19 June 2018

Grupare de contrabandişti, anihilată la Negreşti Oaş

Filed under: Anchete&Reportaje,Locale |

mascati

Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş, au efectuat marţi patru percheziţii domiciliare la locuinţele unor persoane implicate în activităţi de contrabandă. La domiciliile celor în cauză au fost descoperite cinci permise de conducere – Illinois – SUA suspecte a fi falsificate, 18 telefoane mobile şi 12 cartele telefonice în diferite reţele, precum şi cantitatea de 429 grame de aur care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. Documentarea activităţii infracţionale a suspecţilor a fost realizată cu sprijinul de specialitate al SRI Satu Mare şi al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă. Doi dintre membrii grupării respective au fost prinşi la sfârşitul lunii trecute în timp ce încercau să introducă în ţară 37.500 pachete de ţigări ucrainene, în apropierea localităţii maramureşene Piatra.

Grupare filată din octombrie
Încă din luna octombrie 2013, poliţişti de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei – Sectorul Poliţiei de Frontieră (SPF) Negreşti Oaş, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş, cu sprijinul de specialitate al SRI Satu Mare şi al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, au demarat activităţi de monitorizare a mai multor persoane, cetăţeni români, care aveau în preocupări activităţi de contrabandă cu ţigări de provenienţă ucraineană.

În urma monitorizării activităţii infracţionale, bărbaţii au fost depistaţi şi reţinuţi de către poliţiştii de frontieră, în urma unor acţiuni punctuale desfăşurate în cursul lunii martie, în timp ce încercau să introducă ilegal în România, prin zonele de responsabilitate a Sectoarelor PF Negreşti Oaş şi Sarasău, 37.500 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană. Ţigările, în valoare de aproximativ 330.000 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar un autoturism de teren marca Mitsubishi, folosit la activitatea infracţională, a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

Patru percheziţii domiciliare
În cauză s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, iar marţi dimineaţă, începând cu ora 6.00, poliţiştii de frontieră delegaţi de procurorul de caz au descins la patru domicilii de pe raza localităţilor Negreşti Oaş şi Vama, aparţinând suspecţilor. Pe timpul efectuării percheziţiilor, una dintre persoanele vizate s-a ascuns în podul casei, iar în momentul în care aceasta a fost observată de către oamenii legii, a devenit violentă. Bărbatul a fost reţinut de către poliţiştii de frontieră, timp în care acesta a opus rezistenţă, fapt pentru care a fost imobilizat şi încătuşat.

În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, înscrisuri şi indicii care atestă implicarea celor vizaţi în activităţi infracţionale: cinci permise de conducere – Illinois – SUA suspecte a fi falsificate, 18 telefoane mobile şi 12 cartele telefonice în diferite reţele, precum şi cantitatea de 429 grame de aur. Totodată, la domiciliul unuia dintre suspecţi au fost descoperite banchetele autoturismului Mitsubishi, folosit la transportul ţigărilor, reţinut de către poliţiştii de frontieră în data de 24 martie 2014.

De asemenea, au fost puse în executare mandate de aducere, patru persoane fiind duse pentru audieri, iar două dintre ele au fost prezentate ieri instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. În cauză se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi complicitate la contrabandă. În prezent procurorul de caz şi poliţiştii de frontieră delegaţi de către acesta desfăşoară activităţi specifice în vederea identificării tuturor persoanelor implicate şi a documentării întregii activităţi infracţionale, la final urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Prinşi cu focuri de armă
Poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Sarasău au observat în seara de 24 martie 2014, în jurul orei 18.00, mai multe persoane care se deplasau, de la linia de frontieră spre interior, pe direcţia localităţii Piatra, judeţul Maramureş, transportând în spate colete voluminoase. Persoanele în cauză au încărcat coletele într-un autoturism de teren aflat în zona împădurită, în apropiere de DN 19, moment în care un echipaj al Poliţiei de frontieră a intervenit pentru reţinerea acestora. Poliţiştii de frontieră au procedat la interceptarea şi somarea prin voce a celor în cauză, însă aceştia au fugit, dispersându-se pe mai multe direcţii în pădure, iar autoturismul a demarat în trombă, pe un drum forestier. Ca urmare a acestui fapt, poliţiştii de frontieră au folosit armamentul din dotare, fiind trase 17 focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale. Imediat, s-a reuşit reţinerea unei persoane implicate în activitatea infracţională, identificată ca fiind Adriana B., în vârstă de 32 ani, domiciliată pe raza judeţului Satu Mare.

Totodată, o patrulă din cadrul SPF Negreşti Oaş, alertată de colegii de la SPF Sarasău, l-a identificat şi reţinut pe conducătorul autoturismului de teren, acesta fiind Traian B., de 40 ani, domiciliat tot pe raza judeţului Satu Mare. Bărbatul a declarat că a abandonat autoturismul, fapt pentru care a fost predat lucrătorilor din cadrul SPF Sarasău, în vederea continuării cercetărilor.

Peste 13.000 de pachete confiscate
Astfel, s-au dispus măsuri specifice de monitorizare a zonei pentru depistarea persoanelor în cauză, precum şi a autoturismului cu ţigări, totodată fiind anunţate despre caz şi autorităţile de frontieră din Ucraina în vederea cercetării în comun a evenimentului. În dimineaţa zilei de 25 martie 2014, poliţiştii de frontieră au efectuat cercetarea zonei, ocazie cu care în pădure a fost descoperit autoturismul implicat în activitatea infracţională în care erau mai multe colete ce conţineau ţigări. Acesta a fost dus la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor. La controlul efectuat asupra maşinii, au fost descoperite 27 de baxuri care conţineau 13.500 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 121.000 lei. Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării, iar autoturismul folosit pentru transportul ţigărilor a fost indisponibilizat până la finalizarea cercetărilor.

Szasz Lorand

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *