More

    George Vulturescu, prezentat peste hotare!

    Sunt în judeţul nostru oameni de valoare, oameni pe care nu-i apreciem destul şi atunci când trebuie! Păcat! Norocul nostru este că aceştia sunt luaţi în seamă de ţările unde cultura este la loc de frunte. Avem oameni care scriu minunat, devenind, prin ceea ce realizează în ale scrisului, exponenţi ai ţării, o ţară dorită cu cerul ei senin, pentru care am fost născuţi. Ţara pe care o reprezintă poetul George Vulturescu se contopeşte cu gândurile şi trăirile sufleteşti, fiind tradus şi publicat în diverse reviste străine sau părtaş fiind al delegaţiilor scriitorilor de valoare din România la diverse întâlniri pe plan internaţional. O revistă de valoare ce apare în Lituania, la Riga, acordă trei pagini din cele 80 lui George Vulturescu, prezentându-i nici mai mult, nici mai puţin de opt din cele mai frumoase poeme. Amintesc din ele “Sabia de aur”, “Oraş aşteptându-şi poetul”, “Viziune cu unghii”, “Camerele”, “Eu, ochiul orb”, “Inginerul de la geam”. Revista cuprinde nu numai poezie, ci literatură în general, publicistică şi formează, într-o grafică impecabilă, chiar îmbietoare, numărul 1 din 2014. Iată că suntem prezenţi, prin George Vulturescu, în galeria poeţilor ce stârnesc interes multor critici literari de valoare de la noi şi de pretutindeni. Revista “Tirraksts” prezintă 16 poeţi de pretutindeni, 9 materiale de publicistică şi 4 personalităţi ale gazetăriei şi jurnalisticii.

    Dar să poposim, dacă tot ne aflăm în domeniul exemplelor de scoatere în evidenţă a valorii unui poet sătmărean, privindu-l pe George Vulturescu, la activitatea Institutului Cultural Român, care oferă lumii o antologice de texte traduse în limba franceză de Florica Courriol, Ina C. Delaumay, Linda Maria Baros. Printre cei 17 autori prezentaţi se află George Vulturescu, alături de George Bălăiţă, Hortensia Papadat Bengescu, Bujor Nedelcovici, Bogdan Popescu, Bogdan Teodorescu şi alţii. Lui George Vulturescu i se face o scurtă prezentare, fiind fiu al României, născut în 1951, poet, editor şi jurnalist. Este autorul a multe volume de poeme, apărute de-a lungul anilor, amintind, în creştere anii 1988, şi până azi. În momentul de faţă este directorul Departamentului de Cultură Satu Mare, din Transilvania şi coordonează revista “Poesis”, fondată de el în 1990. De fapt este singura revistă de poezie din ţară, care reprezintă România pretutindeni, cunoscută şi recunoscută prin valoarea ei, prin tradiţionalele “Zile Poesis”, manifestare ce adună la Satu Mare zeci de scriitori valoroşi de aici şi de pretutindeni. Judeţul nostru se poate mândri cu astfel de activităţi internaţionale organizate la noi. M-am întrebat ce s-ar întâmpla dacă, din diverse cauze, s-ar întrerupe? Ar fi un semn de întrebare pus de multe ţări şi n-ar crede că se poate întâmpla aşa ceva. Cu greu se scot numerele revistei “Poesis” şi cu greu se realizează aceste manifestări, datorită bugetului. Norocul este că autorităţile noastre judeţene ajută să se împlinească această reuşită manifestare culturală. Se ştie că prin cultură se îmbogăţeşte fericirea!

    Dacă în preocupările Institutului Cultural Român este inclus George Vulturescu, înseamnă că Satu Mare este amintit mereu în tot ce respiră cultura, în speţă poezia. Cartea scoasă este o excelentă invitaţie la lectură spre a-i cunoaşte pe unii dintre cei mai talentaţi poeţi din România. O carte incitantă prin prezentări şi traduceri, prin calitatea hârtiei, prin grafica Ioanei Luscov. Aş spune că această tipăritură de 68 de pagini poate servi drept o carte de vizită pentru Centrul Naţional al Cărţii de la Institutul Cultural Român la toate reuniunile ce aduc laolaltă pe editori şi traducători de pretutindeni. Cert este că aceasta oferă şi o excelentă lectură pentru cititorii avizaţi!

    Mă simt obligat să aştern aceste rânduri şi aş face pentru oricine s-ar remarca, fiind exponentul nostru pe plan naţional şi internaţional. Felicitări George Vulturescu!

    Teodor Curpaş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE