More

    Formarea şi integrarea romilor pe piaţa muncii, în atenţia Consiliului Judeţean

    adrian-stef

    Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, s-a întâlnit joia trecută cu ambasadorul Elveţiei în România, Jean-Hubert Lebet, secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Laczikó Enikő, şi directorul general al Caritas Satu Mare, Löchli Terezia Tündé, pentru a discuta concret care sunt măsurile ce pot fi adoptate pentru facilitarea accesului pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile şi promovarea unei societăţi incluzive şi coezive în scopul asigurării bunăstării tuturor cetăţenilor.

    Consiliul Judeţean Satu Mare a iniţiat şi va mai iniţia proiecte în parteneriat cu organizaţii non-guvernamentale şi cu fundaţii ale romilor, proiecte care vor avea ca scop promovarea incluziunii sociale a populaţiei rome pe piaţa muncii la nivelul judeţului Satu Mare prin dobândirea de noi competenţe precum tâmplar, croitor, artizanat, baby-siter sau îngrijitor, se arată într-un comunicat de presă al CJ Satu Mare. În cadrul discuţiei s-a hotărât găsirea celei mai bune surse de finanţare pentru un proiect care vizează înfiinţarea unei întreprinderi sociale pentru romi şi persoane vulnerabile, în care aceştia să lucreze, să se simtă utili şi să fie responsabilizaţi. Această întreprindere socială presupune terenuri pe care romii şi persoanele aparţinând grupurilor vulnerabile ar putea cultiva legume pe care mai apoi să le valorifice în mod legal şi organizat. Totodată se are în vedere o clădire administrativă pentru locuit şi pentru desfăşurarea activităţilor în bune condiţii.

    Preşedintele Adrian Ştef a menţionat faptul că judeţul Satu Mare îşi doreşte sprijinirea proiectelor ce vizează înfiinţarea de noi locuri de muncă pentru romi şi pentru grupurile vulnerabile în parteneriat cu organizaţiile interesate, asigurând contribuţia financiară necesară. “Judeţul Satu Mare şi Consiliul Judeţean îşi doresc să valorifice competenţele şi abilităţile tuturor persoanelor de etnie romă sau aparţinând grupurilor vulnerabile. Ne dorim ca acestor persoane inactive să le găsim ocupaţie, să le integrăm pe piaţa muncii. E foarte important ca şi aceste persoane să se simtă utile societăţii civile şi să aibă locul de muncă care să le asigure venitul necesar pentru un trai decent”, a declarat preşedintele Adrian Ştef.

    Alte activităţi prevăzute pentru a fi derulate sunt: furnizarea serviciilor de ocupare, informare şi consiliere profesională, asistenţă, mentorat, orientare profesională, consiliere psihologică, consiliere psihiatrică, medierea locurilor de muncă, servicii de integrare la locul de muncă, ocuparea temporară sau formare la locul de muncă, crearea unor noi locuri de muncă permanente, dezvoltarea şi promovarea activităţilor integrate care să cuprindă informare, consiliere, formare, planificare a unei afaceri şi asistenţă în vederea iniţierii unei afaceri.
    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE