22 April 2018

Doi câştigători la concursul de vinuri nobile

Filed under: Locale,Top News |

vin

Vinul “Bianca” al lui Suveg Laszlo, din Oraşu Nou, a fost desemnat cel mai bun vin alb din judeţ, iar vinul Cabernet Sauvignon, produs de Reizer Gyorgy, din Turulung, a fost desemnat cel mai bun vin roşu, astfel că cei doi au obţinut “Marele Aur” la cea de-a XI-a ediţie a “Concursului Judeţean de Vinuri Nobile”, organizat la Satu Mare. Premiile au fost înmânate în cadrul “Festivalului Vinului”, eveniment ce a avut loc în acest week-end în Centrul Nou al municipiului Satu Mare, organizatori fiind Consiliul Judeţean şi Primăria Satu Mare.

Vinul sătmărean, lăudat
La cea de-a XI-a ediţie a “Concursului Judeţean de Vinuri Nobile” au fost înscrise un număr de 91 de probe jurizate de Marian Timofti, preşedintele Asociaţiei Somelierilor din România, Septimiu Crişan, vicepreşedinte, Istvan Pentek, secretar adjunct în cadrul aceleiaşi asociaţii, Radu Rizea, specialist viticultură şi Horia Hasnaş, redactor la www.vinul.ro. În urma deliberării, juriul a decis să acorde “Marele Aur” lui Suveg Laszlo pentru cel mai bun vin alb şi lui Reizer Gyorgy, pentru cel mai bun vin roşu.

Premiile au fost înmânate de preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, într-un cadru festiv la care au mai participat şi deputatul UDMR Kereskenyi Gabor, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, şi membrii juriului. În cuvântul său, preşedintele Adrian Ştef a vorbit despre ”Asociaţia Producătorilor de Vin Dealurile Sătmarului”, care este condusă de viticultorul Leiher Geza, care are ca scop promovarea vinurilor sătmărene. ”Am înfiinţat această asociaţie pentru că am simţit că am pierdut denumirea vinului care este produs în judeţul Satu Mare. În momentul de faţă ne prezentăm cu vin produs în Satu Mare cu denumirea de Dealurile Crişanei care nu are nicio legătură cu judeţul nostru. Eu cred că trebuie să ne recâştigăm denumirea prin Dealurile Sătmarului”, a declarat Adrian Ştef. Tot despre acest lucru au mai vorbit Kereskenyi Gabor şi Radu Roca. La rândul său, preşedintele somelierilor români, Septimiu Crişan, a precizat că a găsit la Satu Mare vinuri foarte bune, chiar mai bune decât media pe ţară, şi care ar putea câştiga premii importante la concursurile naţionale şi internaţionale dacă producătorii s-ar înscrie.

S-a trecut apoi la premiere, care s-a făcut separat pentru vinurile albe şi pentru cele roşii. În afară de cele două mari premii, au mai fost acordate 13 medalii de bronz, 11 medalii de argint şi 11 de aur.

Muzică şi voie bună
În afară de momentul premierii, sătmărenii care au decis să-şi petreacă după-amiezele de sâmbătă şi duminică au avut parte şi de muzică. Astfel, în cadrul programului de sâmbătă au avut loc momente artistice susţinute de îndrăgitul solist de muzică populară Petrică Mureşan, de Vasile Coca, formaţia „Majestic” şi de Văru’ Săndel.

Voia bună a continuat şi duminică, pe scena amplasată pe platoul din Centrul Nou au evoluat elevii Şcolii de Arte, trupa “Csodaszarvas”, Văru’ Săndel, Vlad Doroş şi respectiv folkist-ul George Negrea. Între timp, sătmărenii au avut posibilitatea de a degusta vinurile la tarabele amenajate de producători.

Florin Dura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *