18 June 2018

Falsuri şi furturi de identitate, investigate la Satu Mare

Filed under: Anchete&Reportaje,Locale,Top News |

retinut

DIICOT Satu Mare este pe urmele unei grupări care sparge şi clonează adresele unor persoane publice, transmiţând apoi în numele lor reclamaţii şi sesizări către diverse instituţii ale statului sau pur şi simplu diverse mesaje cu conţinut xenofob. Până în prezent, au căzut victime ale acestei grupări deputatul UDMR Kereskenyi Gabor şi judecătorul Remus Nemeş de la Tribunalul Satu Mare. La mijlocul anului trecut, mai multe firme din judeţul Satu Mare aproape au fost aduse în pragul falimentului, prin intermediul unei metode de lucru asemănătoare, implicând falsificări de acte şi asumarea de identităţi false.

Mesaje xenofobe de pe mailul spart
Potrivit surselor din cadrul DIICOT, ancheta a demarat ca urmare a plângerii depuse de deputatul Kereskenyi Gabor în luna februarie a acestui an. Demnitarul a cerut ajutorul organelor abilitate ale statului român, respectiv Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare şi la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), după ce căsuţa de poştă electronică pusă la dispoziţie de Camera Deputaţilor i-a fost spartă, fiind remise mesaje cu conţinut xenofob unor instituţii publice, consilieri locali sau mass media. Mesajele au ajuns şi la câţiva consilieri locali din Oradea. În cadrul unei conferinţe de presă, deputatul Kereskenyi Gabor a arătat că specialişti în informatică, angajaţi ai Parlamentului României, l-au informat că mesajele au fost trimise de pe un server din Cehia, de către “nişte băieţi veseli din judeţ care se ocupă cu astfel de fapte”.

Contestaţie falsificată în numele unui judecător
Constituirea Biroului Electoral Judeţean Satu Mare, realizată cu mari dificultăţi, era să fie compromisă de către aceeaşi grupare infracţională. Deşi abia s-au găsit trei judecători dispuşi să facă parte din BEJ Satu Mare, gruparea a formulat o contestaţie electorală împotriva modului de constituire, susţinând că membrii nu au fost aleşi. Contestaţia electorală a fost transmisă în numele judecătorului Remus Nemeş de la Tribunalul Satu Mare. În cele din urmă, falsa contestaţie a fost respinsă de Biroul Electoral Central, după ce judecătorul Nemeş a aflat de contestaţie şi a comunicat că nu el este autorul acesteia. Pe lângă faptul că au clonat adresa de email a judecătorului Nemeş, membrii grupării au falsificat şi semnătura acestuia prin scanare probabil de pe vreo sentinţă semnată de magistratul sătmărean.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupării, amatori de afaceri derulate prin firme offshore cu sediul în Cipru, sunt şi autorii unui cont fantomă pe o reţea de socializare, în care sunt calomniate în cel mai ordinar mod posibil diverse personalităţi din Satu Mare.

Operaţiune cu decizii de poprire falsificate
În cursul lunii iunie 2013, şase firme din judeţul Satu Mare aproape au fost aduse în pragul falimentului, prin intermediul unei metode de lucru asemănătoare. O persoană neidentificată până în ziua de azi s-a prezentat în centrala unei bănci comerciale din Bucureşti în data de 18 iunie 2013, dându-se drept reprezentant al ANAF. Aceasta a înmânat lucrătorilor bancari decizii falsificate de poprire pe conturile celor şase societăţi comerciale din judeţul Satu Mare, deşi acestea aveau obligaţiile fiscale achitate la zi. Valoarea totală a popririlor era de aproximativ 15 milioane de lei (150.000.000.000 lei vechi). Printr-un noroc providenţial, falsurile au fost descoperite înainte de a afecta în mod serios activitatea societăţilor comerciale vizate de gruparea infracţională.

Printre societăţile vizate s-a aflat şi SC Nord Vest TV Advertising SRL, pe care funcţionează postul de televiziune Nord Vest TV şi care editează cotidianul Gazeta de Nord-Vest. În mod dubios, celelalte cinci firme au legătură, într-un fel sau altul, cu persoanele bălăcărite pe contul fantomă de pe reţeaua de socializare, creat de gruparea de “băieţi veseli” intrată în vizorul DIICOT. În urma reclamaţiilor depuse de firmele păgubite, Poliţia Capitalei investighează cazul, încercând, deocamdată fără succes, să identifice persoana care s-a dat reprezentant al ANAF.

Szasz Lorand

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *