cehal şi Santău, fiind prezenţi şapte preoţi, desigur cu protopopul Crainic. Mi-au rămas întipărite nu numai pe peliculă, dar şi în minte atitudinea preoţilor Radu Man (Sănislău), Lucian Butcovan (Orbău), Vasile Perşe (Santău), Ştefan Turău (Cehal), Şteţ Gheorghe (Chegea), Ivan Buzura (Cig), Mircea Oneţ (Cean). Am remarcat atitudinea demnă, apropiată a unor primari faţă de biserica ortodoxă şi buna colaborare cu Consiliile parohiale. Primarul din Beltiug, Bartok Ioan Gurzău, îl ajută concret pe preotul din Răteşti, Ioan Liviu Micle.

Sunt în judeţ mănăstiri care cunosc o dezvoltare de admirat, prin strădania părinţilor stareţi Timotei Bel (Scărişoara), Gherontie (Măriuş), Emanuil Rus (Bixad). Aceştia au trecut şi mai au de trecut obstacole, dar Consiliul Judeţean este alături de ei şi-i sprijină, iar Prefectura, prin persoana prefectului dr. Eugeniu Avram, doreşte numai adevărul! Oricum, Nord Vest TV şi Gazeta de Nord-Vest acordă atenţie deosebită bisericii, iar PS Iustin, acest om de aleasă modestie, să fie mândru că are în acest judeţ preoţi cu simţire şi trăire naţională şi sunt mereu nişte neliniştiţi şi gospodari ardeleni, care s-au zbătut şi se zbat să realizeze lăcaşuri de cult trainice, prin jertfă. I-aş aminti pe tânărul preot Chirilă Almon, din parohia Vetiş, pe Viorel Paşca din parohia Curtuiuş şi alţii care depun eforturi pentru finalizarea construcţiilor sfinte.

Se acordă o atenţie deosebită cimitirelor în toate parohiile din judeţ. Se lucrează intens la construirea capelelor şi la esteticul cimitirelor, dovadă a civilizaţiei! Aşa sunt neliniştiţi preoţii gospodari din judeţul Satu Mare. Se zbat şi se identifică cu neamul lor românesc şi pentru Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, se identifică întru totul cu prosperarea românilor şi a românismului pe aceste meleaguri!

Teodor Curpaş

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *