20 July 2019
Festivalul Berii Artizanale

Cum să plăteşti cu 30% mai puţin la gaze

Filed under: Locale |

9

Tânărul inventator român Bogdan Dobrică a conceput un dispozitiv, botezat “Termnet”, care reduce semnificativ factura la gaz. Cercetătorul român a lucrat peste trei ani, pentru a-şi pune invenţia în practică.

Dispozitivul funcţionează cu senzori de temperatură wireless, dar este conectat şi la internet şi la alte baze de date, astfel încât poate stabili cu exactitate funcţiile de transfer termic sau eficienţa izolaţiei existente, astfel încât poate regla o temperatură constantă, reduce riscul apariţiei igrasiei sau a umidităţii şi, mai ales, reduce facturile la gaze cu până la 30%, potrivit inventatorului.

Simularea introducerii dispozitivului în toate blocurile de locuinţe din Bucureşti, care folosesc centrale individuale de apartament, în perioada 1 ianuarie 2014 – 28 februarie 2014, arată o scădere a costurilor cu gazele naturale cu un minimum de 19,78 milioane de euro faţă de costurile înregistrate pentru respectiva perioadă.

Dispozitivul inteligent colectează informaţii atât prin intermediul senzorilor de temperatură wireless, cât şi din surse externe de date pentru a stabili proprietăţile termice ale anvelopei blocului de locuinţe, a funcţiilor de transfer termic între apartamente şi a eficienţei izolaţiei termice existente, totul pentru a creşte eficienţa încălzirii şi stabilirii confortului termic.

Inventatorul a explicat că Termnet foloseşte pentru controlul centralelor termice individuale protocolul OpenTherm, implementat în peste 99.5% dintre acestea, putând fi astfel integrat pe tot parcursul ciclului de viaţă al unui bloc de locuinţe, fără a necesita modificări costisitoare la sistemele termice deja instalate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *