More

    Grevă spontană la CFR

    greva

    Trenurile au fost oprite ieri în gări timp de două ore ca urmare a grevei spontane de avertisment a angajaţilor CFR nemulţumiţi că nu le-au fost încheiate contractele colective de muncă, de condiţiile de muncă şi protestând împotriva disponibilizărilor anunţate la Compania CFR Marfă. Liderii de sindicat nu exclud posibilitatea declanşării unei greve generale în următoarele două-trei săptămâni.

    Greva spontană a ceferiştilor a durat între orele 7.00 şi 9.00, interval de timp în care şase trenuri de pe raza judeţului Satu Mare au fost oprite în gările Satu Mare, Satu Mare Sud, Botiz şi Halmeu. Potrivit liderului de sindicat de la CFR Satu Mare, Maria Miclăuş, angajaţii au recurs la această formă de protest nemulţumiţi fiind de faptul că nu au fost încheiate contractele colective de muncă, care au expirat în data de 19 aprilie la CFR Călători şi CFR Marfă, şi în data de 22 aprilie la CFR Infrastructură. De asemenea, ceferiştii sătmăreni şi-au exprimat nemulţumirea şi faţă de condiţiile de muncă, de condiţiile salariale şi s-au declarat împotriva celor 2.500 de disponibilizări anunţate la CFR Marfă. “Nu a fost o grevă organizată de sindicate ci a fost o grevă spontană a angajaţilor CFR. Oamenii sunt foarte nemulţumiţi şi le-a ajuns cuţitul la os. Nu cerem foarte mult decât încheierea contractelor colective de muncă şi o creştere salarială în raport cu rata inflaţiei. Toţi avem familii de întreţinut. În timp ce preţurile cresc de la o săptămână la alta ni s-a oferit o creştere salarială de 2,4% brut, ceea ce nu reprezintă aproape nimic. De aceea oamenii au oprit munca timp de două ore, să tragă un semnal de alarmă”, a mai precizat Maria Miclăuş.

    Liderul de sindicat a mai afirmat că, în funcţie de rezultatele discuţiilor dintre reprezentanţii Ministerului Transportului şi cei a sindicatelor, vor fi luate decizii cu privire la eventualele acţiuni de protest care vor urma. Se are în vedere chiar declanşarea unui conflict de muncă ce presupune o grevă de avertisment urmată de o grevă generală, cu asigurarea a unei treimi din activitatea CFR, în următoarele două-trei săptămâni. Liderul de sindicat nu a exclus posibilitatea ca angajaţii CFR să oprească munca total, fără niciun preaviz şi fără ca sindicatele să organizeze acţiunea de protest.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE