Cum sa gatesti sanatos mielul de Paste

Filed under: Sanatate |

8

Criteriile pentru prepararea mielului de Paste la un mod sanatos nu sunt foarte multe, trebuie doar sa renunti la prajeala si sa ai grija ca mancarea sa contina cat mai putine calorii si cat mai putine grasimi. 

Carnea de miel este foarte benefica pentru organism, ea fiind bogata in seleniu si fosfor, doua minerale care intaresc sistemul osos si sistemul imunitar. De asemenea, este bogata in proteine de calitate si nu contine prea multe calorii: 200-300 la 100 de grame, in functie de cat de gras este mielul.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Un alt beneficiu pe care ni-l aduce consumul de carne de miel este continutul mare de triptofan, un nutrient foarte util celulelor nervoase. In ceea ce priveste grasimile, carnea de miel contine mai putine gasimi saturate comparativ cu alte tipuri de carne si putin colesterol.

Iata mai jos 3 moduri in care poti sa gatesti sanatos mielul de Paste:

1. Coaste de miel cu feta si verdeturi

Ingrediente:

– 6-8 coaste de miel;

– o legatura de patrunjel, una de marar si una de leustean, cateva fire de cimbru proaspat sau o lingura de cimbru uscat;

– trei-patru linguri cu ulei de masline;

– sare si piper proaspat macinat;

– o felie de feta de un deget grosime;

– o lamaie.

Mod de preparare:

Toaca verdeturile foarte marunt. Pune-le intr-un vas, adauga cimbrul si sucul de la jumatate de lamaie. Poti pune si putina coaja de lamaie rasa. Sfarama branza feta si adauga bucatelele in amestecul de verdeturi. Pune sare si piper si amesteca bine. Acopera si lasa sosul la rece. Curata de bine coastele de miel. Trebuie taiate astfel ca fiecare bucata sa aiba o singura coasta.

Pune o lingura, doua de ulei intr-o tigaie neaderenta si, cand s-a incins, prajeste la foc potrivit costele. Nu dureaza mai mult de trei-patru minute pentru fiecare parte. Coastele se fac in doua transe. Coastele trebuie sa se rumeasca frumos, dar sa ramana roz si zemoase la mijloc.

Cand sunt toate coastele gata, aseaza-le pe un platou si imbraca-le cu sosul de verdeturi cu branza. Serveste coastele imediat, fierbinti. Sunt aromate si foarte gustoase. Le poti servi simple sau alaturi de o salata de verdeturi si morcovi copti.

2. Ciorba de miel

Ingrediente:

– 700-800 de grame de carne de miel;

– 2-3 morcovi;

– o jumatate de radacina de telina;

– o ceapa uscata si una verde;

– 2 galbenusuri de ou,

– 3 linguri de orez;

-patrunjel, sare, tarhon,

– o lingura de otet;

– o lingura faina;

– o ceasca smantana.

Mod de preparare:

Se curata legumele si se toaca marunt. Se pune carnea de miel la fiert si se ia din spuma ce se formeaza. Se adauga legumele tocate peste carnea care fierbe.

Intr-un bol se amesteca faina cu smantana si galbenusurile. Se adauga in oala: orezul, ceapa verde, amestecul de faina, otetul si sarea. Dupa care se mai lasa cateva minute vasul pe foc.

3. Frigarui de miel

– 800 grame de carne de miel (spate),

Pentru marinare:

– 3 catei de usturoi;

– sucul de la o lamaie;

– 3-4 linguri cu ulei de masline;

– sare si piper negru macinat;

– 1 praf de sare.

Plus:

– 500 de grame de ardei gras rosu,

– ceapa;

– 1 lingurita cu oregano;

– rozamarin si cimbru.

Mod de preparare:

Se curata usturoiul, se piseaza intr-un vas si apoi se amesteca cu sucul de lamaie si cu 3-4 linguri cu ulei de masline. Se adauga sare si piper. Urmatorul pas in prepararea acestei retete este spalarea carnii cu apa rece si taierea acesteia in cubulete. Se lasa la marinat, in amestecul pregatit anterior, la frigider timp de 3 ore. Din cand in cand carnea se va intoarce in sosul in care sta.

Se curata ardeiul gras, ceapa si se taie in cuburi. Se scoate carnea de la marinat si se pune pe frigarui alternativ cu cuburi de ceapa si ardei, dupa care se pun frigaruile pe gratar.

Intr-un bol se amesteca verdeturile si se preseaza deasupra frigaruilor inainte ca acestea sa fie servite.

Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *